Gospodarstvo

PROSJEČNA NETO PLAĆA 1141 EURO: Plaće za srpanj manje od onih za lipanj, ali znatno veće nego prije godinu dana

Autor Adriano Milovan

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj od uvođenja eura porasla za 95 eura

Novčanice eura
Izvor: Igor Soban/PIXSELL/PIXSELL

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 1141 euro, što je devet eura manje nego mjesec ranije, pokazuju novi podaci državne statistike.

Prema tim podacima, prosječna neto plaća za srpanj bila je nominalno 0,8 posto manja nego od one za lipanj, koja je iznosila 1150 eura, dok je njen realni pad, korigiran za inflaciju, iznosio jedan posto.

Inflacija znatno umanjuje rast plaća

Međutim, na godišnjoj je razini zabilježen nastavak rasta neto plaća. Tako je prosječna neto plaća u Hrvatskoj za srpanj ove godine nominalno bila 13,4 posto veća nego za srpanj prošle godine, kada je iznosila 1006 eura.

No, s obzirom na visoku inflaciju, realni rast plaća bio je znatno manji i iznosio je 5,7 posto, pokazuju podaci koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u srijedu.

Od ulaska u EU prosječna plaća u Hrvatskoj veća za 410 eura

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. godine, kada je prosječna neto plaća iznosila 731 euro, prosječne su plaće u neto iznosu nominalno porasle za 410 eura ili 56,1 posto, pokazuje usporedba neto plaća za srpanj ove i srpanj 2013. godine.

Također, od uvođenja eura 1. siječnja ove godine, prosječne su neto plaće u zemlji porasle za 95 eura ili nešto više od devet posto. Naime, prosječna je neto plaća u prosincu prošle godine iznosila 1046 eura.

Znatan rast plaća tijekom prvih 10 godina članstva u EU posljedica je prije svega nedostatka radne snage, budući da je pristupanje Hrvatske jedinstvenom europskom tržištu, nakon čega je uslijedilo i postupno ukidanje prepreka slobodi kretanja radne snage, rezultiralo masovnim iseljavanjem radno aktivnog stanovništva prema bogatijim i razvijenijim članicama Unije.

To se posebno odnosi na Njemačku i Austriju, zemlje koje tradicionalno privlače hrvatske radnike, ali i na Irsku, kao i u skandinavske države. U novije vrijeme primjetan je i odlazak hrvatskih radnika na rad u Sloveniju, Češku i druge nove članice. No, u njihovu slučaju radi se o znatno manjem broju iseljenika.

Najveće plaće u zračnom prijevozu, najmanje u tekstilnoj industriji

U srpnju je zabilježen i pad prosječne bruto plaće u Hrvatskoj na mjesečnoj razini. Tako je prosječna bruto plaća za srpanj iznosila 1580 eura, što je 10 eura manje od one za lipanj. Riječ je o nominalnom smanjenju od 0,6 posto u odnosu na lipanj, dok je realni pad iznosio 0,8 posto.

Međutim, i bruto plaće su porasle na godišnjoj razini. Prosječna bruto plaća za srpanj prošle godine iznosila je 1368 eura pa je bruto plaća za srpanj ove godine nominalno bila veća za 15,5 posto, a realno za 7,6 posto.

Kada je riječ o plaćama po djelatnostima, najveću prosječnu plaću za srpanj imali su zaposleni u zračnom prijevozu, 1949 eura u prosjeku.

S druge strane, najmanju prosječnu neto plaću, samo 752 eura, imali su zaposleni u tekstilnoj industriji.

Medijalna plaća znatno manja od prosječne

Iako su u fokusu prosječne plaće, stručnjaci smatraju da je medijalna plaća, koja pokazuje srednju vrijednost plaća u zemlji, bolji pokazatelj primanja zaposlenih.

Podaci DZS-a pokazuju da je medijalna neto plaća za srpanj iznosila 984 eura, a medijalna bruto plaća 1325 eura.

I medijalna je plaća za srpanj bila nešto manja od one za lipanj. Tada je iznosila 991 euro u neto iznosu i 1327 eura u bruto iznosu.

No, i medijalna je plaća značajno porasla u odnosu na onu iz srpnja prošle godine. Tada je, naime, medijalna neto plaća iznosila 856 eura, a medijalna bruto plaća 1126 eura, pokazuju podaci DZS-a.

Sukladno odluci Vlade iz listopada prošle godine, minimalna plaća za 2023. godinu utvrđena je u iznosu od 560 eura neto, odnosno 700 eura bruto.