Energetika

GOMILANJE OTPADA U ZEMLJAMA U RAZVOJU:EU izvozom rabljene odjeće pogoršao probleme u zemljama Azije i Afrike

Autor Hina

Europska unija utrostručila je izvoz rabljene odjeće od početka stoljeća, što je dodatno pogoršalo problem gomilanja otpada u zemljama u razvoju, upozorila je u ponedjeljak Europska agencija za okoliš (EEA).

Iz EU se stari tekstil deponira u zemljama trećeg svijeta
Izvor: Profimedia

Europa ima ograničene kapacitete za ponovnu uporabu i recikliranje pa velik dio odbačene i donirane odjeće izvozi u Afriku i Aziju, istaknula je agencija u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

"U javnosti se uvriježilo mišljenje da su donacije rabljene odjeće uvijek dobrodošle u tim regijama, ali činjenice pričaju drugačiju priču", upozorili su stručnjaci za okoliš u izvješću.

"Budućnost izvezenog rabljenog tekstila često je neizvjesna", dodali su.

U 2000. godini EU je izvezao oko 550.000 tona tekstila, prema podacima iz izvješća. U 2019. izvoz je dosegnuo gotovo 1,7 milijuna tona, što odgovara 3,8 kilograma po stanovniku.

"Tekstil u prvom redu ponovo ulazi u upotrebu s obzirom na potražnju za jeftinom, rabljenom odjećom iz Europe. Ono što nije prikladno za ponovnu upotrebu uglavnom završava na otvorenim odlagalištima i u neslužbenim tokovima otpada", izvijestila je agencija.

U 2019. godini EU je 41 posto rabljenog tekstila izvezao u Aziju, gdje je sortiran i obrađen na središnjim punktovima. Većina je iskorištena u industriji ili je proslijeđena u druge azijske zemlje radi reciklaže i u Afriku gdje je ponovo puštena u upotrebu.

Gotovo polovina rabljenog tekstila završila je u afričkim zemljama, utvrdila je EEA.