Gospodarstvo

POVRATAK FISKALNIH PRAVILA: Povjerenik Gentiloni uvjeren da je dogovor moguć do kraja ove godine

Autor Euractiv.com/Reuters

Povjerenik EK za gospodarstvo Paolo Gentiloni u subotu je rekao kako vjeruje da će se sporazum o ponovnoj primjeni pravila EU o zaduženju postići do kraja godine i odbacio je mogućnost da se njihova suspenzija produlji u 2024. godini

epa10699606 European Commissioner in charge of Economy, Paolo Gentiloni attends a press conference on the new rules for withholding tax procedures in the EU in Brussels, Belgium, 19 June 2023. The European Commission has proposed new rules to taxing procedures in the EU, hoping to promote fairer taxation, fight tax fraud, and support cross-border investment throughout the EU. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Pravila EU o dozvoljenom dugu i deficitu država članica, nazvan Pakt o stabilnosti i rastu, stavljena su na "pauzu" još 2020. kako bi se vladama omogućilo da neometano djeluju na suzbijanju pandemije Covida-19 i njenih posljedica, kao i efekata rata u Ukrajini na cijene energenata i hrane.

Ta pravila, čiji je glavni cilj ograničiti proračunske deficite i zaduženja država članica, trebala bi se opet početi provoditi 2024. godine.

Neće biti produljenja suspenzije

No, Europska unija sad pokušava dogovorom doći do izmjene pravila koje bi bile prihvatljive svim članicama, a Italija se pritom zalaže za nešto blaži pristup nego što traže neke države na sjeveru Europe.

"Uvjeren sam - rekao bih kako moram biti uvjeren - da se dogovor može postići do konca ove godine", rekao je Gentiloni novinarima na marginama gospodarskog foruma u mjestu Cernobbio na obali jezera Como.

"Suspenzija pravila neće biti produljena do 2024. godine", dodao je Gentiloni.

Gentilonijeva izjava očito je u suprotnosti s izjavom koju je dao talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti prošlog tjedna, koji je rekao kako je izgledno da do dogovora neće doći do isteka 2023. godine i da se sada Europska komisija mora tome prilagoditi.

Giorgettijeve kritike

Giorgetti je također imao izlaganje na forumu u Cernobbiju, u kojem je uputio niz kritika na adresu Europske komisije.

Iako je uvjeravao okupljene kako Italija "dijeli politiku smanjenja javnog duga", kao i Komisija, ukazao je i da postoje drugi važni ciljevi koje je potrebno ostvariti.

"Slažem se s onim što kažu naši njemački prijatelji, ali ne mogu ignorirati činjenicu da sama Europska komisija od nas traži da uvedemo određenu vrstu politike za energetsku tranziciju, i zato smatramo da bi se na troškove za plaće u javnom sektoru i mirovine trebalo gledati drugačije nego na rashode te vrste", kazao je Giorgetti i time pozvao da se u novim fiskalna pravilima napravi razlika između "normalnih troškova" i investicija.

No, pozvao je i da se uvedu druge vrste izuzeća, primjerice u pogledu pomoći za Ukrajinu.

"Ako se na međunarodnoj razini svi slažemo oko potpore Ukrajini... onda ta humanitarna pomoć mora biti izbačena iz Pakta o stabilnosti i rastu. Nastavit ćemo pomagati Ukrajini, ali moramo istovremeno smanjivati mirovine Talijanima, to onda postaje malo kompliciranije".

Pita se i ECB

Talijanska vlada trenutno priprema težak proračun za 2024. godinu u kojem će nastojati ispuniti predizborna obećanja premijerke Giorgije Meloni o smanjenju poreznog opterećenja i istodobno smanjiti deficit, a sve u trenutku kad talijanska ekonomija usporava rast.

Gentiloni je rekao kako bi neuspjeh u postizanju dogovora o novim pravilima značio automatski povratak na prethodna pravila, za koja kaže da nisu pomogla u poticanju gospodarskog rasta i smanjenju zaduženosti država članica.

Rekao je i kako predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde "često podsjeća kako je postizanje tog sporazuma također ključno i za opću procjenu stanja na tržištu koju provodi ECB".

Programi državne potpore i državna potrošnja radi ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije doveli su do rasta zaduženosti mnogih država članica EU iznad propisanog ograničenja od 60 posto BDP-a, kako stoji u trenutnoj verziji Pakta o stabilnosti.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU’s Gentiloni confident over budget rule deal by year-end deadline)