Gospodarstvo

PROJEKT 'NARODNIH OBVEZNICA': Potpisan ugovor o uvrštenju obveznica na Zagrebačku burzu

Autor Adriano Milovan

Na Zagrebačkoj burzi ulagači će moći prodavati i kupovati 'narodne obveznice'

Na Zagrebačkoj burzi je potpisan ugovor o uvrštenju 'narodnih obveza' na službeno tržište Burze
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac i predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić potpisali su u srijedu ugovor o uvrštenju "narodnih obveznica" na službeno tržište Zagrebačke burze.

Ugovor je potpisan na Zagrebačkoj burzi, a potpisivanju je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, priopćili su iz Zagrebačke burze.

Počinje 'život' obveznica na sekundarnom tržištu

Primorac je ocijenio kako uvrštenjem obveznica na Burzu počinje njihov "život" na sekundarnom tržištu, gdje će građani i svi koji su uložili u obveznice moći obavljati kupoprodajne transakcije. 

Gažić je, pak, istakla kako time počinje nova era jer je projekt "narodnih obveznica" pokazao da postoji puno kapitala koji traži dobre investicijske prilike, navodi se u priopćenju.

Velik interes građana za upisom obveznica 

Podsjetimo, država je nedavno po prvi put u modernoj hrvatskoj povijesti emitirala "narodne obveznice" koje su namijenjene "običnim" građanima.

Građani-ulagači mogli su kupiti obveznice države od 22. veljače. Minimalni ulog bio je 500 eura, a minimalna kamatna stopa 3,25 posto. Rok dospijeća obveznica je 2025. godine. Nakon građana, obveznice su mogli upisati i institucionalni ulagači.

Država je izdavanjem "narodnih obveznica" isprva namjeravala prikupiti milijardu eura. No, s obzirom na velik interes građana, koji je već potkraj veljače premašio planirani iznos, kao i s obzirom na interes institucionalnih ulagača, izvjesno je da će ukupan iznos koji će država prikupiti izdavanjem tih obveznica biti veći.