Gospodarstvo

MEĐU TOP 100 KOMPANIJA U SVIJETU SVE VIŠE EUROPSKIH: Francuske, njemačke i danske tvrtke najviše skočile na ljestvici

Autor Adriano Milovan

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih kompanija u svijetu u posljednjih se godinu dana smanjila za 11 posto, a najveći gubitnici su korporacije iz SAD-a i Kine, dok su europske kompanije ojačale, pokazuje istraživanje PwC-a

Apple
Izvor: MTP / Alamy / Profimedia

Tržišna kapitalizacija 100 vodećih svjetskih kompanija u posljednjih je godinu dana pala za gotovo 3,8 bilijuna američkih dolara ili za 11 posto, pokazuje nova analiza konzultantske kuće PwC.

Riječ je o prvom smanjenju tržišne vrijednosti najvećih globalnih kompanija od 2016. godine te od najvećem smanjenju još od 2009. godine, kada je svijet tresla financijska kriza.

Najviše stradale američke kompanije

Prema podacima analitičara PwC-a, tržišna kapitalizacija, odnosno tržišna vrijednost kompanija izlistanih na burzama, krajem ožujka ove godine iznosila je 30,87 bilijuna dolara. No, krajem ožujka prošle godine iznosila je 34,71 bilijuna dolara, što znači da se vrijednost vodećih svjetskih kompanija u razdoblju od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine značajno smanjila.

Razloga za to je više, a u PwC-u kao najznačajnije navode izazovno makroekonomsko okruženje sa stalnim zaoštravanjem monetarne politike, zatim visoku inflaciju i neizvjesnost u američkom i europskom bankovnom sektoru.

Najgore su, čini se, prošle američke kompanije koje su u razdoblju od 1. travnja prošle do 31. ožujka ove godine na vrijednosti izgubile 2,9 bilijuna dolara ili 12 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. 

Microsoft
Izvor: Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Unatoč tome, američki je korporativni sektor zadržao dominaciju na svjetskoj top 100 ljestvici kompanija, među kojima su čak 64 kompanije iz SAD-a.

Prve dvije najveće kompanije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji i dolaze iz SAD-a. Riječ je o Appleu, čija je tržišna kapitalizacija krajem ožujka ove godine iznosila 2,61 bilijuna dolara, i Microsoftu, s tržišnom kapitalizacijom od 2,15 bilijuna dolara.

U minusu i Kina i Saudijska Arabija

Na drugom mjestu u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji kompanija nalazi se Saudijska Arabija.

No, Saudijska Arabija na top ljestvici ima samo jednu kompaniju - Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco), čija je tržišna kapitalizacija krajem ožujka ove godine, prema podacima PwC-a, iznosila 1,89 bilijuna dolara, što je 18 posto manje nego godinu ranije.

Saudi Aramco
Izvor: Valerio Rosati / Alamy / Alamy / Profimedia

Treće mjesto na svjetskoj korporativnoj ljestvici drži Kina, koja među top 100 kompanija u svijetu ima devet sa sjedištem na svom području.

Najveća među njima je Tencent, tehnološka kompanija iz Shenzhena, čija je tržišna kapitalizacija, prema podacima PwC-a, krajem ožujka iznosila 462 milijarde dolara.

Inače, udio kineskih kompanija na svjetskoj top listi 100 najvećih u godinu dana smanjio se za 11 posto. Ukupna tržišna vrijednost kineskih kompanija na toj listi krajem ožujka je iznosila 1,79 bilijuna dolara.

Uspon francuskih kompanija 

Zanimljiv je uspon europskih kompanija na svjetskoj korporativnoj top listi. Štoviše, u PwC-u ističu kako su jedino europske zemlje i uspjele u proteklih godinu dana zabilježili porast na globalnoj top 100 korporativnoj ljestvici, i to zahvaljujući kombinaciji novih sudionika i rasta tržišne kapitalizacije. 

Najbolje je pritom prošla Francuska koja je izbila na četvrto mjesto s četiri kompanije među 100 najvećih u svijetu, čija je ukupna tržišna vrijednost krajem ožujka iznosila 980 milijardi dolara. To je 17 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci PwC-a. Francuska je lani bila na šestom mjestu.

Louis Vuitton
Izvor: Jon Bilous / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveća među francuskim i europskim kompanijama izlistanima na top 100 ljestvici sada je LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, poznati proizvođač luksuznih proizvoda iz Pariza, čija je tržišna kapitalizacija krajem ožujka, kako pokazuju podaci PwC-a, iznosila 460 milijardi dolara, što je tu poznatu kompaniju svrstalo na 12. mjesto u svijetu.

Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo peto mjesto 

Peto mjesto na svjetskoj ljestvici najvećih kompanija i dalje pripada Velikoj Britaniji koja na top 100 listi ima pet korporacija, čija je ukupna tržišna vrijednost krajem ožujka iznosila 852 milijarde dolara, ili tri posto više nego godinu ranije.

AstraZeneca
Izvor: Helen Sessions / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveća britanska kompanija na top 100 listi globalnih kompanija je AstraZeneca, čija je tržišna kapitalizacija krajem ožujka iznosila oko 215 milijardi dolara, a zauzela je 42. mjesto svjetske ljestvice.

Pad vrijednosti švicarskih kompanija

Na šestom mjestu ove se godine smjestila Švicarska, koja je još lani bila na četvrtom mjestu u svijetu po kompanijama uvrštenima na popis najvećih u svijetu. Švicarska sada na top 100 ljestvici globalnih kompanija ima tri korporacije, čija je ukupna tržišna kapitalizacija krajem ožujka iznosila 765 milijardi dolara, što je 13 posto manje nego prije godinu dana. 

Nestle
Izvor: Nick Hanna / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveća među švicarskim kompanijama je Nestle, ujedno i najveći prehrambeni div na svijetu. Sada se po tržišnoj kapitalizaciji nalazi na 23. mjestu u svijetu.

Tajvan zadržao sedmo mjesto 

Po vrijednosti svojih kompanija na sedmom se mjestu nalazi Tajvan, odnosno međunarodno uglavnom nepriznata "Republika Kina". Tajvan je i lani zauzimao sedmo mjesto na top 100 najvećih kompanija u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. 

Tajvan na top 100 ljestvici ima samo jednu kompaniju - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), koja je najveći svjetski proizvođač poluvodiča. Tržišna kapitalizacija te kompanije krajem ožujka je iznosila 453 milijarde dolara, što je tu kompaniju svrstalo na 13. mjesto u svijetu. No, i tržišna kapitalizacija TSMC- a u godinu dana se smanjila, prema podacima PwC-a, za 16 posto.

Velik rast vrijednosti kompanija sa sjedištem u Njemačkoj i Danskoj 

S druge strane, vrijednost njemačkih kompanija na ljestvici najvećih svjetskih korporacija u posljednjih se godinu dana povećala za 18 posto, pa je ukupna tržišna kapitalizacija triju njemačkih kompanija na globalnoj listi krajem ožujka iznosila 396 milijardi dolara. Njemačka je tako ove godine izbila na osmo mjesto na svjetskoj korporativnoj ljestvici, dok je lani bila na 17. mjestu.

Na prvo mjesto među najvećim njemačkim kompanijama izbio je SAP, jedan od vodećih proizvođača softvera u svijetu, s tržišnom kapitalizacijom krajem ožujka u vrijednosti od 147 milijardi dolara. No, takva vrijednost SAP-u je osigurala tek 70. mjesto na svjetskoj ljestvici najvećih kompanija.

Deveto mjesto u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji kompanija krajem ožujka držala je Danska, koja je lani bila na 15. mjestu.

Novo Nordisk
Izvor: Kristoffer Tripplaar / Alamy / Alamy / Profimedia

Imala je, međutim, samo jednu kompaniju među 100 najvećih u svijetu - Novo Nordisk, čija je tržišna kapitalizacija krajem ožujka iznosila 356 milijardi dolara, što je tom farmaceutskom divu osiguralo 19. mjesto na svjetskoj ljestvici. To je čak 40 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci PwC-a.

Južna Koreja drži 10. mjesto

Na 10. mjestu u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji nalazi se Južna Koreja, s jednom kompanijom na popisu 100 najvećih u svijetu - Samsungom. Tržišna kapitalizacija tog tehnološkog diva krajem ožujka je iznosila 327 milijardi dolara, što je Samsung svrstalo na 22. mjesto u svijetu. To je, inače, 15 posto manje nego godinu ranije, stoji u izvješću PwC-a. 

Samsung
Izvor: John Crowe / Alamy / Alamy / Profimedia

Među državama iz kojih dolaze najveće svjetske kompanije još sui Nizozemska, Japan i Irska, ali i Indija, kao i Australija. 

Europa povećala udio na popisu 100 najvećih kompanija u svijetu

U PwC-u ističu kako je, za razliku od SAD-a i Kine, čija je tržišna vrijednost kompanija, općenito gledano, u posljednjih godinu dana pala, vrijednost europskih kompanija porasla. 

Europa je tako udio svojih kompanija povećala s 10 posto u 2022. godini na 13 posto u ovoj godini. Kada se Europa gleda u cjelini, zauzela je drugo mjesto u svijetu po vrijednosti svojih kompanija, iza SAD-a. 

"Izazovi na tržištu tijekom prošle godine očito su utjecali na najveće svjetske tvrtke. Međutim, oporavak većine sektora u prvom kvartalu 2023. godine i rast tvrtki u Europi pružaju razlog za oprezni optimizam", ocijenio je Stuart Newman, globalni voditelj IPO centra i partner u PwC-u Ujedinjenog Kraljevstva. 

Prvi pad IT sektora u 10 godina

Dodajmo ovome kako je tehnološki sektor, iz kojeg dolazi i najviše kompanija na popisu, u ovoj godini zabilježio svoj prvi pad u 10 godina. Unatoč tome, zadržao je vodeće mjesto među sektorima u top 100 globalnih kompanija.

No, smanjenje tržišne kapitalizacije zabilježili su i sektori poput neobavezne potrošnje, komunikacijskih usluga, financija i energetike.

Također, valja reći kako nijedna nova tvrtka nije uključena na popis u odnosu na prošlu godinu, i to zbog slabijeg IPO tržišta u posljednjih godinu dana.