Gospodarstvo

ISTRAŽIVANJE EUROCHAMBRESA: Europski poduzetnici s pesimizmom gledaju na gospodarstvo u ovoj godini

Autor Adriano Milovan

U Eurochambresu, udruženju europskih gospodarskih komora, ističu kako je važno donijeti jasniji vremenski okvir za reforme u zemljama Zapadnog Balkana, a radi njihova pridruživanja Europskoj uniji

Poslovni pesimizam
Izvor: Ioannis Mantas / Alamy / Alamy / Profimedia

Europski poduzetnici pesimistički gledaju na ovu godinu, pokazalo je istraživanje koje je proveo Eurochambres, udruženje koje okuplja 45 europskih gospodarskih komora.

Godišnje istraživanje, 30. po redu koje je proveo Eurochambres, pokazalo je da europske kompanije u ovoj godini najviše strahuju od nedostupnosti energenata i sirovina.

Strah od nedostatka radnika i rasta troškova rada

No, velik je i strah poduzetnika od nedostatka radne snage i porasta troškova rada, posebno u uvjetima inflacije kada rastu zahtjevi za povećanjem plaća.

Strahuju i od posljedica nastavka rata u Ukrajini, koji je promijenio političko i ekonomsko okruženje u Europi i svijetu.

"Osim dubokog humanitarnog, sigurnosnog i geopolitičkog učinka, ruska invazija na Ukrajinu u veljači značajno je pogoršala ionako tešku ekonomsku situaciju diljem Europe. Poremećaji u lancima opskrbe, rastuće cijene energenata i ugljena, nestašica sirovina i visoka inflacija - što se sve osjetilo i prije rata u Ukrajini - pogoršalo se tijekom 2022. godine", upozorava se u godišnjem izvješću Eurochambresa.

I prošla godina 'teška i izazovna' za europsko gospodarstvo

Stoga i prošlu godinu u krovnoj udruzi europskih komora ocjenjuju kako tešku i izazovnu za europsko gospodarstvo.

Inače, Eurochambres je istraživanje proveo na uzorku većem od 40.000 kompanija diljem Staroga kontinenta. Rezultate istraživanja objavio je u svom godišnjem izvješću za 2022. godinu.

Podržavaju zajedničku nabavu plina 

U izvješću se posebno ukazuje na značaj poluga rasta koje drži Europska unija, i to kroz snagu njenog ogromnog jedinstvenog tržišta, mehanizme pomoći kroz fondove i Unijinu ulogu u međunarodnoj trgovini, a s obzirom na sve jače tendencije protekcionizma i na geopolitičku nestabilnost. 

Ističu kako se Eurochambres zalaže za stvaranje funkcionalnog i konkurentnog poslovnog okruženja, kao i za otvorenu, poštenu i predvidljivu trgovinu s ciljem poboljšanja globalne konkurentnosti.

Zagovaraju i hitne mjere za prevladavanje energetske krize, a u okviru zelene agende EU.

Među ostalim, zalažu se za zajedničku nabavu plina u EU, ograničavanje cijena plina i struje te ubrzavanje dobivanja dozvola za obnovljive izvore energije.

Žele i nastavak uklanjanja barijera za poslovanje na jedinstvenom tržištu EU. Posebno ukazuju na važnost jačanja malih i srednjih poduzeća, koja i čine najveći dio članstva nacionalnih gospodarskih komora, pa tako i Eurochambresa.

Važnost nastavka proširenja EU

U Eurochambresu se zalažu i za nastavak proširenja EU. Posebno su okrenuti zemljama Zapadnog Balkana te upozoravaju kako je potreban jasniji vremenski okvir za reforme u tim zemljama koje se nalaze na putu k članstvu u Uniji.

Ukazuju i na važnost jačanja odnosa EU s Turskom, kao i zemljama Istočnog partnerstva, u okviru kojeg su Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Armenija i Azerbajdžan, dok je sudjelovanje Bjelorusije suspendirano. Također, zalažu se i za jačanje odnosa sa zemljama južnog Mediterana, kao i za poboljšanje poslovne klime u njima.

U HGK kažu da su sudjelovali u lobiranju za uvrštenje Hrvatske u europske prometne koridore

"Zagovaranje interesa naše poslovne zajednice prema EU institucijama Eurochambres je provodio tijekom cijele prošle godine, kroz redovite konzultacije sa svojim članicama te kroz rad odbora koji prate pojedine politike EU, kao što su odbor za ekonomsku politiku, vještine, međunarodnu trgovinu, susjedstvo i proširenje, jedinstveno tržište i održivost", ocijenio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović.

Luka Burilović, predsjednik HGK
Izvor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE/Vecernji list

Dodao je kako rezultate zagovaranja HGK potvrđuje i glasovanje u Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta, kojim je prihvaćena revizija europske prometne mreže, a kojom su obuhvaćene ključne promjene za prometnu budućnost Hrvatske.

"HGK je zajedno s našim EU parlamentarcima sudjelovala u lobiranju i rezultat je - Hrvatska na četiri europska koridora i 26 milijardi eura iz Instrumenta za povezivanje Europe", zaključio je Burilović.

Eurochambres postoji od 1958. godine 

Članice Eurochambresa su sve nacionalne gospodarske komore zemalja EU, osim Danske i Nizozemske, kao i gospodarske komore Norveške, Švicarske, Andore, Turske i Izraela, te zemalja Zapadnog Balkana, Zakavkazja i istočne Europe. Među članicama su i dvije nadnacionalne gospodarske komore.

Eurochambres je osnovan 1958. godine. Sjedište udruženja europskih komora je u Bruxellesu.