Gospodarstvo

REZULTAT ULASKA U SCHENGEN: Hrvatske zračne luke u ožujku imale upola više putnika nego u ožujku prošle godine

Autor Adriano Milovan

Najviše putnika u Hrvatsku je došlo preko aerodroma u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, a među posjetiteljima dominiraju oni iz Njemačke i ostalih zemalja Schengena

Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb
Izvor: Goran Jakus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Promet u zračnim lukama u Hrvatskoj u ovoj se godini oporavio i čak premašio razine iz vremena prije koronakrize.

Kako pokazuju novi podaci državne statistike, preko hrvatskih je zračnih luka tijekom ožujka prošlo gotovo 374.000 putnika.

To je 44,6 posto više nego u ožujku prošle godine, kada je preko hrvatski aerodroma prošlo oko 258.000 putnika. Više je i nego u ožujku 2019. godine, i to za 8,1 posto. U ožujku 2019. godine u hrvatskim je zračnim lukama bilo oko 346.000 putnika.

Preko zagrebačkog aerodroma u ožujku došlo 70 posto turista 

Najveći promet putnika i u ožujku je ostvarila Zračna luka Franjo Tuđman u Zagrebu. Preko nje je, naime, prošlo čak 70 posto putnika na svim hrvatskim aerodromima.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je preko zagrebačke Zračne luke u ožujku prošlo ukupno nešto manje od 263.000 putnika. To je za trećinu, odnosno 34,3 posto, više nego u ožujku prošle godine. U odnosu na ožujak pretkrizne 2019. godine, riječ je o rastu od 13,8 posto.

Velik broj putnika i u zračnim lukama Dubrovnik i Split

Slijedi Zračna luka Dubrovnik koja je u ožujku imala nešto više od 50.000 putnika. To je gotovo dvostruko, odnosno 97,6 posto, više nego u ožujku prošle godine, ali 13,4 posto manje nego u ožujku 2019. godine.

Treće mjesto drži Zračna luka Split preko koja je u ožujku imala oko 49.000 putnika. Riječ je o rastu od 56,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, kao i o rastu u odnosu na ožujak 2019. godine, iako po maloj stopi od samo 1,9 posto.

Značajan rast broja putnika i na aerodromima u Zadru i Puli

Značajne stope rasta prometa putnika u ožujku su imale i zračne luke Zadar i Pula. Zadarski je aerodrom u ožujku ugostio nešto više od 8000 putnika, dvostruko više nego u ožujku prošle godine. Pulska je zračna luka u ožujku imala nešto više od 2000 putnika ili 52 posto više nego u ožujku prošle godine.

Ostale zračne luke u Hrvatskoj - Osijek, Rijeka, Mali Lošinj i Brač, imale su mali broj putnika. No, i one su, s izuzetkom Zračne luke Rijeka na Krku, zabilježile velike poraste broja putnika u odnosu na ožujak prošle godine.

Najviše putnika iz Njemačke 

Podaci DZS-a pokazuju i da je najveći međunarodni zračni promet hrvatskih zračnih luka ostvaren s aerodromima u Njemačkoj, iz kojih nam je u ožujku došlo oko 80.000 putnika, što je 29,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. 

Velik broj putnika u Hrvatsku u ožujku je došao i s aerodroma u Nizozemskoj, više od 25.000, zatim iz Francuske, oko 23.000, te iz Italije, oko 19.000, pokazuju podaci DZS-a. Također, među top 10 zemalja s čijih nam je zračnih luka došlo najviše putnika nalaze se i Austrija, Belgija, Poljska i Švicarska.

U slučajevima svih tih zemalja radi se o porastu broja putnika u odnosu na ožujak prošle godine.

Takvom povećanju broja putnika iz zemalja Schengena nesumnjivo je pridonijelo i pristupanje Hrvatske Schengenu 1. siječnja ove godine. Šengenska su pravila u zračnom prometu Hrvatske s ostalim članicama Schengena i zaživjela tek u ožujku.

Velik skok broja putnika iz Velike Britanije i Turske

Na drugom mjestu top 10 destinacija iz kojih nam je u ožujku došlo najviše putnika, odmah iza Njemačke, je Ujedinjeno Kraljevstvo. S britanskih nam je aerodroma u ožujku došlo nešto više od 32.000 putnika, što je 53,5 posto više nego u ožujku prošle godine.

Među top 10 zemalja je i Turska, s čijih je zračnih luka u Hrvatsku u ožujku doputovalo gotovo 18.000 putnika. To je za trećinu više nego u ožujku prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.

Ako je suditi po povećanom prometu putnika na hrvatskim aerodromima u ožujku, može se očekivati da će i ovogodišnja turistička sezona biti vrlo dobra. Iako ožujak prethodi sezoni, povećan broj putnika ukazuje na porast interesa turista za Hrvatskom.