Gospodarstvo

PALI NA SVJETSKOJ LJESTVICI KONKURENTNOSTI: Hrvatska ove godine na 50. mjestu globalne ljestvice, lani na 46. mjestu

Autor Adriano Milovan

U HUP-u ističu kako se radi samo o 'manjoj korekciji u ocjeni konkurentnosti', s obzirom na to da smo u samo nekoliko godina znatno napredovali na globalnoj ljestvici, no ekonomisti upozoravaju na spore reforme i nedovršenu tranziciju

Banski dvori, zgrada hrvatske Vlade
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska se na ovogodišnjoj globalnoj ljestvici konkurentnosti nalazi na 50. mjestu od ukupno 64 zemlje koje je Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne uključio u istraživanje.

Kako su u utorak priopćili iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatska je u odnosu na prošlogodišnje istraživanje globalne konkurentnosti pala, no riječ je, kažu, samo o "manjoj korekciji u ocjeni konkurentnosti koja je u posljednjih nekoliko godina bilježi značajno poboljšanje".

U godinu dana pali za četiri mjesta

Prema podacima IMD-a, Hrvatska je 2022. godine bila na 46. mjestu na globalnoj ljestvici konkurentnosti. To znači da je u godinu dana pala za četiri mjesta.

Dodatni razlog za zabrinutost proizlazi iz činjenice da je u ovogodišnjem istraživanju samo nekoliko novih članica EU rangirano slabije od Hrvatske na globalnoj ljestvici. 

Riječ je o Latviji, koja je u ovogodišnjem istraživanju zauzela 51. mjesto, zatim o Slovačkoj, koja je na 53. mjestu, i o Bugarskoj, koja se smjestila na 57. mjestu globalne ljestvice konkurentnosti.

Većina novih članica EU bolje rangirana od Hrvatske

Ostale nove članice Unije bolje su rangirane od Hrvatske po globalnoj konkurentnosti.

Među njima je najbolje rangirana Češka, koja je je u ovogodišnjem istraživanju zauzela 18. mjesto, zabilježivši veliki skok u odnosu na prošlu godinu, kada je bila na 26. mjestu. Estonija je ove godine na 26. mjestu, Litva na 32., Slovenija na 42., Poljska na 43., Mađarska na 46., a Rumunjska na 48. mjestu.

Dodajmo ovome kako je i naš zapadni susjed - Slovenija, u ovogodišnjem istraživanju slabije rangiran nego godinu ranije. Naime, u 2022. Slovenija je zauzimala 38. mjesto na globalnoj ljestvici konkurentnosti, što znači da je i ona pala za četiri mjesta.

Inače, još prošle godine Rumunjska je bila slabije plasirana od Hrvatske na globalnoj ljestvici. Tada je po konkurentnosti zauzimala 51. mjesto, dok je Hrvatska, kako smo već kazali, bila na 46. mjestu.

Proteklih godina napredovali za čak 14 mjesta na globalnoj ljestvici

Ipak, valja reći kako je Hrvatska proteklih godina zabilježila snažan rast na globalnoj ljestvici konkurentnosti. Tako je, primjerice, Hrvatska još 2019. i 2020. godine zauzimala tek 60. mjesto na globalnoj listi da bi 2021. skočila za jedno mjesto i plasirala se na 59. mjesto, a lani je uzletjela do 46. mjesta na globalnoj ljestvici konkurentnosti.

U samo nekoliko godina, dakle, Hrvatska je na globalnoj ljestvici skočila za čak 14 mjesta. Vrijedi napomenuti kako je tih godina, odnosno u 2021. i 2022., Hrvatska zabilježila i visoke stope gospodarskog rasta.

Dobro ocijenjeni po dinamičnosti ekonomije, slabo po demografiji

Kada je riječ o komponentama konkurentnosti, Hrvatska je, pokazuje istraživanje, najbolje percipirana po visokoj kvalificiranosti radne snage, dobrom obrazovanju, kvalitetnoj infrastrukturi i dinamičnosti ekonomije.

Uzme li se u obzir da je stopa rasta hrvatskoga bruto domaće proizvoda (BDP), prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u 2022. godini iznosila 6,3 posto, a u 2021. godini čak 13,1 posto, kao i da imamo rekordno nisku nezaposlenost, dobra ocjena dinamičnosti ekonomije ne treba čuditi.

Najbolje ocjene među komponentama konkurentnosti i inače smo dobili po turističkoj potrošnji i rastu zaposlenosti, kao i po dinamici rasta BDP-a te po radnoj snazi i minimalnim plaćama. Po tome smo među tri najkonkurentnije zemlje u svijetu, ističu u HUP-u i Nacionalnom vijeću za konkurentnost (NVK).

S druge strane, najslabije smo ocijenjeni po padu broja stanovnika koji je posljedica negativnog prirodnog prirasta i masovnog iseljavanja.

Loše ocjene dobili smo stoga i po odljevu visokokvalificiranih radnika, ali i po financijskoj pismenosti i učestalosti pripravništva na tržištu rada. Ne stojimo dobro ni po opterećenosti porezima.

'Hrvatska nije dovršila tranziciju'

"Hrvatski ekonomski sustav nije dovršen, u Hrvatskoj nije dovršena tranzicija koja je zaustavljena kada je zaustavljena i privatizacija. Mi smo manje-više preuzeli pravila EU, no EU se, u pravilu, nikada nije miješala u unutarnje ekonomske odnose, već je gledala makroekonomske pokazatelje i stabilnost. Zato je Hrvatska još nekonkurentna zemlja u očima stranih ulagača u odnosu na druge usporedive zemlje srednje i istočne Europe, nove članice EU“, ocjenjuje za Euractiv ekonomski analitičar Damir Novotny.

Damir Novotny, ekonomski analitičar
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL/PIXSELL

Ukazuje i na to da Hrvatska još ima problema s poreznim sustavom, kao i s prevelikom birokratiziranošću. S druge strane, poboljšano je financiranje poduzeća.

"I dalje imamo preveliko vlasništvo države nad poduzećima, a dosadašnje Vlade to nisu mijenjale", upozorava Novotny.

'Za jači napredak neophodne reforme'

"Hrvatska ima visokokvalificiranu radnu snagu i dobru infrastrukturu i to joj daje ogroman potencijal za povećanje konkurentnosti, ali su za jači iskorak nužne reforme sustava u cilju efikasnije uporabe javnog novca i resursa koje Hrvatska ima. HUP konstantno poziva na reforme koje bi olakšale poslovanje u Hrvatskoj, a time i ubrzale rast BDP-a, plaća zaposlenicima i standarda svakog građanina“, zaključio je Ivan Mišetić, v. d. predsjednika NVK.

Inače, ovogodišnja globalna ljestvica konkurentnosti donijela je niz promjena u poretku zemalja.

Najkonkurentnije ekonomije imaju Danska, Irska i Švicarska

Na prvom je mjestu po konkurentnosti i dalje Danska, dok je na drugo mjesto izbila Irska, koja je lani bila na 11. mjestu te je s drugog mjesta istisnula Švicarsku, koja je u ovogodišnjem istraživanju na trećem mjestu.

S trećeg na četvrto mjesto ove je godine pao Singapur, dok se Nizozemska popela s lanjskog šestog na ovogodišnje peto mjesto. Blagi rast na globalnoj ljestvici bilježi i Tajvan, koji je ove godine šesti, dok je lani bio sedmi.

S druge strane, Hong Kong je s prošlogodišnjeg petog mjesta pao na sedmo mjesto u ovogodišnjem istraživanju. Osmo mjesto ove godine drži Švedska, koja je lani bila četvrta.

Najmanje konkurentno gospodarstvo ima Venezuela

Na devetom mjestu je SAD, koji je lani bio na 10. mjestu. Ovogodišnje 10. mjesto zauzeli su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su lani bili na 12. mjestu, pokazuje nova globalna ljestvica konkurentnosti.

Posljednja tri mjesta na ovogodišnjoj globalnoj ljestvici konkurentnosti zauzele su Mongolija, koja je na 62. mjestu, zatim Argentina, koja je na 63. mjestu, i Venezuela, koja se usidrila na posljednjem, 64. mjestu, pokazuju podaci IMD-a.