Energetika

UDRUGA BIOM UPOZORILA DA HRVATSKOJ PRIJETI SUDSKI POSTUPAK: Europska komisija ukazala na kršenje ekoloških propisa

Autor Adriano Milovan

U ekološkoj udruzi BIOM ističu kako se projekti gradnje vjetroelektrana u Hrvatskoj odobravaju bez ocjene da neće negativno utjecati na okoliš.

Vjetropark Krs Padjene. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/PIXSELL

U najnovijoj objavi Europske komisije, koja obavještava javnost o povredi EU zakonodavstva od strane pojedinih članica EU, našla se i Hrvatska. 

Naime, Europska komisija je ukazala da Hrvatska nije pravilno primijenila Direktivu o staništima prilikom odobravanja izmjena za pojedine projekte vjetroelektrana, upozorili su u petak iz udruge za zaštitu prirode BIOM. 

Izmjene projekata vjetroelektrana i utjecaj na okoliš

Konkretno, izmjene takvih projekata su odobrene bez osiguranja da neće negativno utjecati na cjelovitost područja ekološke mreže, na što je više puta ukazivao i BIOM. 

Direktiva o staništima zahtijeva da projekti koji bi mogli značajno utjecati na područja ekološke mreže Natura 2000, pojedinačno ili u kombinaciji s drugim planovima ili projektima, mogu biti odobreni jedino ako se utvrdi da se njihovom provedbom neće negativno utjecati na cjelovitost dotičnih područja. Ekološka mreža Natura 2000, podsjećaj u BIOM-u, ključan je alat za očuvanje bioraznolikosti na području EU. 

Europski zeleni plan i Strategija za bioraznolikost do 2030. pokazuju da je za EU ključno zaustaviti gubitak bioraznolikosti njezinom zaštitom i obnovom. Europska komisija je Hrvatskoj u svibnju 2020. godine poslala pismo službene opomene i unatoč određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti riješile sve pritužbe i odbile su poduzeti bilo kakve mjere za rješavanje utvrđenih problema, poručuju iz BIOM-a. 

Javnosti nije poznato što se dogodilo od proljeća 2020. godine

S obzirom da je Europska komisija zaključila da država ne ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonodavstvom EU-a, odlučila je otići korak dalje u postupku zbog povrede prava EU i poslati obrazloženo mišljenje Hrvatskoj, odnosno službeni zahtjev za osiguravanje sukladnosti sa zakonodavstvom Unije. U njemu se objašnjava zašto Europska komisija smatra da Hrvatska krši pravo EU te traži od Hrvatske da u roku od dva mjeseca odgovori i poduzme potrebne mjere. 

Što se zapravo dogodilo od proljeća 2020. u najvećoj mjeri nije poznato javnosti, jer ni Hrvatska ni Europska komisija ne komuniciraju javno procese dok se oni ne dovrše. No, poznato je, i to temeljem informacija na web stranici Ministarstva gospodarstva, da su neki od projekata iz postupka zbog povrede prava EU odlučili poštovati procedure, poput Vrataruše II., dok za neke, poput Krš Pađena i Senja, nije vidljivo da su napravljeni ikakvi pozitivni pomaci, napominju u BIOM-u. 

"Želimo upozoriti da ukoliko Hrvatska ne primjeni pravilno Direktivu o staništima, vezano za odobravanje projekata vjetroelektrana koje utječu na područja ekološke mreže Natura 2000, Europska komisija može odlučiti uputiti slučaj Sudu Europske unije", zaključuje se u priopćenju BIOM-a.