Gospodarstvo

GEOPOLITIČKO ZATOPLJAVANJE: Borrell želi jačanje odnosa s Latinskom Amerikom i Mercosurom

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

EU namjerava postaviti kao prioritet sklapanje dugoočekivanog trgovinskog sporazuma s južnoameričkim blokom Mercosur i s njim ostvariti bližu institucionalnu suradnju, stoji u dokumentu kojeg je na uvid dobio Euractiv

epa10624361 Josep Borrell, the European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, talks to journalists after an informal meeting of EU Foreign affairs ministers with their Ukrainian counterpart in Marsta, outside Stockholm, Sweden, 13 May 2023. Sweden hosts the meeting as it currentrly holds the presidency of the Council of the European Union. EPA-EFE/Christine Olsson SWEDEN OUT
Izvor: Christine Olsson/TT NEWS AGENCY

EU u Mercosuru traži novog saveznika kako bi smanjila svoju ekonomsku ovisnost o Kini i istovremeno suzbila utjecaj Rusije, stoji u prema nacrtu prijedloga Europske komisije kojeg je na uvid dobio Euractiv, u utorak 6. lipnja.

Nakon godina relativnog mirovanja, odnosi EU s Latinskom Amerikom i Karibima vratili su se na vrh dnevnog reda EU zbog bojazni od potpunog gubitka utjecaja u toj regiji uslijed zastoja u razgovorima o trgovinskom sporazumu.

Češće održavanje summita

U dokumentu Europske komisije poziva se na češće održavanje summita između EU i regionalnog bloka CELAC-a, traži se pomak u trgovinskim sporazumima, kao i povećanje investicija kroz europsku strategiju nazvanu Global Gateway, koja je zamišljena kao pandan kineskog investicijskog plana Belt and Road Initiative (BRI).

Osiguravanje pristupa sirovinama i drugim ključnim resursima Latinske Amerike, u atmosferi "sve većih geopolitičkih izazova" navedeno je kao prioritet u tom prijedlogu, kojeg će u srijedu 7. lipnja predstaviti šef diplomacije EU Josep Borrell.

"Jačanjem partnerstva između dviju regija, koje su među najusklađenijima na svijetu u pogledu njihovih interesa i vrijednosti, EU i Latinska Amerika mogu se bolje pozicionirati za suočavanje s globalnim izazovima", navodi se u posljednjoj verziji prijedloga.

Nadalje, jačanje veza s Latinskom Amerikom omogućilo bi za obje strane smanjenje "prekomjerne ovisnosti" o trećim zemljama i pomoglo bi EU da "smanji rizik" od oslanjanja na trgovinu s Kinom.

Trgovina i ključne sirovine

Latinska Amerika je veliki proizvođač bakra, mjesto gdje je većina svjetskih nalazišta litija, kao i značajnih količina nafte i prirodnog plina - ključnih resursa potrebnih za energetsku tranziciju EU.

Bruxelles želi potpisati sporazume s latinskoameričkim zemljama u sklopu nove strategije EU za kritične sirovine, navodi se u dokumentu.To se odnosi na smanjenje ranjivosti opskrbnih lanaca koje su iskočile u prvi plan uslijed nestašica tijekom pandemije i energetske krize nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Također se u dokumentu iznosi i plan za što brže zaključivanje nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini i partnerstvu s latinskoameričkim zemljama te za jačanje bilateralnih odnosa s Brazilom i Meksikom.

Potencijalni trgovinski sporazumi nadovezivali bi se na program EU za ulaganja u projekte zelene i digitalne tranzicije u Latinskoj Americi, koji bi trebao dobiti zeleno svjetlo na summitu između EU i Zajednice Latinske Amerike i Kariba (CELAC) u srpnju ove godine, što će biti prvi takav summit od 2015. godine.

Ratifikacija zapela u parlamentima pojedinih zemalja

Želja da se ojačaju odnosi Europe i Latinske Amerike dolazi u trenutku kada Europa počinje tražiti nove izvore za uvoz energetskih sirovina i hrane nakon izbijanja rata između Rusije i Ukrajine.

Nacrt prijedloga Europske komisije posebno pritom navodi budući trgovinski sporazum sa zemljama Mercosura - Argentinom, Brazilom, Paragvajem i Urugvajem - kao ključan dio diplomatskog približavanja prema latinoameričkim zemljama.

"Zaključenje sporazuma EU-Mercosur označilo bi veliku prekretnicu u jačanju odnosa između EU i Latinske Amerike i Kariba", navodi se u dokumentu.

Sporazum o trgovini između EU i Mercosura načelno je dogovoren još 2019. godine, no ratifikacija je zapela u pojedinim nacionalnim parlamentima, posebice u Nizozemskoj i Austriji, koje ne žele pristati ni na kakav kompromis vezan za ekološke standarde.

Francuska, u kojoj su se domaći poljoprivrednici protivili sporazumu, najavila je kao uvjet za svoj pristanak da Mercosur pristane na razne dodatne obveze koje nisu navedene u sporazumu iz 2019, osobito vezano za poštivanje europskih pravila o smanjenju šumskog pokrova.

No s druge strane EU i većina njenih članica strahuju da bi daljnje odgode u slučaju Mercosura i drugih trgovinskih sporazuma mogli potisnuti Latinsku Ameriku bliže Kini.

Diplomatsko približavanje

EU i CELAC planiraju održati zajednički summit u srpnju u Bruxellesu, koji bi trebao pokazati političko jedinstvo tih "prirodnih partnera", kako je to opisuje Borrell. U nacrtu prijedloga Komisije najavljuje se i "obnova strateškog partnerstvo" između tih dviju svjetskih regija.

"Ono što predlažemo jest drugačije, modernije, partnerstvo - bit ćemo partneri zbog vlastite želje", rekao je jedan visoki dužnosnik Komisije prije predstavljanja prijedloga.

Međutim, različiti stavovi vezano za rusku invaziju na Ukrajinu otkrili su napetosti koji se nalaze u podlozi odnosa između dvaju blokova.

Politički gledano, vlade Latinske Amerike i Kariba važne su kod glasanja o rezolucijama o Rusiji u Općoj skuštini UN-a, forumu kojegi je EU koristila za lobiranje protiv ilegalne ruske invazije na Ukrajinu.

No, princip neuplitanja u vanjskim poslovima ima duboke korijene u Latinskoj Americi.

Problem u odnosima zemalja Latinske Amerike s Rusijom

Nelagoda koju Latinska Amerika osjeća prema invaziji na Ukrajinu došla je u prvi plan kada se argentinski predsjednik Alberto Fernandez, a zatim i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, odlučio sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom samo nekoliko dana prije nego što su ruske snage ušle u Ukrajinu.

Novi brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva razljutio je mnoge na Zapadu u travnju kada je pozvao SAD i europske saveznike da prestanu slati oružje u Ukrajinu, ustvrdivši da se tako samo produljuje rat.

Kako bi Europa i Latinska Amerika ojačale veze i izvan onih trgovinskih, EU želi organizirati redovitije summite s Latinskom Amerikom, što uključuje i bilateralne sastanke s Brazilom i Meksikom, te sastanke ministara vanjskih poslova.

U dokumentu se navodi i žeja da se uspostavi "stalan koordinacijski mehanizam EU i CELAC-a", koji bi mogao "više puta godišnje okupljati visoke dužnosnike".

"To bi nam omogućilo da se uhvatimo u koštac s krizom poput Ukrajine, da se olakša rad ministara vanjskih poslova i da se ispuni praznina koja je bila prisutna proteklih godina", izjavio je jedan visoki dužnosnik EU.

Prije posljednjeg listopada, europski ministri vanjskih poslova i njihovi kolege iz Latinske Amerike nisu se sastali još od 2018. godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: EU to prioritise Mercosur deal, establish closer ties with Latin America)