Energetika

ZBOG JAČANJA KONKURENTNOSTI: Njemačka razmatra uvođenje jeftinije tarife za struju namijenjene industrijskim korisnicima

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Berlin razmišlja o uvođenju posebne tarife za struju za industrijske kupce koja bi iznosila između 0,05 i 0,09 eura za kW/h, kao odgovor na subvencije koje uvode Amerika i Kina, najavio je njemački ministar gospodarstva.

Izvor: Pixabay

Berlin namjerava uvesti posebnu tarifu za struju za industrijske korisnike koja bi iznosila između 0,05 i 0,09 eura za kW/h, kao odgovor na subvencije koje uvode Amerika i Kina, s ciljem jačanja konkurentnosti Njemačke.

Struja je uvijek bila skupa u Njemačkoj - po istraživanju iz 2015. koju je napravio Institut Fraunhofer, troškovi za struju koje plaćaju njemačke kompanije je više nego dvostruko veći od njihovih konkurenata u Americi i Kini. Električna energija je ključna sirovina za niz čistih tehnologija poput proizvodnje polisilikona koji je sastavni dio solarnih panela.

Uslijed pritiska kojeg je stvorio američki Zakon o smanjenju inflacije IRA, te niske cijene struje kakva je godinama u Kini, Berlin sad priprema odgovor. "Prednosti postrojenja za energiju iz obnovljivih izvora, koji proizvode struju po cijeni od 0,05 do 0,09 za kW/h" trebalo bi prebaciti kompanijama, ovisno o "geografskim okolnostima," rekao je njemački ministar za ekonomiju i okoliš Robert Habeck u ponedjeljak.

Dok EU podržava kompanije koje ulažu u kapitalne investicije, tzv. CAPEX, u SAD-u su odlučili podržavati operativne troškove, tzv. OPEX, objasnio je Habeck. Kako bi se riješio taj problem, razmatra se donošenje posebne tarife za električnu energiju korištenu u industriji. Prosljeđivanje jeftine struje od proizvođača do tvrtki bilo bi "sastavnica" takvog programa koji bi funkcionirao "na tržištu." 

Nužno odobrenje Europske komisije

"Posebice će offshore vjetroelektrane proizvoditi velike količine električne energije od čega bi kompanije mogle imati koristi kroz ugovore o direktnoj kupovini struje," kaže Habeck. Ali dok ne postanu dostupne dovoljne količine struje iz obnovljivih izvora, njemačka vlada razmišlja o ograničenju cijena električne energije za industrijsku primjenu.

Hoće li biti potrebna i dodatna ograničenja cijena, podložno je daljnjoj raspravi, rekao je Habeck kad su ga za pitali njemački novinari. "Mi ćemo razraditi taj prijedlog [za novu tarifu], mi ćemo to pokrenuti."

Iako je teško doći do točnih podataka o cijenama struje u Kini, brojke koje se često ponavljaju u industriji solarnih panela kažu da Peking drži cijenu struje za izradu fotonaponskih ćelija na oko 0,07 eura za kW/h.

Wacker Chemicals, posljednji preostali proizvođač polisilikona u Njemačkoj, nedavno se žalio na kinesku konkurenciju, za koju kažu da plaća duplo nižu cijenu električne energije nego njemačke kompanije.

Bilo kakvu državnu intervenciju u cijene struje morala bi odobriti Europska komisija, koja je zadužena za provođenja pravila o državnim potporama u EU.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany plans industrial electricity tariff to undercut US, China)