Gospodarstvo

NOVO IZDANJE DRŽAVNIH VRIJEDNOSNIH PAPIRA: Hrvatska izdala euroobveznicu u iznosu od 1,5 milijardi eura

Autor Adriano Milovan

U Ministarstvu financija hvale se da je interes ulagača za novom hrvatskom euroobveznicom velik, što pokazuje, napominju, povjerenje u Hrvatsku, posebno nakon ulaska u Schengen i eurozonu

Ministar financija Marko Primorac
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska je na međunarodnom financijskom tržištu izdala euroobveznicu u vrijednosti od 1,5 milijardi eura, priopćili su u srijedu iz Ministarstva financija.

Obveznica je izdana u utorak, a interes za njenom kupnjom bio je velik, ističu u Katančićevoj.

'Iznimno snažna potražnja ulagača' 

"Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena i iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu iznad 6,4 milijardi eura", hvale se u Ministarstvu financija.

Dodaju kako je knjiga upisa "sadržavala preko 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora", i to iz Njemačke, Velike Britanije, Irske, Austrije, Francuske, Danske, SAD-a i drugih zemalja.

'Potvrda kredibiliteta Hrvatske'

Rok dospijeća obveznice je 2035. godina. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00 posto, a ostvareni prinos 4,047 posto.

"Razina ostvarenog interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu te povjerenja ulagatelja u gospodarstvo i javni dug Republike Hrvatske, posebice nakon ulaska u europrodručje i Schengen od 1. siječnja 2023. godine", zaključuju u Ministarstvu financija.