Gospodarstvo

EKONOMSKI SAVJET ŠEFA DRŽAVE NEZADOVOLJAN POREZNOM REFORMOM: Ukidanje prireza dovest će do skupljih lokalnih usluga

Autor Adriano Milovan

Na Pantovčaku smatraju da je nejasno kako Vlada namjerava ostvariti najavljene ciljeve iz novog kruga porezne reforme

Velibor Mačkić, predsjednik Ekonomskog savjeta predsjednika Zorana Milanovića
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL/PIXSELL

Ekonomski savjet predsjednika Zorana Milanovića smatra da je Vladin prijedlog ukidanja prireza ekonomski nejasan, a ista ocjena vrijedi i za ideju poticanja konkurencije među lokalnim jedinicama, priopćili su u petak s Pantovčaka.

U Ekonomskom savjetu, koji se u petak sastao u Uredu predsjednika, kažu da su analizirali najavljeni Vladin prijedlog izmjene poreznih propisa, ali napominju da mu ne mogu dati zeleno svjetlo.

'Raspoloživi dohodak stanovnika mogao bi se smanjiti'

Posebno su zabrinuti zbog najave ukidanja prireza, prihodi od kojeg su značajna poluga punjenja proračuna gradova i općina.

"Ako se pokušava istodobno osnažiti fiskalna autonomija općina i gradova, onda se postavlja pitanje gdje je oporezivanje turističkih renti i gdje je porez na imovinu koji je, uz prirez, oblik postizanja zazivane fiskalne autonomije? Zbog nejasnih učinaka ukidanja prireza na odluke lokalnih vlasti, kao što je, na primjer, moguće povećanje cijena lokalnih usluga, moguće je da će raspoloživi dohodak stanovnika biti umanjen", upozorio je posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju i predsjednik Ekonomskog savjeta Velibor Mačkić.

U Ekonomskom savjetu, naime, smatraju da bi ekonomski bilo puno pametnije poslodavcima prepustiti povećanje plaća u ovoj godini, a s obzirom na rezultate njihova poslovanja u prošloj godini.

'U odlukama Vlade prepoznaje se važnost izbornih ciklusa'

Nakon analize Vladinih najava izmjena u poreznom sustavu, u Ekonomskom savjetu su ocijenili kako "prepoznaju važnost izbornih ciklusa u odlukama Vlade".

No, upozoravaju da "kratkoročna politička dinamika ne bi smjela utjecati na dugoročne odnose u ekonomiji između države, poslodavaca i zaposlenika".

Očekuju rast BDP-a u 2023. od 2 posto i inflaciju od 7 posto

"Tri su cilja Vlade - povećanje životnog standarda, očuvanje gospodarskog rasta i osnaženje fiskalne autonomije općina i gradova, ali Ekonomski savjet smatra da je nejasno kako će ti ciljevi moći biti ispunjeni“, zaključio je Mačkić.

Sjednica Ekonomskog savjeta, koja je održana u petak, šesta je po redu sjednica tog tijela od njegova formiranja. Posljednji put se Ekonomski savjet sastao u prosincu prošle godine. Na sjednici Ekonomskog vijeća u petak sudjelovao je i Milanović.

Inače, u Ekonomskom savjetu, po novim prognozama, očekuju da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od oko dva posto, dok će stopa inflacije biti iznad sedam posto, ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika.