Gospodarstvo

FRANCUSKI POSLODAVCI ZABRINUTI: 'Strukturni jaz' između Europe i Amerike postaje sve veći

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

'Gomilanje europskih normi' moglo bi otežati konkurentnost Europske unije na globalnom tržištu u usporedbi s Kinom i SAD-om, rekao je čelnik francuske poslovne udruge Medef Patrick Martin na predstavljanju njihove "europske strategije."

epa10921779 President of the French Employers' Association Movement of the Enterprises of France (MEDEF) Patrick Martin speaks as he attends a social conference with trade unions and employers at the French Conseil Economique, Social et Environnemental (CESE - Economic, Social and Environmental Council) in Paris, France, 16 October 2023. The social conference focuses on low wages against high inflation and differences of opinion with social partners on other issues. EPA-EFE/MIGUEL MEDINA / POOL MAXPPP OUT
Izvor: MIGUEL MEDINA / POOL/AFP POOL

Medef je najveća francuska udruga poslodavaca koja ima 750.000 članova.

U ponedjeljak je njhovo vodstvo na prezentaciji novinarima predstavilo svoju "strategiju za EU".

Iako je Medef "temeljno proeuropski", iz udruge pozivaju na rezanje europske birokracije i propisa, za koje kažu da stvaraju veliko opterećenje europskim kompanijama.

Osim postojećih pravila, brojni zakoni koji su u procesu donošenja mogli bi dnijeti više lošeg nego dobrog, jer kompanijama postaje sve teže mučiti se s regulatornim ekosustavom koji se tako brzo mijenja, rekao je Martin.

U Medefu kažu da bi to moglo dovesti do velikog jaza u konkurentnosti između EU i SAD-a, te bi moglo utjecati na slabljenje poduzetničke klime u EU u odnosu na ostatak svijeta.

'EU investira manje od polovice onog što ulaze Amerika'

No, Martin nije zabrinuts amo zbog normi i pravila.

"EU investira manje od polovice onog što ulaže SAD", upozorava Martin, jer se tek nešto više od četvrtine sredstava iz instrumenta Next Generation EU (NGEU), mehanizma stvorenog zajedničkim javnim dugom za vrijeme pandemije, učinkovito iskoristilo, izvijestio je financijski list L'Agefi.

U međuvremenu, američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji uključuje izdašan paket državnih ulaganja i poreznih olakšica vrijedan 400 milijardi dolara, uvodi se puno brže, a američke kompanije imaju mnogo manje administrativnog opterećenja kao preduvjet za dobivanje novca.

Zbog te razlike, "povećava se strukturni jaz između EU i SAD-a", objašnjava Martin.

Zbunjujući europski propisi

Odgovor Europe na američki zakon, uglavnom se sveo na ublažavanje inače strogih pravila o državnim potporama i uvođenje Zakona o nultoj neto stopi industrijskih emisija (NZIA), za kojeg u Medefu kažu da je "kompliciraniji, zahtjevniji, sporiji i nejasniji" za kompanije, u usporedbi s onim što SAD pruža američkim tvrtkama.

Martin kaže da je potrebno razviti "europsku industrijsku strategiju o ključnim materijalima, energiji, i stručnom osposobljavanju" kako bi se Europa najbolje suočila s američkom konkurencijom.

'Vrhunska izolacija'

U međuvremenu, dok se takva nova industrijska politika polako ne materijalizira, Medef gradi veze s neočekivanim partnerom, federacijom njemačke industrije, udrugom BDI.

Zbližavanje francuskih i njemačkih poslodavaca, kaže Martin, označava kraj razdoblja od nekoliko godina BDI-jeve "vrhunske izolacije" od francuskih kolega, u vrijeme dok se njemačko gospodarstvo ubrzano razvijalo. No, s obzirom na ekonomsko usporavanje, njemačke tvrtke sad traže partnere u drugim europskim zemljama, uključujući i Francusku.

Novo zatopljavanje odnosa vidi se i u podršci BDI-ja za razvoj nuklearne energije, što je pitanje od primarne važnosti za Francusku, dok s druge strane njemačka vlada u potpunosti odbacuje nuklearnu energiju kao izvor energije.

"Njemačka vlada nije apsolutno koherentna ili kohezivna", kaže Martin, koji upozorava da "ako njemačka ekonomija posrne, to će neizbježno imati negativne efekte i na Francusku".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU-US ‘structural gap is widening’, warn French businesses)