Gospodarstvo

RAST CIJENA OPET UBRZAVA: Inflacija u Hrvatskoj u kolovozu 7,8 posto, veća nego u srpnju

Autor Adriano Milovan

Veću inflaciju od Hrvatske u eurozoni ima samo Slovačka, a osim rasta cijena hrane i usluga, ponovno rastu i cijene energenata

Inflacija
Izvor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/PIXSELL

Nakon osam mjeseci usporavanja dinamike rasta cijena, u kolovozu je stopa inflacije u Hrvatskoj ponovno počela rasti.

Kako pokazuju prve procjene državne statistike, objavljene u četvrtak, stopa inflacije u kolovozu iznosila je 7,8 posto na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s istim lanjskim mjesecom. 

U srpnju je godišnja stopa inflacije iznosila 7,3 posto.

U kolovozu prekinut trend usporavanja dinamike rasta cijena

Najveću stopu inflacije u modernoj povijesti Hrvatska je zabilježila u studenom prošle godine, kada su maloprodajne cijene porasle u prosjeku 13,5 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije. Nakon toga, dinamika rasta cijena se usporavala, iako je i dalje bila visoka, kako u odnosu na inflacijski cilj Europske središnje banke (ECB) od dva posto na godinu, tako i u odnosu na nisku inflaciju koju je Hrvatska imala tijekom cijelog razdoblja postojanja kune kao nacionalne valute.

Tako se u prosincu prošle godine godišnja stopa inflacije smanjila na 13,1 posto. U siječnju je godišnja inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, a u ožujku 10,7 posto.

U travnju je stopa inflacije ponovno postala jednoznamenkasta i iznosila je 8,9 posto na godišnjoj razini, U svibnju je rast cijena na malo u zemlji iznosio 7,9 posto, a u lipnju 7,6 posto. Nastavak usporavanja inflacijskih pritisaka zabilježen je i u srpnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

I mjesečna inflacija u kolovozu znatno veća nego u srpnju

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi sa srpnjem, stopa inflacije u kolovozu iznosila je 0,6 posto.

To je znatno više nego u srpnju kada su cijene na malo u Hrvatskoj u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima DZS-a, porasle za 0,2 posto.

Koban rast cijena hrane i usluga 

Glavni generatori inflacije i u kolovozu su bile cijene hrane, pića i duhana, kao i usluga.

Tako su cijene hrane, pića i duhana u kolovozu bile 10,1 posto veće nego u kolovozu prošle godine, dok su cijene usluga u istom razdoblju porasle za 7,8 posto. Takav skok cijena usluga može se objasniti špicom turističke sezone, tijekom koje cijene turističkih, ugostiteljskih i drugih usluga, ali i hrane, uobičajeno rastu zbog velikog broja turista koji se odmaraju na Jadranu.

Ponovni skok cijena energenata

Međutim, ono što posebno brine je ponovni skok cijena energenata.

Naime, još u srpnju su cijene energije pale na godišnjoj razini, i to za 1,8 posto. No, u kolovozu su cijene energije skočile za 4,3 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

Inflacija u eurozoni u kolovozu nepromijenjena u odnosu na srpanj

Na razini eurozone, u sastavu koje je od 1. siječnja i Hrvatska, godišnja stopa inflacije u kolovozu ostala je ista kao u srpnju i iznosila je 5,3 posto, pokazuje prva procjena Eurostata.

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi sa srpnjem, cijene na malo u zoni eura u kolovozu su porasle za 0,6 posto.

Inflacija u Hrvatskoj u kolovozu, prema metodologiji Eurostata, 8,5 posto

Među 20 članica eurozone, najveću inflaciju i dalje ima Slovačka, 9,6 posto na godišnjoj razini.

Slijedi Hrvatska, u kojoj su eurostatističari u kolovozu registrirali godišnju inflaciju od 8,5 posto. Pritom treba reći da Eurostat koristi metodološki nešto drukčiji harmonizirani indeks potrošačkih cijena koji omogućuje bolju usporedbu kretanja cijena na međunarodnoj razini, dok se podaci DZS-a odnose na indeks potrošačkih cijena.

Tako je, primjerice, prema metodologiji Eurostata stopa inflacije u Hrvatskoj u srpnju iznosila osam posto, a prema metodologiji koju koristi DZS 7,3 posto.

Rast inflacije i u Sloveniji

Usporedbe radi, u susjednoj Sloveniji je stopa inflacije u kolovozu iznosila 6,1 posto, što je manje nego u Hrvatskoj.

No, i u Sloveniji je u kolovozu ubrzana dinamika rasta maloprodajnih cijena, budući da je godišnja stopa inflacije u našem zapadnom susjedu u srpnju iznosila 5,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Inflacija u Njemačkoj 6,4 posto

Među velikim članicama eurozone, najveću inflaciju i u kolovozu imala je Njemačka, 6,4 posto. Slijedi Francuska, s godišnjom stopom rasta cijena od 5,7 posto, te Italija, u kojoj je inflacija u kolovozu iznosila 5,5 posto.

Najmanja stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je zabilježena u Španjolskoj i Belgiji. U obje su zemlje cijene na malo u kolovozu porasle za 2,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Eurostata.