Gospodarstvo

EBRD I NEVLADINE UDRUGE POMAŽU U ZAPOŠLJAVANJU IZBJEGLICA: Hrvatske tvrtke sve češće zapošljavaju izbjeglice iz Ukrajine

Autor Adriano Milovan

Najveća potražnja za ukrajinskim radnicima vlada u sektorima prehrambene industrije, maloprodaje i ICT-ja

Prodavačica u Mlinaru
Izvor: Boris Scitar/POSEBNA PONUDA/Vecernji list

U nedostatku radne snage, hrvatske tvrtke sve češće se okreću zapošljavanju ukrajinskih izbjeglica.

U tome im pomažu dvije nevladine organizacije - SVOJA i Solidarna, a od sada i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u suradnji i uz donatorsku pomoć Taiwan Business EBRD Fonda za tehničku suradnju odlučila pomoći ekonomsku integraciju ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj.

Pomoć Tajvana

Cilj je inicijative EBRD-a podržati uključenje Ukrajinca na hrvatsko tržište rada. To se posebno odnosi na djelatnosti poput maloprodaje, prehrambene industrije i ICT-ja, u kojima već radi priličan broj Ukrajinaca koji su nakon početka ruske invazije na njihovu zemlju u veljači prošle godine spas potražili u Hrvatskoj.

Katherine Chang, voditeljica tajvanskog Ureda za gospodarstvo i kulturu iz Beča
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Zapošljavanje Ukrajinaca u hrvatskim tvrtkama bila je i tema konferencije koju su EBRD i Ured za gospodarstvo u kulturu Taipeija (neslužbenog diplomatskog predstavništva Tajvana u Beču, iz kojeg se pokriva i Hrvatska) u srijedu održali u Zagrebu. Na konferenciji je sudjelovala i voditeljica tajvanske misije u Beču Catherine Chang.

Pružaju pomoć Ukrajincima pri zapošljavanju u Hrvatskoj

Fond kojeg su zajednički osnovali Tajvan i EBRD već pruža donatorsku pomoć programu EBRD-a Women in Business, dok su u samoj Ukrajini tajvanski donatorski fondovi podržali tvrtke za prekograničnu dostavu pošta i paketa, ističu u EBRD-u.

U toj međunarodnoj financijskoj instituciji napominju i da je udruga SVOJA, uz pomoć UNHCR-a, specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice, do sada već izgradila mrežu koju čini preko 1200 ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Ukrajincima pritom pružaju savjete pri zapošljavanju, pomoć pri izradi životopisa i besplatne tečajeve hrvatskog jezika.

U Mlinaru radi 20-ak Ukrajinaca

Hrvatski poslodavci koji su sudjelovali na konferenciji kažu da su zadovoljni ukrajinskim radnicima koje su zaposlili. Ističu kako, zbog sličnosti hrvatskog i ukrajinskog jezika, nemaju većih problema u sporazumijevanju, kao i da su se Ukrajinci pokazali kao marljivi radnici.

Petra Glasnović, izvršna direktorica ljudskih potencijala u Mlinaru
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

"Naše iskustvo pokazuje da Ukrajinci jako žele raditi i ne žele sažalijevanje, već priliku za rad i žele da ih se tretira isto kao i druge zaposlenike. Sjajno su se uklopili u naš radni kolektiv, a drugi kolege su ih prihvatili kao dio tima", kazala je izvršna direktorica ljudskih potencijala u Mlinaru Petra Glasnović.

U Mlinaru, inače, stranci već sada čine oko 15 posto radne snage. Među njima je i dvadesetak Ukrajinaca.

U Ukrajini radila kao odvjetnica, u Hrvatskoj prihvatila posao prodavačice

"Naši zaposlenici iz Ukrajine su često i prekvalificirani, ali žele raditi. Imali smo slučaj gospođe koja je u Ukrajini bila odvjetnica, ali ovdje radi kao prodavačica i nije joj to nikakav problem", odgovorila je Glasnović na upit Euractiva.

Michal Halwa, član Uprave za financije Studenca
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

"Što se procesa zapošljavanja tiče, zahvaljujući hrvatskim vlastima izbjeglice iz Ukrajine trebaju se samo registrirati kao takve kako bi stekle sva prava u području rada“, zaključio je Michal Halwa, član Uprave za financije iz Studenca.