Gospodarstvo

LOŠE VIJESTI ZA NJEMAČKU EKONOMIJU: Broj otvorenih stečajeva u stalnom je porastu već godinu dana

Autor Euractiv/Oliver Noyan

Po podacima Saveznog statisičkog ureda broj prijavljenih stečaja u Njemačkoj znatno je porastao u srpnju ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine što upućuje na opće usporavanje njemačke ekonomije.

Izvor: Pixabay

Broj stečajnih postupaka u srpnju je u Njemačkoj bio 23,8 posto veći nego u srpnju 2023. nego u istom mjesecu 2022. godine - a ta brojka je u stalnom porastu još od kolovoza 2022.

Nadalje, broj "većih tvrtki" koje su najavile gašenje u prvoj polovini 2023. također se povećao za 12,4 posto u odnosu na prethodne godine.

Porast broja stečajeva tek je najnoviji od mnogih pokazatelja koji ukazuju da stanje njemačkog gospodarstva postaje sve lošije. Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda Njemačka je jedino veliko gospodarstvo u kojem se očekuje smanjenje BDP-a 2023. godine, dok je inflacija i dalje na visokoj razini i iznosi 6,2 posto.

Njemački Savezni ured za statistiku priopćio je u ponedjeljak kako je industrijska proizvodnja pala za 1,5 posto u lipnju u odnosu na svibanj, što je dodatno potaknulo zabrinutosti među analitičarima glede stanja njemačkog gospodarstva.

Neki već trenutno stanje uspoređuju s ranim 2000-ima, kada je Njemačka prolazila kroz period ekonomske stagnacije.

"Ako vlada ne poduzme odlučne korake, Njemačka će vjerojatno ostati na dnu tablice rasta u eurozoni," rekao je za agenciju Reuters Ralph Solveen, ekonomist iz banke Commerzbank.

Njemačka je posebno teško pogođena ratom u Ukrajini zbog velike ovisnosti o ruskom uvozu energenata. Međutim, postoje i drugi, strukturni, razlozi za gospodarski pad - među kojima se ističe prekomjerno oslanjanje na izvoz, nedostatak ulaganja, i manjak radne snage.

Njemačka vlada, međutim, mora ojačati povjerenje u njemačko gospodarstvo i smanjiti bojazan od potencijalne ekonomske krize, a ministar gospodarstva Robert Habeck vjeruje da će privatne investicije spasiti njemačko gospodarstvo.

"Trenutno dvadesetak tvrtki planira velika ulaganja u Njemačkoj, s ukupnim iznosom investicija od oko 80 milijardi eura," izjavio je u utorak.

Međutim, Njemačka nije jedina zemlja Europske unije koja bilježi veći broj stečajeva nego inače. U Francuskoj je broj proglašenih bankrota skočio za 35 posto u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine - što prijeti opstanku nekih 55.000 radnih mjesta.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Insolvencies on the rise in Germany amid economic downturn)