Gospodarstvo

NASTAVAK SMANJENJA PROIZVODNJE: U veljači pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj četvrti mjesec zaredom

Autor Adriano Milovan

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u veljači je bila 1,6 posto manja nego u veljači prošle godine, a u industrija na razini EU u istom je razdoblju porasla 2,1 posto, pokazuju podaci eurostatističara

Industrijska proizvodnja
Izvor: Pixabay

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u veljači je bila 1,6 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Time je nastavljen trend smanjenja industrijske proizvodnje u Hrvatskoj koji kontinuirano traje od studenog prošle godine.

Četiri mjeseca smanjenja industrijske proizvodnje

Naime, u studenom je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala 2,3 posto na godišnjoj razini. Godišnji pad industrijske proizvodnje u prosincu je također iznosio 2,3 posto, a u siječnju ove godine, prema podacima Eurostata, 2,9 posto.

Veljača je tako postala četvrti uzastopni mjesec u kojem se smanjuje vrijednost industrijske proizvodnje u Hrvatskoj na godišnjoj razini.

Hrvatska je, inače, u veljači spadala među 15 članica EU u kojima je industrijska proizvodnja potonula na godišnjoj razini.

Najgore u Estoniji, najbolje u Irskoj

Najgore su pritom prošle Estonija, u kojoj je industrijska proizvodnja pala 7,4 posto u usporedbi s veljačom prošle godine, i Litva, u kojoj je pad industrijske proizvodnje u istom razdoblju iznosio 6,9 posto, te Slovačka, u kojoj je zabilježen pad industrijske proizvodnje od 4,7 posto.

S druge strane, najveći rast industrijske proizvodnje u veljači u EU je imala Irska, čak 25,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Slijede Malta, s godišnjim rastom industrijske proizvodnje u veljači od 17,1 posto, i Danska, u kojoj je industrijska proizvodnja u istom razdoblju porasla 15,7 posto.

Rast industrijske proizvodnje u veljači u EU i eurozoni

Industrijska proizvodnja na razini EU u veljači je bila 2,1 posto veća nego u istom lanjskom mjesecu.

Na razini eurozone, industrijska je proizvodnja u veljači porasla dva posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Eurostata.

Među najvećim članicama EU i eurozone, industrijska proizvodnja u Francuskoj u veljači je porasla 1,2 posto na godišnjoj razini, a u Njemačkoj samo 0,5 posto. U Italiji je u veljači zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje od 2,3 posto.

Industrijska proizvodnja u veljači u Hrvatskoj porasla na mjesečnoj razini

Nešto više optimizma ulijeva usporedba industrijske proizvodnje u veljači s onom u siječnju, odnosno na mjesečnoj razini.

Prema tim podacima, u Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u veljači bila 0,7 posto veća nego u siječnju. Veljača je, prema podacima eurostatističara, ujedno bila i treći uzastopni mjesec u kojem industrijska proizvodnja u našoj zemlji raste na mjesečnoj razini.

Mjesečni rast industrijske proizvodnje i u EU i eurozoni

Na razini EU u cjelini, industrijska je proizvodnja u veljači bila 1,4 posto veća nego u siječnju. U eurozoni je industrijska proizvodnja u istom razdoblju porasla 1,5 posto.

Najveći mjesečni rast industrijske proizvodnje u veljači je zabilježen u Belgiji, 6,1 posto, i Luksemburgu, 4,9 posto, te u Grčkoj, 4,8 posto.

S druge strane, najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj je razini zabilježen u Sloveniji, 3,6 posto, a potom u Finskoj, 2,3 posto, i u Portugalu, dva posto, pokazuju podaci Eurostata.