Gospodarstvo

MACRONOVA INVESTICIJSKA KONFERENCIJA: Globalne kompanije obećale ulaganja vrijedna 13 milijardi eura u Francuskoj

Više od 200 izvršnih direktora iz globalnih kompanija sudjelovalo je na francuskoj investicijskoj konferenciji nazvanoj "Choose France" u palači Versailles u ponedjeljak, 15. svibnja.

epa10629003 Twitter, now X. Corp, and Tesla CEO Elon Musk (R) poses with French President Emmanuel Macron (L) prior to their talks, at the Elysee Palace in Paris, 15 May 2023. More than 200 international business leaders are expected 15 May to attend the 'Choose France' event staged at the palace of Versailles in the afternoon to promote foreign investment. EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT
Izvor: Michel Euler / POOL/AP POOL

Francuska se time još jednom pozicionirala kao jedna od glavnih destinacija u Europskoj uniji za izravna strana ulaganja (FDI).

Tom prilikom su razne međunarodne tvrtke obećale uložiti oko 13 milijardi eura u investicije u Francuskoj, u sklopu 28 projekata iz sektora zdravstva, transporta i energije, što bi trebalo dovesti i do stvaranja 8.000 novih radnih mjesta.

Francuska je europska destinacija broj jedan za izravna strana ulaganja

"Francuska je glavno odredište za strane investicije u Europi. Naša ekonomska i fiskalna politika se isplaćuju", tvitao je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Prema godišnjem istraživanju konzultantske tvrtke EY, Francuska je već četvrtu godinu zaredom europska destinacija broj jedan za izravna strana ulaganja (FDI). Iako su geopolitičke napetosti i inflatorni pritisci općenito usporili rast stranih investicija, Francuska je i dalje najprivlačnija članica EU za ulagače.

U 2022. godini je zabilježeno 1.259 takvih projekata, u usporedbi s 929 u Velikoj Britaniji i 832 u Njemačkoj. U govoru održanom u četvrtak, 11. svibnja, predsjednik Francuske Emmanuel Macron pohvalio se spremnošću francuske vlade da "smanji troškove rada i kapitala" kako bi se uspješnije privukao strani kapital.

Između 2017. i 2022. godine u Francuskoj su srezane porezne stope u ukupnom iznosu od 52 milijarde eura, uključujući i korporativna i individualna davanja.

Osim tog, jeftina i dekarbonizirana nuklearna energija dodatno je pomogla Francuskoj da uspješno prebrodi energetsku krizu koja je nakon ruske invazije na Ukrajinu pogodila cijelu Europu. "Ulagamo u konkurentnost, a to donosi plodove," rekao je tada Macron.

Na investicijskoj konferenciji iznenada se pojavio i Musk

Prema procjenama francuske vlade, više od polovice najavljenih projekata vezano je za dekarbonizaciju francuske industrije i ulaganja u tehnologije za proizvodnju čiste energije. U utorak će vlada predstaviti i svoj prijedlog zakona o "zelenoj industriji" i re-industrijalizaciji, a o kojem bi se do ljeta trebalo glasati u parlamentu.

Summit naslovljen Choose France - inicijativa koju je pokrenuo Macron u prvoj godini mandata 2018. godine, ima za cilj privući što više francuskih i međunarodnih tvrtki da bi se u neformalnom druženju potaknulo stvaranje poslovne suradnje.

Niz najviših francuskih državnih dužnosnika, uključujući Macrona, održao je brojne razgovore jedan-na-jedan s predstavnicima velikih tvrtki. Među njima je bio i predsjednik uprave Twittera Elon Musk, koji se iznenadno pojavio u Elizejskoj palači nekoliko sati prije početka summita.

"S Elonom Muskom smo razgovarali o privlačnosti Francuske i značajnom napretku ostvarenom u sektorima električnih vozila i energije. Također smo razgovarali i o regulaciji digitalnih usluga. Ima mnogo toga što bismo mogli zajedno napraviti", tvitao je Macron.

Musk nije potvrdio ima li ikakve planova za ulaganja u Francusku.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: ‘Choose France’: record-high €13bn pledged at Macron’s flagship investment conference)