Energetika

AUSTRALIJA ŽELI EUROPSKE INVESTICIJE: Ministar za klimatske promjene i energetiku u Bruxellesu poziva na veću suradnju

Autor Euractiv/Valentina Romano

Pojačan dijalog između Australije i Europske unije mogao bi biti presudan za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, smatra australska vlada, a njihov ministar za taj resor pozvao je u Bruxellesu na širu suradnju Australije i EU.

epa10106728 Australian Federal Minister for Climate Change and Energy, Chris Bowen speaks during a press conference at the Commonwealth Parliament Offices in Sydney, New South Wales, Australia, 05 August 2022. Bowen announced possible offshore wind energy locations that would play an 'important role' to Australia as it seeks to move its electricity system to 82 percent renewable by 2030. EPA-EFE/JAMES GOURLEY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Izvor: JAMES GOURLEY/AAP

"Ambicije i planovi Australije i EU oko klimatskih promjena jako se poklapaju," i pružaju priliku za "sadržajno i sveobuhvatno partnerstvo," rekao je Chris Bowen, australski ministar za klimatske promjene i energetiku, u utorak, 31. siječnja, gostujući na panelu u Centru za studije europskih politika (Centre for European Policy Studies, CEPS) u Bruxellesu.

No, Australija ima još puno posla pred sobom. U 2021. godini 71 posto ukupne proizvodnje električne energije došlo je korištenjem fosilnih goriva, od čega veći dio otpada na ugljen (51 posto) i manji dio na plin (18 posto). S druge strane, udio ugljena je u velikom padu, s nekadašnjih 83 posto 1999., dok su obnovljivi izvori porasli na oko 29 posto.

Očekuje se da će se taj trend nastaviti u budućnosti, nakon što je premijer Anthony Albanese iz Australske laburističke stranke (ALP) lijevog centra došao na vlast u svibnju 2022. Obično prikazivan u medijima kao "pobornik zaštite okoliša," Albanese je odlučan u svojoj namjeri da od Australije napravi vodeću državu u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

"Znam da moja zemlja u proteklih desetak godina nije baš bila konstruktivan faktor u međunarodnim nastojanjima da se napravi zaokret prema obnovljivoj energiji," priznaje Bowen. "Ali to se promijenilo. Australija danas ima novu upravu, i odlučni smo u svojoj namjeri da zauzmemo vodeću i vrlo angažiranu ulogu u odgovoru na izazove i nove mogućnosti ove ogromne energetske transformacije," dodao je.

Kako bi pojačala svoje klimatske ambicije, nova australska vlada je prošle godine usvojila zakon o klimatskim promjenama (Climate Change Bill), u kojeg je ugrađen konkretan cilj - smanjenje ugljičnih emisija za 43 posto do 2030. godine. Kako bi se to postiglo, vlada namjerava učiniti sve da do 2030. čak 82 posto australske električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a da se do 2050. godine postigne nulta stopa emisija.

Australija: Bogata energijom, ali gladna investicija

Među budućim koracima australske vlade je i jačanje suradnje s Europskom unijom po pitanju energetike. Kako kaže Bowen, Europa ima "ogromnu potrebu za energentima," a Australija "može biti, i bit će, energetska velesila," dodavši da je potencijal za eksploataciju obnovljivih izvora energije u toj zemlji više od osam puta veći od australske potrošnje.

"Australija je energetski izvoznik, i ti energenti su sve više bazirani na obnovljivim izvorima. Pritom bismo htjeli da Europa bude ključni uvoznik naše obnovljive energije," Bowen je naglasio, i naveo tzv. zeleni hidrogen kao potencijalno područje za veću suradnju.

Australija također ima važnu ulogu u globalnoj opskrbi sirovinama, i na dobrom je putu da u nadolazećim godinama postane vodeći svjetski izvoznik ključnih minerala i rijetkih zemnih elemenata koji su neophodni za razvoj suvremenih tehnologija. Australija je najveći svjetski proizvođač litija, ima druge najveće zalihe bakra na svijetu, i veliki je izvoznik nikla, kobalta, mangana, i rijetkih zemnih elemenata.

Da postoji potencijal za suradnju potvrđeno je i sa strane EU.

"Australija ima nevjerojatno prirodno bogatstvo, sirovine, vjetar i sunce," rekao je Marc Vanheukelen, veleposlanik EU za klimatsku diplomaciju. "Mi u Europi nemamo gotovo nijednu od sirovina koje su nam potrebne za prijelaz na čistu energetiku... A zbog toga što ste stabilna, imućna i pouzdana država, naravno da ste nam prvi izbor za partnerstvo," rekao je Vanheukelen u obraćanju Bowenu.

Uz takve goleme potencijale, Bowen je dodao kako se Australija sada nada većem angažmanu europskih investicija.

"Australija obiluje obnovljivim izvorima energije i gladni smo svježeg kapitala, a europske investicije u australske obnovljive izvore bile bi jako dobrodošle," kazao je Bowen, i objasnio da su investicije europskih kompanija već zaslužne za 20 posto svih projekata za izgradnju vjetroparkova i solarnih elektrana u Australiji, koja u anglofonom svijetu nosi nadimak Sunburnt Country ("osunčana zemlja") po naslovu poznate antologije iz 1954. koju su u Velikoj Britaniji objavili australski i novozelandski autori kako bi približili svoju domovinu globalnoj publici.

Novo poglavlje u odnosima Europe i Australije

Europska unija i Australija prošle godine su otvorile novo poglavlje međusobnih odnosa. Njihov Okvirni sporazum, potpisan 2017., stupio je na snagu u listopadu 2022. i cilj mu je jačanje bilateralne suradnje u cijelom nizu područja - od vanjske politike, zdravstva, pravosuđa, ekonomskih i trgovinskih pitanja, pa sve do istraživanja i inovacija.

Kad se radi o klimi i energiji, sporazum uključuje suradnju na zaštiti biološke raznolikosti, pilagodbu klimatskim promjenama, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, i nuklearnu sigurnost.

Australija je također ponudila domaćinstvo klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda, COP31, koja će se održati 2026. "Namjeravamo biti domaćini u suradnji s pacifičkim zemljama - radi se o istinskom partnerstvu, o ravnopravnoj suradnji," dodao je Bowen, rekavši da njegova zemlja polaže velike nade u taj projekt i s puno samopouzdanja čeka ishod svoje kandidature, za koju je dobila veliku podršku međunarodne zajednice.

Bowen je također podržao Sultana Al Jabera, ministra u vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata i čelnika jedne od najvećih naftnih kompanija na svijetu, ADNOC Grupe, koji će u studenom ove godine predsjedavati sastankom COP28 u Dubaiju. Dok neki kritiziraju takav izbor, Bowen podsjeća da je potrebno da svi budu uključeni u borbu protiv globalnog zagrijavanja.

"Dvaput sam se vidio sa sljedećim predsjednikom klimatske konferencije COP. Mislim da on razumije koliko je potrebno da ta konferencija uspije," rekao je Bowen, dodavši da bi isključivanje nekih zemalja ili pojedinaca iz razgovora o klimatskim promjenama bilo kontraproduktivno.

"Australija je spremna pomoći" da COP na kraju rezultira uspješnim ishodom, rekao je Bowen.

(Originalan članak pročitajte ovdje: Australia ready to become EU’s ‘energy powerhouse’, climate minister says)