Gospodarstvo

ODBOR ZA OKOLIŠ ODGODIO GLASANJE O EKOLOŠKOM PROPISU: Ekološke udruge tvrde da je propis preživio udar desnih stranaka

Autor A. M.

O ključnom propisu za obnovu prirode u EU eurozastupnici bi se trebali izjasniti nakon što Odbor za okoliš 27. lipnja kakav zakonski prijedlog ide u parlamentarnu proceduru, pojašnjavaju u udruzi BIOM

Zaštita okoliša u EU
Izvor: Panther Media GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta odgodio je za kraj lipnja glasanje o konačnom izvješću o propisu o obnovi prirode u Europskoj uniji, priopćili su u četvrtak iz ekološke udruge BIOM.

Time je, ocjenjuju u BIOM-u, odbacio pokušaje rušenja predloženog zakonskog propisa o ekologiji koji je podijelio zastupnike u Europskom parlamentu.

Optužili EPP za opstrukciju ekološkog propisa 

Naime, zastupnici Europske pučke stranke (EPP) protive se donošenju propisa, a u BIOM-u ističu kako su i pojedini zastupnici iz skupine RENEW zauzeli stav protiv obnove prirode.

S druge strane, zastupnici iz redova Socijalista i demokrata (S&D), Zelenih i ljevice, kao i većina iz RENEW-a, podržali su zakonski prijedlog.

"Kao rezultat stranačke politike i kontinuiranih pokušaja EPP-a da podriva ovaj zakonski prijedlog, nisu podržani svi kompromisi koji su bili ispregovarani, što je dovelo do podjele po mnogim pitanjima. Odboru je na kraju ponestalo vremena pa je nakon trosatne sjednice glasanje o preostalim amandmanima i konačnom izvješću odgođeno za 27. lipnja", stoji u priopćenju BIOM-a.

U BIOM-u dodaju i kako je EPP "mjesecima širio dezinformacije neviđenim manevrima pa su čak mijenjali one članove svoje skupine koji nisu htjeli slijediti stranačku liniju da obiju prijedlog". Napominju i kako se skupina "odlučila povući iz pregovora, okrećući leđa amandmanima kojima je cilj pružiti financijsku potporu poljoprivrednicima koji uvode mjere obnove".

Krajem lipnja znat će se o čemu će se eurozastupnici izjasniti na plenarnoj sjednici

"Unatoč tome što nije bilo konačnog glasanja, ovaj nezamjenjivi propis za obnovu kopna i mora EU preživio je kako bi se mogao još boriti. Međutim, kaotično glasanje o pojedinačnim amandmanima moglo bi stvoriti velike rupe u propisu koje bi ga - ako se ne riješe - mogle značajno oslabiti. Propis koji ne uspije osigurati dugoročnu obnovu na terenu samo će pogoršati gubitak bioraznolikosti, pri čemu će gospodarstvo EU i budućnost njenih građana prvi platiti cijenu, zaključio je Ioannis Agapakis, odvjetnik za očuvanje prirode u ClientEarthu, jednoj od ekoloških udruga.

O preostalim amandmanima i konačnom izvješću glasat će se na sljedećoj sjednici ENVI-ja 27. lipnja. To će glasanje odrediti što će se na plenarnoj sjednici eurozastupnicima dati na glasanje, zaključuju u BIOM-u.