Ako se usvoje novi prijedlozi, to će donijeti velike promjene u poslovanju ugostitelja, hotelijera i trgovaca, kažu u Komori
Zbog sve veće količine ambalažnog otpada, Europska unija želi smanjiti njegovu potrošnju za 15 posto po glavi stanovnika po državi članici do 2040. godine.
No, kako se oko toga na sastancima Vijeća za okoliš u Bruxellesu vode žustre rasprave, a ni same tvrtke nisu zadovoljne predloženim rješenjima, Hrvatska gospodarska komora (HGK) je odlučila osnovati radnu skupinu koja će pripremiti stajališta za Bruxelles, poručili su u četvrtak iz Komore.
Prevelik naglasak na plastici
"Članice HGK pozdravljaju prijedlog nove Uredbe i njezine ciljeve, ali izražavaju protivljenje određenim člancima, kao što je zamjena reciklabilnih kapsula od aluminija ambalažom od biokompostabilne plastike", priopćili su iz HGK.
Naime, sadašnja verzija prijedloga uredbe veliku prednost daje biokompostabilnoj plastici i ograničava upotrebu drugih vrsta ambalaže, iako su u potpunosti reciklabilne.
"Plastika na biološkoj osnovi, biorazgradiva plastika i plastika koja se može kompostirati, sve se češće pojavljuju kao alternativa konvencionalnoj plastici. No, naziv 'bio' kod potrošača stvara percepciju da je takva plastika dobra za okoliš, što je samo donekle istina. Takva je plastika dizajnirana za razgradnju samo u određenim uvjetima, nekad i isključivo industrijskim uvjetima", ocijenila je Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.
Dodala je kako će HGK s tvrtkama raditi na izmjenama uredbe koja uzima u obzir nacionalne specifičnosti, tehnološke mogućnosti i, prije svega, pravo na izbor materijala koji su 100 posto reciklabilni.
Neke od predloženih odredbi nisu ni tehnološki moguće
Tvrtke, naime, smatraju kako nije potrebno ograničavati upotrebu ambalaža ako su 100 posto reciklabilne, kao što je fleksibilna folija. Uz to, dodaju u HGK, nema potrebe ni za obvezom ugradnje reciklata u svu ambalažu jer to u nekim slučajevima nije tehnološki moguće.
Tvrtke posebno brine dio Uredbe koji omogućuje korištenje otpada u ponovnoj proizvodnji ambalaže za hranu budući da to otvara prostor za kontaminaciju, a proces koji bi to spriječio, kemijska reciklaža, još nije usavršen.
"Konačni sadržaj uredbe od vitalnog je značaja za buduće poslovanje tvrtki. To bi značilo strože obveze za proizvođače i korisnike ambalaže, tj. pronalazak alternativnih rješenja za ponovno korištenje ambalaže, kao i za korištenje reciklata u ambalaži", ističu u HGK.
Ograničenja pri upotrebi ambalaže
Dodaju kako to za, primjerice, ugostitelje znači da u svom prostoru neće smjeti koristiti jednokratnu ambalažu za hranu i piće kao ni za začine, konzerviranu hranu i umake, vrhnje za kavu.
Ograničenja će se pojaviti i za hotele jer neće smjeti koristiti minijaturnu ambalažu za jednokratnu upotrebu.
Predlaže se i proširenje povratne naknade pa se postavlja pitanje gdje će se to odvijati budući da su trgovine i sada u problemu zbog prikupljanja boca od pića i napitaka, zaključuju u HGK.