Gospodarstvo

IPAK PRED USTAVNIM SUCIMA: Glas poduzetnika od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti ograničenja rada trgovina nedjeljom

Autor Adriano Milovan

Suosnivač i predsjednik Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas smatra da se ograničavanjem rada trgovina nedjeljom ta djelatnost dovodi u neravnopravan položaj s ostalima

Ograničenje rada trgovina nedjeljom
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL/PIXSELL

Ostvaruju se dosad tihe i neslužbene najave da bi i novo ograničenje rada trgovina nedjeljom moglo ići na ocjenu ustavnosti.

Kako nam je, naime, u srijedu potvrdio Hrvoje Bujas, suosnivač i predsjednik udruge Glas poduzetnika, ta će udruga Ustavnom sudu podnijeti Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini, u dijelu koji se odnosi na zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanom, s Ustavom.

Konferencija za novinare na groblju

Hrvoje Bujas, suosnivač i predsjednik udruge Glas poduzetnika
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini Glas poduzetnika bi Ustavnom sudu trebao podnijeti u petak. Zahtjev će ustavnim sucima, tvrde u toj udruzi, podnijeti u suradnji s odvjetničkim uredom Doroteje Jurčić.

Glas poduzetnika će, uz to, u petak na Mirogoju, pred kioskom za prodaju cvijeća, održati i konferenciju za novinare. Mjesto održavanja konferencije za novinare nije slučajno odabrano.

"Cvjećarne su među najpogođenijima zabranom rada nedjeljom", kazao je Bujas za Euractiv.

'Više razina diskriminacije'

Dodao je kako se izmjenama Zakona o trgovini tu djelatnost dovodi u neravnopravan položaj s ostalim djelatnostima kojima se ne brani rad nedjeljom. Uz to, zaposlenima u trgovini onemogućuju se primanja koja mogu ostvariti radeći nedjeljom, što u drugim djelatnostima nije slučaj. 

"Tu je zapravo više razina diskriminacije", dodaje Bujas.

"Novi zakon ograničava rad trgovaca na svega 16 nedjelja godišnje, što posebno pogađa male obrtnike, poput cvjećara, suvenirnica, pekara, tobacco shopova i malih trgovina, koji u prosjeku ostvaruju trećinu svojih godišnjih prihoda upravo tijekom radnih nedjelja", objašnjava se u pozivu Glasa poduzetnika za konferenciju za novinare.

Ustavni sud već rušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedjeljom

Ustavni sud je dva puta srušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedjeljom - 2004. i 2009. godine. Ustavni su suci, među ostalim, ocijenili da se ograničavanjem rada trgovina nedjeljom narušavaju poduzetničke slobode.

Ustavni sud
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Uz to, Ustavni je sud 2020. godine ukinuo odluku Stožera Civilne zaštite koja je, u jeku koronakrize, sadržavala zabranu rada trgovina nedjeljom.

U Sindikatu trgovine vjeruju da će Ustavni sud 'uzeti u obzir vrijednosti koje štiti Zakon o trgovini'

Bujas dodaje kako trgovci i sada smatraju da su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale poslodavce, budući da se drugim djelatnostima ne brani rad nedjeljom. To je, zaključuje, suprotno slovu Ustava.

Zlatica Štulić, Sindikat trgovine Hrvatske
Izvor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/PIXSELL

U Sindikatu trgovine Hrvatske kazali su nam kako su očekivali da će se neka od poduzetničkih udruga odlučiti na takav potez. Ipak, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, sindikalci i dalje vjeruju da bi Zakon o trgovini ovoga puta mogao dobiti zeleno svjetlo ustavnih sudaca. 

"Vjerujem da će Ustavni sud uzeti u obzir sve vrijednosti koje se štite Zakonom o trgovini. Ovakav zakon rezultat je kompromisa između poslodavaca i sindikata, on dopušta trgovcima da rade onim nedjeljama za koje ocijene da im se to isplati, dok istodobno štiti prava zaposlenih u trgovini", prokomentirala je Štulić za Euractiv