Gospodarstvo

INFLACIJA PRITIŠĆE I MLADE: Troškovi studentskog života u Francuskoj dosegli povijesnu razinu

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Troškovi studentskog života dosegli su rekordnu razinu u Francuskoj, uslijed više od 10-postotnog skoka cijena stanarina, režija i hrane na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci studentskih udruga

epa10511571 Students demonstrate in the streets against precariousness and pension reform in Paris, France, 09 March 2023. Different student unions like Unef, Alternative and Fage, la Voix Lyceenne, as well as the different youth sections of the main political parties of the left, called for a day of mobilization against the precariousness of young people. The rally took place during a new day of protests against the French government's planned reform of the pension system. EPA-EFE/TERESA SUAREZ
Izvor: TERESA SUAREZ/EPA

Nagli porast životnih troškova stvara "veliku studentsku prekarnost” širom zemlje, i odvraćaju potencijalne studente od upisivanja studija na sveučilištima, izjavila je u utorak glavna tajnica studentskog saveza UNEF Hania Hamidi u razgovoru za francusku radio postaju Sud Radio.

Hamidi kaže kako 40 posto studenata mora preskočiti najmanje jedan obrok dnevno kako bi uopće sastavili kraj s krajem.

Studenti moraju raditi kako bi krpali kraj s krajem

Stambene najamnine su narasle za devet posto i sad su dosegle prosjek od 534 eura, navodi se u izvješću studentske udruge FAGE objavljenom u srijedu. Sličan porast se dogodio i s cijenama telefona i interneta (19 posto), hrane (15 posto) i prijevoza (7 posto).

Iz te udruge prognoziraju da će dugotrajni inflatorni pritisci u idućoj godini u prosjeku povećati rashode za 8,9 posto, što znači da će prvi mjesec nove akademske godine 2023-24. stajati svakog novoupisanog studenta oko 3024 eura. U tu brojku ulaze i jednokratni troškovi vezani za početak akademske godine, poput zdravstvenog osiguranja, troškova upisa i školske opreme.

Brojke ne uzimaju u obzir korisnike raznih stipendija i odnose se na studente koji tijekom studija žive izvan roditeljskog doma.

Riječ je o "povijesnom povećanju", skoku koji je za 500 eura veći nego u 2022. godini, izjavio je u srijedu za Radio RTL glasnogovornik udruženja FAGE Félix Sosso. Podaci saveza UNEF nude sličnu sliku i ističu prosječno povećanje od 595 eura.

Takve brojke sve više studenata tjeraju prema "prisilnom zaposlenju", što znači da moraju raditi neki posao nauštrb vlastitog studija, kaže Sosso.

"Obavljanje 16-satnog radnog tjedna dvostruko povećava vjerojatnost da studenti neće uspjeti steći diplomu prvostupnika".

Povećanje studentskih stipendija

Kao i ostale europske države, Francuska se suočava s velikom inflacijom još od kraja pandemije Covida-19 i početka rata u Ukrajini, koji je narušio globalne opskrbne lance i doveo do skoka cijena energenata. Inflacija je u lipnju u Francuskoj rasla za 4,5 posto na godišnjoj razini, nakon vrhunca od 6,3 posto zabilježenog početkom 2023. godine.

U svojoj predsjedničkoj kampanji za izbore 2017. francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je izgradnju 60.000 novih studentskih stambenih jedinica do 2022., u nastojanju da se time utječe na smanjenje stanarina.

No, u "neobjavljenoj analizi" Ministarstva za zelenu tranziciju iz 2023. godine utvrđeno je kako je izgrađeno ili obnovljeno nešto manje od 40.000 stambenih jedinica, izvijestili su francuski mediji. UNEF tvrdi kako je u proteklih šest godina izgrađeno samo 3000 novih stambenih objekata za studentski smještaj.

Vlada je u ožujku najavila izdvajanje 500 milijuna eura u novoj akademskoj godini, za povećanje iznosa stipendija i proširenje kriterija za njihovu dodjelu, u pokušaju ublažavanja najgorih posljedica inflacije, izjavila je u srijedu za radijsku postaju France Inter ministrica za visoko obrazovanje i znanost Sylvie Retailleau.

U pripremi je i "strukturna reforma" stipendija, koje se trenutačno dodjeljuju isključivo u odnosu na financijsku situaciju roditelja, ali kako će ona izgledati zasad nije poznato.

(Preveo David Spaić-Kovačić. originalan članak pročitajte ovdje: Student living costs reach ‘historic’ highs in France)