Energetika

U PETAK ENERGETSKI FORUM U SPLITU: Raspravljat će se o solarnoj energiji u energetskim politikama Hrvatske, EU i regije

Autor A. M.

Sedmo po redu izdanje Međunarodnog energetskog foruma organizira Institut za europske i globalizacijske studije, a organizatori najavljuju velik broj energetskih stručnjaka

Solarna elektrana
Izvor: STR / AFP / Profimedia

U splitskom hotelu Cornaro u petak, 22. rujna, održat će se Međunarodni energetski forum (INTERENEF) koji će okupiti energetske stručnjake iz Hrvatske, zemalja regije i Europske unije.

Riječ je o sedmom po redu forumu kojeg organizira Institut za europske i globalizacijske studije.

Energetska politika u EU nakon 'razvoda' s Rusijom

U fokusu ovogodišnjeg foruma je solarna energija u energetskim politikama EU i zemalja europskog jugoistoka.

Sudionici foruma razgovarat će i o energetskim politikama i energetskoj tranziciji potaknutoj ruskom agresijom na Ukrajinu i "energetskim razvodom" EU i Rusije.

Predstavnici velikih tvrtki, nevladinih udruga i think tankova

Na forumu će biti zastupljeni, kaže Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije, predstavnici velikih hrvatskih tvrtki i velikih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Među njima su Končar, E.ON i Siemens.

Anđelko Milardović, politolog
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/PIXSELL

Sudjelovat će i pravni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, kao i predstavnici nevladinih organizacija, ekoloških udruga i think tankova.

Žele potaknuti raspravu o rješenjima 

Organizatori skupa ističu kako se u javnom prostoru pridaje važnost energetici, uključujući tu i obnovljive izvore energije. Upozoravaju, međutim, da nedostaje argumentirana, znanstvena i praktična podloga koja bi usmjeravala javne politike.

"Cilj ovog foruma jest da bude zamašnjak upravo takvoj raspravi, onoj koja će biti u stanju utjecati i na konkretna politička i institucionalna rješenja", zaključuje se u priopćenju Instituta za europske i globalizacijske studije.