Gospodarstvo

MIJENJA SE VLASNIČKA STRUKTURA: Fortenova krenula u potragu za novim vlasnicima, žele okončati proces do kraja rujna

Autor Adriano Milovan

Cilj nije prodaja samo 49,9 posto Fortenove koje drže sankcionirane ruske banke, nego cijela kompanija, potvrđeno je Euractivu

Zgrada Fortenova grupe u Zagrebu
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Fortenova bi najranije do kraja rujna trebala dobiti novu vlasničku strukturu, u kojoj sada dominiraju sankcionirane ruske banke.

Proizlazi to iz priopćenja koje je ta kompanija u srijedu poslala medijima.

Hvale se rezultatima ostvarenima u 2022. godini 

U priopćenju se kaže da je Fortenova grupa u srijedu "otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group, nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe".

Dodaje se i kako se u materijalima koje su poslali potencijalnim ulagačima prikazali poslovne rezultate Fortenova grupe u prošloj godini.

U njoj su, naglašavaju, ostvarili ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja veću od 470 milijuna eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja iznad 300 milijuna eura, ali i neto dug od 1,1 milijardi eura te likvidnost na računu veću od 280 milijuna eura.

U materijalima koje je poslala na adrese potencijalnih investitora Fortenova podsjeća i da je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u pojedinim kategorijama u regiji. Također, dodaju u toj kompaniji, deseci milijuna kupaca kompaniju poznaju kroz portfelj s više od 100 snažnih brendova. U Fortenovi, u pet zemalja u kojima posluje, radi preko 45.000 zaposlenih, a sama kompanija ima mrežu od oko 30.000 partnera i dobavljača.

Za savjetnika odabrali investicijsku banku Lazard

Za podršku u procesu traženja novog vlasnika Fortenove angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard.

"Prikupljanje interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja rujna ove godine", stoji u priopćenju Fortenove.

'Sankcije ruskim bankama otežavaju poslovanje'

U Fortenovi su se na traženje novog vlasnika odlučili nakon što su ruske banke Sberbank i VTB, koje imaju 49,9 posto vlasništva, našle pod sankcijama zbog napada Rusije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Iako sama Fortenova nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo, ističu u bivšem Agrokoru, znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije. Stoga su u Fortenovi odlučili pronaći nove vlasnike.

No, kako Euractiv neslužbeno doznaje, u prodaji nije samo 49,9 posto vlasništva koje drže ruske banke, već svih 100 posto kompanije, odnosno cjelokupni vlasnički udio. Naši sugovornici pritom kažu kako smatraju da je to jedini način da se riješi vlasnička zavrzlama, budući da su sve ostale oblike prodaje već pokušali, a nisu dali rezultata. Na to upućuje i priopćenje.

Sami traže ulagače

"Nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, stekle su se pravne osnove koje su postojale za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Arta ili Sberbanke", napominje se u priopćenju Fortenove.

Uz to, iz priopćenja proizlazi da Fortenova sama traži svoje nove vlasnike, budući da su materijale slali investitorima koje su sami odabrali. U kompaniji koju je nekad držao Ivica Todorić ne otkrivaju o kojim je potencijalnim ulagačima riječ.

Što čeka nove vlasnike?

U priopćenju se ističe i da kompaniju čeka refinanciranje obveznice od 1,05 milijardi eura.

Također, naglašava se kako je cilj kod prodaje Fortenove prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava najprije isplatiti granični dug od 78 milijuna eura prema dobavljačima.

"Po završetku predloženog procesa Fortenova grupa u svojoj kapitalnoj strukturi više ne bi trebala imati sankcionirane suvlasnike, naslijeđene iz procesa nagodbe vjerovnika Agrokora. Ovime bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicijski potencijal kompanije", zaključuju u Fortenovi.