Gospodarstvo

MOSKVA I NEW DELHI ŽELE PRODUBITI EKONOMSKE ODNOSE: Rusija i Indija pregovaraju o sklapanju ugovora o slobodnoj trgovini

Autor Hina

Trgovina između Rusije i Indije znatno je porasla u prošloj godini, nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji

New Delhi, Indija
Izvor: Pixabay

Indija i Rusija pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekli su u ponedjeljak njihovi ministri, što će produbiti njihove trgovinske odnose koji su procvjetali otkako je izbio rat u Ukrajini.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyan Jaishankar rekao je na skupu u New Delhiju da su dogovorili "prethodni sporazum", a ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je da će sporazum o slobodnoj trgovini zajamčiti bilateralna ulaganja.

Indijski uvoz iz Rusije znatno se povećao u prošloj godini

Indija nije izravno kritizirala rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva smatra "posebnom vojnom operacijom", i pozvala je na mirno rješenje sukoba dijalogom.

Rusija, tradicionalni opskrbljivač Indije vojnom opremom, prošli je mjesec postala i glavni indijski opskrbljivač sirovom naftom istisnuvši Irak.

Ukupan indijski uvoz iz Rusije povećao se u proteklih godinu dana gotovo četiri puta na 46,33 milijardi američkih dolara.

Rusija želi povećati uvoz iz Indije

Moskva nastoji povećati uvoz strojeva iz Indije kako bi poboljšala trgovinsku bilancu, rekao je Manturov.

"Moramo pronaći nišu u proizvodima koje Indija može zamijeniti", rekao je novinarima na margini skupa.

"U civilnim projektima trebamo široku suradnju kakva je bila prije sankcija", kazao je.

Reuters je u studenom pisao da Rusija želi uvesti više od 500 proizvoda iz Indije za ključne sektore uključujući automobile, zrakoplove i vlakove.

Još uvijek neriješen način plaćanja

Indija također želi smanjiti sve veći trgovinski deficit s Rusijom, koja je njezin najveći opskrbljivač vojnom opremom i četvrto tržište za njezine lijekove.

Jaishankar je rekao da bi indijska poduzeća mogla imati koristi od ruske tehnologije i da New Delhi radi na rješavanju pitanja plaćanja, certifikacije i logistike.