Energetika

MACRON NA KONFERENCIJI COP28: Nuklearna energija se vraća na velika vrata

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Francuska i dvadesetak drugih zemalja potpisali su najavu o "trostrukom povećanju kapaciteta nuklearne energije," od 2020. do 2050. godine na globalnom summitu COP28 u subotu u Dubaiju.

epa11007402 French President Emmanuel Macron speaks during a press conference as part of the third day of the 2023 United Nations Climate Change Conference (COP28) at Expo City Dubai in Dubai, UAE, 02 December 2023. The 2023 United Nations Climate Change Conference (COP28), runs from 30 November to 12 December, and is expected to host one of the largest number of participants in the annual global climate conference as over 70,000 estimated attendees, including the member states of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), business leaders, young people, climate scientists, Indigenous Peoples and other relevant stakeholders will attend. EPA-EFE/ALI HAIDER
Izvor: ALI HAIDER/EPA

U toj deklaraciji, koja nije pravno obvezujuća, prepoznaje se "ključna uloga nuklearne energije u postizanju globalne nulte neto stope emisija stakleničkih plinova do sredine stoljeća, ili oko sredine stoljeća," u skladu s Pariškim sporazumom iz 2015.

Deklaraciju su potpisale ukupno 22 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Južnu Koreju, Mađarsku i Nizozemsku.

Pariški sporazum obvezao je svih 196 zemalja potpisnica da do 2100. godine zadrže porast globalne temperature ispod 2 Celzijeva stupnja, i učine sve što je u njihovoj moći kako bi ga zadržale ispod 1,5 stupnja.

Analiza Međuvladinog panela za klimatske promjene [IPCC] pokazuje kako bi nuklearna energija približno trebala utrostručiti svoje globalne kapacitete od 2020. do 2050. godine, u prosječnom scenariju od porasta temperature od 1,5 stupnja," navodi se u deklaraciji.

Deklaracija je potpisana uz još jedan poziv na trostruko povećanje kapaciteta obnovljive energije do 2030., što je podržalo 120 država. Sudionici COP28 također su "ponovno potvrdili potrebu" za bržim postupnim ukidanjem korištenja ugljena u energetici.

Rastuća potražnja za nuklearnom energijom

"Nuklearna energija se vraća," rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je proslavio deklaraciju u Dubaiju nekoliko sati nakon objave. Utrostručenje nuklearnih proizvodnih kapaciteta "šalje snažnu poruku svijetu," kazao je.

Macron je nadalje ustvrdio kako "trebamo da Svjetska banka, međunarodne financijske institucije, i multilateralne razvojne banke uključe nuklearnu energiju u svoje politike kreditiranja" energetskih projekata.

To je. čini se, jedini način za potporu rastu nuklearne infrastrukture u zemljama u razvoju. "Brojne zemlje u razvoju žele uložiti u SMR-ove [male modularne reaktore], koji su sigurna i pouzdana alternativa fosilnim gorivima, i koji predstavljaju dobro ulaganje u stratešku autonomiju," istaknuo je Macron.

Prije samo tjedan dana europski povjerenik za jedinstveno tržište Thierry Breton predstavio je osnivanje novog europskog saveza za SMR-ove, koji bi trebao krenuti s radom početkom 2024.

U deklaraciji COP28 također se navodi kako se želi surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na razvoju nuklearne infrastrukture "u skladu s najvišim standardima sigurnosti i zaštite."

Nuklearna energija je 'lažno rješenje'?

Međutim, s porastom govora o nuklearnoj energiji sve je više i kritika.

"Na stranu opasnosti nuklearne energije - ideja [međunarodne deklaracije] je smiješna... i čini se da je dostojna nekoga tko je više zabrinut za budućnost nuklearne industrije nego za spašavanje čovječanstva," rekao je u subotu francuski ljevičarski lider Jean-Luc Mélenchon, iz stranke krajnje ljevice La France Insoumise (LFI).

Ulaganje u nuklearnu energiju je "lažno rješenje," izjavila je predsjednica odbora za promet Europskog parlamenta i zastupnica Zelenih Karima Delli za radio postaju Europa 1: To bi išlo protiv naše povijesti, a i Međunarodna agencija za energiju (IEA) kaže da se moramo osloniti na obnovljivu energiju."

U priopćenju za medije, međunarodna organizacija Greenpeace također je kritizirala Macronovu "opsesiju nuklearnom energijom koja prikriva njegov manjak ozbiljnosti kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena."

Međunarodna konferencija posvećena klimatskim promjenama COP28 trajat će do utorka, 12. prosinca.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron at COP28: ‘Nuclear energy is back’)