Gospodarstvo

NOVI NJEMAČKI PRORAČUN: Ministar financija Lindner uvodi mjere štednje radi zatvaranja deficita od 20 milijardi eura

Autor Euractiv/Kjeld Neubert

Njemački ministar financija Christian Lindner ostat će vjeran svom cilju da prvi put od 2019. godine uključi u državni proračun limit za zaduženja, i to u proračunu kojeg će u srijedu odobriti savezna vlada

epa10649624 German Finance Minister Christian Lindner attends the weekly cabinet meeting of the German government at the Chancellery in Berlin, Germany, 24 May 2023. EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
Izvor: Hannibal Hanschke/EPA

Dok se njemačka vlada od početka godine bori oko dogovora o novom proračunu, Lindner je uveo stroge ciljeve štednje za pojedina ministarstva, kako bi se nadoknadio postojeći deficit od 20 milijardi eura. S novim proračunom, taj cilj bi se uskoro trebao i ostvariti.

Nakon šokova pandemije i energetske krize sada je potrebno vratiti se na "fiskalnu normalnost," navodi se u nacrtu proračuna kojeg su na uvid dobile njemačke novinske agencije.

U planu nova zaduženja od 16,6 milijardi eura

Proračun za sljedeću godinu sada je smanjen s 476,2 milijarde eura 2023. godine na 445,7 milijardi eura. Iako će Njemačka i dalje po planu imati nova zaduženja u iznosu od 16,6 milijardi eura, to će biti znatno manje nego ove godine, kad je savezni proračun napravio 45,6 milijardi eura duga.

Ministarstvo financija je reklo da je u nacrtu zatvoren deficit od oko 20 milijardi eura, a da pritom nije bilo potrebno govoriti o drastičnim rezanjima.

Samo za obranu veći izdaci nego lani

Prema predstavnicima vlade, u novom proračunu naglasak će biti na izdacima za obranu, obrazovanje, digitalizaciju i zaštitu okoliša. Sva ministarstva - osim ministarstva obrane - morat će u 2024. smanjiti svoje troškove, što su već kritizirale udruge mladih.

U otvorenom pismu ministru financija Lindneru, ministru gospodarstva Robertu Habecku i kancelaru Olafu Scholzu, 10 organizacija mladih koje u kojima je oko milijun članova izrazilo je zabrinutost zbog novog proračuna.

Taj proračun "ne može ni početi s odgovaranjem na socijalne izazove današnjice i sutrašnjice", a kad je riječ o klimatskim ciljevima, u njemu nedostaje više od 160 milijardi eura za postizanje ciljeva propisanih za 2030. godinu, napisale su te skupine, među kojima su i klimatski aktivisti iz pokreta Fridays for Future.

Usput odbacuju i izjave kako je "ograničavanje zaduženja u interesu mladih" i kritiziraju time nastali smanjeni manevarski prostor države.

'Ako želite financirati nešto novo, morate reći gdje je novac za to'

Lindner je već naveo da je potrebno i dalje rezati proračun za 14,4 milijarde eura u razdoblju od 2025. do 2027. Tijekom vikenda komentirao je buduće financijsko planiranje u intervjuu za list Handelsblatt:

"Ako želite financirati nešto novo, morate reći odakle će novac za to stići. Drugim riječima, morate se izjasniti što će se rezati", kazao je Lindner.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Finance minister puts Germany back on austerity course)