Energetika

SUMNJIVA BIOGORIVA: Irska vlada osnovala tijelo za borbu protiv lažno deklariranih biogoriva iz Kine

Autor Euractiv/Sean Goulding Carroll

Irska vlada potvrdila je kako će osnovati radnu skupinu koja će osigurati da su biogoriva koja se koriste u toj zemlji održiva, zbog bojazni da sve više "prljavih" biogoriva dolaze na tržište EU

epa02614375 A drop of biofuel E10 slips from a fuel nozzle at a petrol station in Bamberg, Germany, 04 March 2011. The introduction of biofuel to petrol stations in Germany is ceased for now, due to severe stagnation of sales. From the beginning of this year, German gas stations have been required to offer the new Super E10 petrol or face penalties. EPA/DAVID EBENER
Izvor: DAVID EBENER/DPA

Odluka irskog ministarstva prometa donesena je zbog tvrdnji da se palmino ulje, sirovina čiji uvoz je pod restrikcijama u EU jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju velikih količina šumskog pokrova, lažno deklarira kao rabljeno ulje za kuhanju (UCO), koje spada među otpadna biogoriva.

Irska se inače u velikoj mjeri oslanja na biogoriva za dekarbonizaciju prometnog sustava.

Radna skupina do kraja godine

Podaci britanskih i irskih nadležnih tijela pokazuju da je u 2020. samo u Veliku Britaniju i Irsku izvezeno oko 151 milijun litara ulja za kuhanje iz Malezije, daleko više od 70 milijuna litara za koje se vjeruje da ih Malezija godišnje prikupi za reciklažu.

Edel Hackett, glasnogovornica irskog ministra okoliša Eamona Ryana, rekla je za Euractiv kako će radna skupina za održivost biogoriva "preispitati svaku moguću ranjivost irskog sustava na prevare ili druge indirektne efekte" koji proizlaze iz "planiranog budućeg povećanja korištenja biogoriva za upotrebu u prometu, u okviru ciljeva za dekarbonizaciju."

Radna skupina bit će uspostavljena do konca godine.

Europsko tržište preplavljeno biogorivima iz Kine

Prema pravilima EU biogoriva proizvedena od otpadnih materijala, kao što je ulje za kuhanje (UCO) koje se upotrebljava za prženje hrane, mogu se dvostruko računati pri kalkulaciji za postizanje ciljeva za prelazak na obnovljive izvore energije. To je navodno potaknulo beskrupulozne proizvođače da jeftinije palmino ulje označavaju kao UCO, u pokušaju da ga skuplje naplate.

Europsko tržište trenutno je preplavljeno velikim količinama jeftinih biogoriva druge generacije koja dolaze iz Kine i mnogi se pitaju koje je pravo porijelo tih goriva.

Kineski uvoz biodizela iz Malezije i Indonezije povećao se čak za 10 puta

U tekstu za Tagespiegel Background, Elmar Baumann, direktor njemačke udruge za industriju biogoriva GBIA, zapitao se koliko možemo vjerovati deklaracijama o naprednim biogorivima koja se izvoze iz Kine.

"Ono što je zanimljivo u ovom kontekstu jest da se kineski uvoz biodizela dobivenog iz palminog ulja iz Indonezije i Malezije povećao skoro deset puta u posljednje dvije godine, po podacima s tržišta", napisao je Baumann, i time izrazio sumnju kako se palmino ulje koristi kao dodatak biogorivu, da bi se napuhale količine koje se iz Kine šalju u Europu.

Zastupnik Zelenih u EP-u Ciarán Cuffe, koji već dugo vodi kampanju za strožu borbu protiv prevara vezanih za biogoriva, pozdravio je odluku irske vlade o uspostavi radne skupine. Cuffe je bio jedan od potpisnika pisma upućenog Komisiji 2022. u kojem se tražila veća transparentnost uvoza UCO-a.

"Veselim se rezultatima ovih istraga, i nadam se kako će one donijeti jači nadzor i veću transparentnost," dodao je Cuffe u izjavi za Euractiv.

Nacionalna odgovornost

Iako se korištenje naprednih biogoriva potiče kroz europsku uredbu o obnovljivoj energiji, države članice same odlučuju o rješavanju problema mogućih prevara.

Europska komisija nema izravne mehanizme za borbu protiv prevara koje štete okolišu, iako je najavila buduću centraliziranu bazu podataka, kao sredstvo za poboljšanje nadzora. Cilj je baze podataka za biogoriva (UBD) pratiti sve transakcije s biogorivima u gustom globalnom opskrbnom lancu, što bi trebalo osigurati da samo oni dobavljači koji ispunjavaju europske standarde održivosti stavljaju na tržište biogoriva.

Međutim, industrija je kritizirala bazu podataka, tvrdeći da debelo kasni s pokretanjem i da ima dosta poteškoća s registracijom.

Upitan o nadležnosti Komisije za istragu prijevara vezanih za održivost, jedan dužnosnik EU izjavio je Euractivu kako su "države članice odgovorne za nadzor tijela koja gospodarskim subjektima izdaju certifikate... U sklopu tih nadzornih zadaća također su odgovorni i za praćenje mogućih zlouporaba na nacionalnoj razini i provođenje kazni, ako postoje, u skladu s nacionalnim zakonima".

Fragmentirani pristup

Zbog spuštanja nadležnosti na nacionalnu razinu došlo je do fragmentiranog pristupa na cijelom jedinstvenom tržištu, pri čemu se razina kontrole razlikuje po državama članicama.

James Cogan, politički savjetnik za sektorsku udrugu Ethanol Europe, pozvao je na uspostavu posebnog ureda EU za prevare vezane za biogoriva, kako bi se uhvatilo u koštac s tim pitanjem na cijelom tržištu.

Trenutačna situacija dovela je do toga da članice ulažu u sustav koji je "prepun prevara, pri čemu cijene i količine ne ovise o poslovnim uvjetima u europskom kružnom gospodarstvu, već samo o tome koliko se jeftinog palmino ulje može uvesti u opskrbni lanac pod lažnom deklaracijom," rekao je za Euractiv.

Prema Coganovim riječima, glavnina krivnje leži na odjelu za energetiku Komisije (DG Energy), koji, kako tvrdi, "nije učinio ništa na otkrivanju ili sprečavanju prevara".

"Toliko je mnogo prevara da će čišćenje sustava uzrokovati šokove i zahtijevati potpuno preispitivanje načina na koji će Irska i ostale zemlje članice ostvariti svoje klimatske ciljeve za 2030. godinu vezane za promet," dodao je.

Europska komisija ipak ima ovlasti

No, iako su Komisiji ruke vezane što se tiče provjere održivosti goriva u EU, ona ipak ima ovlasti za borbu protiv poreznih prevara.

Komisija je u kolovozu najavila pokretanje istrage o uvozu biogoriva iz Kine i Velike Britanije zbog sumnji da se iz Indonezije šalju biogoriva za Europu preko tih zemalja, kako bi se izbjegle europske carine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: To tackle biofuel fraud, Ireland takes matters into its own hands)