Gospodarstvo

JEDINSTVENO TRŽIŠTE ŠIRI SE NA DVIJE MIKRODRŽAVE: EU uskoro s Andorom i San Marinom sklapa Sporazum o pridruživanju

Autor Adriano Milovan

Sporazum o pridruživanju trebao je obuhvatiti i Monako, ali su u toj mikrodržavi od toga odustali

San Marino
Izvor: Bildverlag Bahnmüller / imageBROKER / Profimedia

Europska unija uskoro bi u svoje jedinstveno tržište trebala uključiti dvije europske mikrodržave - Andoru i San Marino.

Još do prije mjesec dana, u igri je bilo i uključivanje Monaka u jedinstveno tržište Unije, no od toga su vlasti u toj mikrodržavi na kraju odustale.

Lihtenštajn i Vatikan posebna priča

Preostale dvije mikrodržave na Starom kontinentu - Lihtenštajn i Vatikan, posebna su priča i nisu dio projekta širenja jedinstvenog tržišta EU.

Naime, Lihtenštajn je član EFTA-e i u monetarnoj je uniji sa Švicarskom. Stoga u Vaduzu budućnost i vide u daljnjem razvoju odnosa ponajprije sa susjednom Švicarskom, a potom i unutar EFTA-e, a ne u EU.

Osim toga, Lihtenštajn je već u velikoj mjeri integriran s Unijom, budući da je član Europskog gospodarskog prostora (EEA), kojim se jedinstveno tržište EU u nizu segmenata širi na tržište članica EFTA-e, s izuzetkom Švicarske, koja je isti aranžman bilateralno ugovorila s Unijom. Lihtenštajn je, k tome, i član Schengena.

Vatikan je najmanja europska i svjetska država s manje od tisuću stanovnika. S obzirom na mali teritorij - manje od pola četvorna kilometra, i velik stupanj ekonomske integriranosti s Italijom, koja ga okružuje, te na korištenje eura, Vatikan nema ni potrebe za posebnim sporazumom s EU o ulasku u sastav jedinstvenog europskog tržišta. Ta je država, naime, na ovaj ili onaj način, ionako već u stvarnosti dio tog tržišta.

Andora i San Marino već u carinskoj uniji s EU, a koriste i euro

Zato postoji potreba reguliranja jačih odnosa EU s ostalim europskim mikrodržavama. I one su, doduše, već integrirane s EU - što bilateralnim sporazumima s državama koje ih okružuju, što sporazumima koje su sklopile s Unijom kao takvom. Tako su Andora, Monako i San Marino dio carinske unije EU, što omogućava nesmetan protok roba na njihovo područje, a koriste i euro, iako nisu članice eurozone.

Graničnih kontrola između njih i EU uglavnom nema, iako ih povremeno znaju uvesti. No, čisto formalno gledano, nisu dio Schengena.

U jeku pandemije koronavirusa morale koristiti rusko cjepivo

Specifičan položaj europskih mikrodržava, objašnjava Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i stalna izvjestiteljica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za Andoru, Monako i San Marino, do izražaja je došla u vrijeme koronakrize. Kako te mikrodržave nisu članice EU, suočile su se s nedostatkom cjepiva protiv koronavirusa pa su uvozile i rusko cjepivo.

"Njihovo nesudjelovanje u jedinstvenom tržištu EU otežava im funkcioniranje, tim više što je riječ o malim državama koje su okružene teritorijem EU. Stoga je cilj da se s Andorom i San Marinom do kraja godine sklopi Sporazum o pridruživanju, koji će im omogućiti sudjelovanje na jedinstvenom europskom tržištu“, objašnjava Zovko za Euractiv.

Željana Zovko (HDZ / EPP)
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL/PIXSELL

Dodaje kako je cilj bio da se sporazumom obuhvati i Monako, ali je ta država - druga najmanja u Europi i svijetu, nedavno od toga ipak odustala, pravdajući to time da je već sklopljenim sporazumima s Francuskom i EU ionako integrirana u Uniju.

Članstvo u EU bez formalnog članstva

Druge dvije mikrodržave - Andora i San Marino, ostaju vjerne sklapanju Sporazuma o pridruživanju EU.

Taj im sporazum ne omogućuje punopravno članstvo u Uniji, ali omogućit će im da sudjeluju na jedinstvenom tržištu Unije, kao i da ojačaju ionako već snažne odnose koje imaju s EU i s okolnim državama članicama - Italijom, Francuskom i Španjolskom.

Pojednostavljeno, postat će de facto članice EU, iako će de iure i dalje biti izvan nje.

Geopolitika potiče i dublju integraciju mikrodržava s EU

I u Bruxellesu smatraju da je odnose s tim državicama potrebno dići na višu razinu, posebno u svjetlu novog preslagivanja karata na europskoj i svjetskoj sceni i ruske agresije na Ukrajinu. Naime, ruski je kapital prilično prisutan i u europskim mikrodržavama.

"Sad je trenutak kada te države treba dublje integrirati s EU“, napominje Zovko.

Završetak pregovora očekuje se do kraja godine

I u priopćenju koje je Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu nedavno poslao novinarima ističe se da je cilj sklapanje Sporazuma o pridruživanju s Andorom i San Marinom.

"Trenutno su u tijeku pregovori s mikrodržavama koje vodi potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. Pregovaratelji su izrazili želju da se pregovori finaliziraju do kraja ove godine, u okviru španjolskog predsjedanja Vijećem EU“, stoji u priopćenju Kluba zastupnika EPP-a.

Dodaje se kako su ostala još tri ciklusa pregovora oko preostalih otvorenih poglavlja.

I Zovko je krajem listopada posjetila Andoru i San Marino.

BDP Andore 3,4 milijarde dolara

Uključenje Andore i San Marina u jedinstveno tržište za EU, koja je jedna od najvećih ekonomija svijeta, neće značiti puno, dok će tim državama otvoriti priliku za daljnji razvoj. Naime, i Andora i San Marino bogate su zemlje, koje žive uglavnom od turizma, a pad i posljednjih barijera u ekonomskim odnosima s Unijom otvorit će im prilike kakve do sada nisu imale.

Prema podacima Svjetske banke, bruto domaći proizvod (BDP) Andore lani je iznosio oko 3,4 milijarde američkih dolara. Na površini manjoj od 470 četvornih kilometara, usporedivoj s onom otoka Krka, u Andori živi oko 80.000 stanovnika. Jedina je to zemlja u kojoj je službeni jezik katalonski.

Andora
Izvor: Martin Silva Cosentino / Alamy / Alamy / Profimedia

Andora je neovisnost stekla u 13. stoljeću. To je kneževina u Pirenejima kojoj su na čelu dva sukneza - predsjednik Francuske Emmanuel Macron i biskup od Urgella u Španjolskoj. Francuska i Španjolska ujedno su i jedine zemlje s kojima Andora graniči.

Osim turizma, koji čini najveći dio andorskoga gospodarstva, u toj je planinskoj državici razvijena i trgovina, kao i bankarstvo.

BDP San Marina manji od 2 milijarde dolara

Podaci Svjetske banke pokazuju da je San Marino lani imao BDP od oko 1,9 milijardi dolara. Na samo oko 60 četvornih kilometara, u San Marinu živi nešto više od 30.000 ljudi.

San Marino se tradicionalno smatra najstarijom republikom na svijetu. Prema predaji, osnovao ga je početkom 4. stoljeća klesar Marin s otoka Raba.

San Marino
Izvor: Bildverlag Bahnmüller / imageBROKER / Profimedia

I San Marino živi pretežno od turizma. Nalazi se u neposrednoj blizini talijanskog ljetovališta Riminija, no nema izlaz na more. Kao i Vatikan, i San Marino je okružen talijanskim teritorijem.

I mikrodržave jačaju svoju poziciju na svjetskoj sceni 

Andora i San Marino su, kao i Monako i Lihtenštajn, članice Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe. Nedavno su pristupile i Europskoj političkoj zajednici.

Još prije stvaranja EU, sve su europske mikrodržave imale jake odnose s okolnim državama koje ih okružuju. Konkretno, bile su s njima u carinskoj i monetarnoj uniji.

U slučaju Andore, riječ je o Španjolskoj i Francuskoj, kod Monaka se radi o Francuskoj, a u slučaju San Marina i Vatikana o Italiji, dok je Lihtenštajn bio i ostao vezan uz Švicarsku. Nakon stvaranja EU, bilateralni aranžmani koje su Andora, Monako, San Marino i Vatikan imali s okolnim državama uglavnom su prerasli u slične aranžmane s Unijom ili su nadopunjeni njima.

Ipak, te mikrodržave nikada nisu u cijelosti integrirane u EU. Osim što su male površinom i brojem stanovnika, razlog tome su i njihovi porezni propisi, koji su im omogućili da postanu porezne oaze, zbog čega su se povremeno nalazi na udaru međunarodnih institucija koje su ih optuživale za pranje novca.

S druge strane, stupanj integracije unutar EU se produbljivao, a postojeći sporazumi s mikrodržavama to nisu pratili.

Iako su ostatak europskog srednjovjekovlja, mikrodržave su proteklih desetljeća poradile na jačanju svoje pozicije na međunarodnoj sceni.