Gospodarstvo

PORASLA IMOVINA, ALI I DUGOVI GRAĐANA: Financijska imovina hrvatskih kućanstava krajem prošle godine 81 milijardu eura

Autor Adriano Milovan

Financijska imovina hrvatskih kućanstava lani je porasla za više od dvije milijarde eura, dok su obveze kućanstava porasle za preko milijardu eura, pokazuju podaci HNB-a

Euri
Izvor: Igor Soban/PIXSELL/PIXSELL

Financijska imovina hrvatskih kućanstava na kraju prošle godine iznosila je oko 81 milijardu eura, pokazuju podaci koje je središnja banka objavila u petak.

To je 2,1 milijardi eura ili 2,6 posto više nego na kraju 2021. godine te 0,1 posto više nego na kraju trećeg tromjesečja prošle godine.

U podatke o financijskoj imovini kućanstava ulaze i neprofitne udruge građana.

U strukturi imovine hrvatskih kućanstava dominiraju gotovina i štednja

Inače, u strukturi financijske imovine hrvatskih kućanstava i dalje dominiraju gotovina i štedni ulozi, na koje otpada otprilike polovina ukupnog iznosa ili nešto preko 40 milijardi eura.

Na drugom su mjestu ulozi u osiguranja i mirovine. U njih su hrvatska kućanstva do kraja prošle godine usmjerila nešto više od 22 milijarde eura.

Treća stavka u financijskoj imovini hrvatskih kućanstava su ulaganja u dionice i ostale vlasničke udjele u poduzećima, kao i u investicijske fondove. Ti su ulozi krajem prošle godine, pokazuju podaci HNB-a, vrijedili oko 15,6 milijardi eura.

Najveći dio financijskih obveza hrvatskih kućanstava otpada na kredite

Prošle su godine, međutim, porasle i financijske obveze kućanstava u Hrvatskoj, i to za 1,1 milijardu eura ili 5,4 posto u odnosu na kraj 2021. godine. U odnosu na kraj trećeg tromjesečja prošle godine, kućanstva su kraj 2022. godine dočekala s financijskim obvezama koje su bile 0,6 posto veće.

Ukupne financijske obveze hrvatskih kućanstava krajem 2022. godine iznosile su 22 milijarde eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Među financijskim obvezama hrvatskih kućanstava dominantno mjesto drže kreditne obveze, na koje je krajem prošle godine otpadalo nešto manje od 21 milijarde eura. Ostale financijske obveze bile su znatno slabije zastupljene.

Neto financijska imovina kućanstava u Hrvatskoj krajem 2022. godine 59 milijardi eura

Kada se sve zbroji i oduzme, iz podataka središnje banke proizlazi da su hrvatska kućanstva krajem 2022. godine raspolagala neto financijskom imovinom u iznosu od 58,8 milijardi eura.

To je, izračunali su u HNB-u, oko 0,9 milijardi eura ili 1,6 posto više nego na kraju 2021. godine. No, u usporedbi s krajem trećeg tromjesečja 2022. godine, neto financijska imovina hrvatskih kućanstava bila je 0,1 posto manja na kraju godine.

Takva kretanja, ističu u središnjoj banci, pokazuju da je neto financijska vrijednost sektora kućanstava, koja je od drugog tromjesečja 2020. godine pokazivala trend ubrzanog rasta, u prošloj godini zapravo stagnirala.