Energetika

NIŠTA OD NAPUŠTANJA FOSILNIH GORIVA: Njemačka će morati odustati od ambicija za izgradnju skupih elektrana na vodik

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Njemački planovi za izgradnju niza elektrana na vodik kako bi se dopunile vjetroturbine i solarne elektrane sada. čini se, propadaju - i to zbog proračunskih problema i zahtjeva za rezanjem troškova iz industrijskog sektora.

View of the lignite-fuelled Schkopau power plant south of Halle on January 4, 2024. The plant, which was built in 1995-96, is operated by German energy giant Uniper.,Image: 834248693, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia
Izvor: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Njemačka je za cilj postavila da do 2035. proizvodi 100 posto električne energije na klimatski neutralan način. Kako bi se izgradnja vjetroturbina i solarnih elektrana - koje će, kako se očekuje, dominirati u narednim godinama - vlada je zamislila izgradnju niza elektrana pogonjenih vodikom.

Međutim, te ambicije sada posustaju, uslijed prolongirane krize s proračunom, kaže Sigfried Russwurm, predsjednik moćne njemačke industrijske udruge BDI. Unatoč obećanjima o "presudnim pomacima" u strategiji za razvoj elektrana iz 2023. godine, "nijedno od potrebnih pitanja nije razjašnjeno," izjavio je Russwurm u utorak.

Kako je do toga došlo?

U kolovozu 2023. njemačka je vlada trijumfalno najavila da je Europska komisija odobrila njen plan za subvencioniranje "rezervnih" elektrana. To znači 8,8 GW elektrana na vodik, uz 15 GW elektrana pogonjenih prirodnim plinom koje bi se trebale prebaciti na vodik najkasnije do 2035. godine, što ukupno predstavlja oko trećinu njemačke potrošnje u 2023. godini.

Budući da je zamišljeno da bi te elektrane proizvodile struju samo u razdobljima slabog vjetra i sunčebe svjetlosti, one bez državne potpore ne bi mogle ostvarivati profit.

No, nakon odluke najvišeg njemačkog suda koja je proglasila neustavnom odluku o prenamjeni sredstava iz vremena pandemije za vladin ekološki fond, sedam milijardi eura namijenjeno za tu svrhu je jednostavno nestalo.

Budući da to znači da elektrane na vodik više nisu dostupne kao pričuvni izvor energije, bit će potrebno za tu svrhu koristiti elektrane na ugljen, upozorava šef BDI-ja.

"Sve dok se ne pokrenu novi planovi za pričuvne elektrane na vodik... rješenje za Njemačku je nastavak rada elektrana na ugljen," izjavio je Russwurm na tiskovnoj konferenciji u utorak. Što raniji početak izgradnje bio je ključan, ali uz sada "potpuno nejasan" poslovni model i financiranje, elektrane na vodik jednostavno se neće ostvariti.

To bi mogao biti još jedan udarac za njemačku industriju nakon što je prošle godine ugašen i posljednji nuklearni reaktor, i nakon što je bila prisiljena prekinuti opskrbu jeftinim ruskim plinom nakon izbijanja rata u Ukrajini.

"Bilo bi bizarno i sramotno kada bi Njemačka - zemlja s jednom od najambicioznijih strategija dekarbonizacije - na kraju ovisila o produženju rada elektrana na ugljen," kaže Russwurm.

Sektorske udruge sad traže od vlade da nešto poduzme. "Savezna vlada se sada mora sabrati - potrebna nam je strategija za razvoj elektrana s jasnim okvirima," poručila je udruga energetske industrije BDEW, i dodala da će u Njemačkoj do 2030. godine biti potrebno najmanje 15 GW novih proizvodnih kapaciteta.

Zaboravite vodik, fokus je na plinu

Imajući u vidu proračunska ograničenja, obje industrijske udruge sad pozivaju vladu na štednju i odstajanje od elektrana na vodik.

"Kako bi se značajno smanjila složenost i troškovi," BDEW naglašava "potrebu za ponovnom procjenom" uloge koju imaju elektrane na vodik i hibridne elektrane - i to zbog njihovih skupih komponenti i "ograničenog utjecaja" na sigurnost opskrbe.

Russwurm ima slično mišljenje.

Postojeće elektrane ne mogu se jednostavno pogoniti čistim vodikom jer bi se njihovi plamenici jednostavno istopili. Rješavanje tog pitanja zahtijevalo bi oblaganje postrojenja keramikom - što bi se moglo napraviti, ali uz visoku cijenu, kaže šef BDI-ja.

"Ako bi ove turbine trebale raditi samo kada sunce ne sija, a vjetar ne puše - onda će biti iznimno skupe.... Ne govorim tu čak ni o cijeni vodika - kojeg nemamo - već samo o troškovima ulaganja u te nove plinske turbine i njihovo opremanje."

To na koncu znači da nije izgledno da će se materijalizirati njemački plan potpunog napuštanja fosilnih goriva do 2035. godine. Umjesto toga, Njemačka će se morati nastaviti oslanjati na elektrane pogonjene plinom kako bi odgovorila na sve veće potrebe za električnom energijom.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany’s dream of building a fleet of hydrogen-fired power plants is faltering)

Tagovi