Gospodarstvo

PAD POTROŠNJE I IZVOZA: Po najnovijim podacima Nizozemska i službeno ušla u recesiju

Autor Reuters

Nizozemska ekonomija i službeno je ušla u recesiju nakon što se smanjila za 0,3 posto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prethodno, ukazuju prve procjene koje je u srijedu objavila državna statistička služba

epa10327548 Shoppers walk in Kalverstraat street during Black Friday in cental Amsterdam, Netherlands, 25 November 2022. EPA-EFE/Ramon van Flymen NETHERLANDS OUT
Izvor: Ramon van Flymen/ANP

Nizozemska ima petu najveću ekonomiju u eurozoni, a najnoviji podaci znače da je zabilježen pad već dva tromjesečja zaredom, nakon što je u prvom tromjesečju ove godine pad iznosio 0,4 posto.

U 2021. i 2022. godini ekonomski rast u Nizozemskoj bio je gotovo 5 posto godišnje, tijekom brzog oporavka od pada zbog pandemije Covida-19, izvijestila je agencija Reuters.

Do prve recesije nakon pandemije došlo je zbog pada domaće potrošnje i izvoza, što je pak posljedica skoka inflacije koja je povećala cijene hrane i troškove režija u Nizozemskoj i njenim glavnim trgovinskim partnerima.

U drugom tromjesečju potrošnja je pala za 1,6 posto, dok je izvoz bio 0,7 posto niži nego u prva tri mjeseca ove godine.

Inflacija je u Nizozemskoj dosegnula vrhunac od 14,5 posto u rujnu prošle godine. Nakon toga je značajno pala, ali je u drugom tromjesečju 2023. još uvijek bila na relativno visokoj razini i iznosila je oko 6 posto.

Tagovi