Gospodarstvo

MINISTAR ŠIME ERLIĆ NA KONFERENCIJI U BEČU: Čak 70 posto investicija u Hrvatskoj potaknuto novcem iz fondova EU

Autor Adriano Milovan

Zbog kohezijske politike Unije, hrvatski je BDP porastao za 10 postotnih bodova, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić poručio je u srijedu kako nema dijela Hrvatske koji nije osjetio koristi Kohezijske politike EU.

Erlić je to izjavio na godišnjoj konferenciji "Suradnja je ključna za kohezivniju Europu", koja je u srijedu održana u Beču, priopćili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

'Da nismo korsitili novac iz fondova EU, imali bismo pet posto manji BDP'

U svom govoru, Erlić je naglasio važnost Kohezijske politike EU za Hrvatsku.

Čak 70 posto investicija potaknuto je financiranjem novcem iz fondova EU, a hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 10 postotnih bodova i sada je na 70 posto prosječnog BDP-a po stanovniku Unije. Da Hrvatska nije koristila novac iz Unijinih fondova, procjene govore da bi nam BDP bio pet posto manji, naglasio je Erlić.

Istaknuo je i kako će programi teritorijalne suradnje u narednom razdoblju biti ključni za Hrvatsku i Europu pri prelasku na niskougljično, digitalno društvo i gospodarstvo, odnosno za cjelokupni proces zelene tranzicije.

Novi natječaj vrijedan 60 milijuna eura

Na konferenciji u Beču je otvoren i novi natječaj s fokusom na ulaganja koja će tematski biti vezana za energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, prelazak na kružno gospodarstvo, prilagodbu klimatskim promjenama te infrastrukturne projekte koji će podržati dekarbonizaciju prometa, ističu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

"Poziv pruža priliku institucijama, istraživačima i poduzetnicima da prijave svoje zajedničke projekte te kroz međunarodnu suradnju doprinesu regionalnom razvoju. Poziv je vrijedan novih 60 milijuna eura i vjerujem da njime nastavljamo ne samo financiranje ulaganja, nego prije svega povezivanje prekograničnih partnera", zaključio je Erlić.