Gospodarstvo

INFLACIJA USPORILA I U TRAVNJU: Cijene u Hrvatskoj porasle 8,8 posto u odnosu na travanj prošle godine

Autor Adriano Milovan

Travanj je peti mjesec zaredom u kojem usporava dinamika rasta cijena u Hrvatskoj, iako je ona i dalje znatno veća od one na kakvu smo proteklih desetljeća navikli

Inflacija
Izvor: Pixabay

Dinamika rasta cijena u Hrvatskoj i u travnju je, peti mjesec zaredom, nastavila usporavati, no i dalje se nalazi na razmjerno visokim razinama.

Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljenim u utorak, stopa inflacije na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, u Hrvatskoj je iznosila 8,8 posto.

Istu stopu rasta cijena na malo u Hrvatskoj u travnju u utorak je objavio i Eurostat, koji koristi nešto drukčiju metodologiju izračuna.

U travnju prvi put jednoznamenkasta inflacija u posljednjih godinu dana

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s ožujkom, stopa inflacije u Hrvatskoj u travnju je iznosila 0,9 posto, pokazuju podaci državne statistike. Podaci eurostatističara, pak, pokazuju da je mjesečna stopa inflacije u Hrvatskoj u travnju iznosila 1,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da se stopa inflacije u Hrvatskoj smanjuje iz mjeseca u mjesec već peti mjesec zaredom. Naime, u studenom prošle godine u Hrvatskoj je zabilježen inflacijski rekord otkako DZS vodi podatke o rastu maloprodajnih cijena po mjesecima, i to 13,5 posto u odnosu na studeni 2021. godine. No, od prosinca se stopa inflacije smanjuje, iako je i dalje znatno iznad razina na kakve smo navikli proteklih desetljeća.

"Jednoznamenkasta godišnja stopa rasta cijena zabilježena je prvi put nakon travnja 2022. godine", ističu analitičari Raiffeisena u svom komentaru od utorka.

Inflacijski rekorder u eurozoni Latvija

Po godišnjoj stopi inflacije u travnju, Hrvatska je zauzela sedmo mjesto u eurozoni.

Naime, veću stopu inflacije od Hrvatske imale su Latvija, koja je i dalje inflacijski rekorder u eurozoni s godišnjom stopom inflacije od 15 posto u travnju, kao i Slovačka, Litva, Estonija i Austrija, ali i Slovenija, u kojoj je u travnju izmjerena godišnja stopa rasta cijena od 9,2 posto.

Stopa inflacije u Hrvatskoj ista kao u Italiji

Istu stopu inflacije kao i Hrvatska, 8,8 posto na godišnjoj razini, u travnju je imala Italija.

Godišnja stopa inflacije u travnju u Njemačkoj je iznosila 7,6 posto, a u Francuskoj 6,9 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Među članicama zone eura, najmanju inflaciju i u travnju imao je Luksemburg, samo 2,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, proizlazi iz podataka eurostatističara.

Inflacija u eurozoni u travnju 7 posto 

Na razini eurozone u cjelini, u travnju je godišnja stopa inflacije iznosila sedam posto, pokazuju prve procjene eurostatističara.

To je nešto više nego u ožujku, kada je inflacija u eurozoni iznosila 6,9 posto na godišnjoj razini.

Sve članice eurozone daleko od inflacijskog cilja ECB-a

Inflacijski cilj Europske središnje banke (ECB) iz Frankfurta je zadržavanje rasta cijena na najviše dva posto na godinu.

U ovom trenutku nijedna članica zone eura ne ispunjava taj cilj. Isto vrijedi i za eurozonu u cjelini.

Cijene hrane postale glavni generator inflacije

I podaci o inflaciji u travnju potvrđuju da su glavni generator rasta opće razine cijena u Hrvatskoj i eurozoni postale cijene hrane, pića i duhanskih proizvoda. One su u eurozoni i Hrvatskoj u travnju porasle oko 14 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Značajan rast cijena imaju i industrijski proizvodi i usluge.

Cijene energenata u eurozoni u travnju su na godišnjoj razini porasle 2,5 posto, a u Hrvatskoj samo 1,1 posto.

"I dok će u Hrvatskoj osnovna stopa inflacije prema kraju godine zamjetno opadati i u posljednjem tromjesečju dosegnuti razinu od oko tri posto, temeljna stopa inflacije, koja isključuje energiju, hranu, pića i duhan, mogla bi se, kao i u mnogim europskim državama, tvrdoglavo zadržati na povišenim razinama. Na razini cijele 2023. godine očekujemo prosječnu stopu rasta potrošačkih cijena od 6,6 posto godišnje", zaključuju analitičari Raiffeisena u svojoj analizi.