Energetika

KLIMATSKE PROMJENE: Očekuje se da će srpanj 2023. postati najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja

Autor Euractiv/Kira Taylor

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) i službe za klimatske promjene programa Copernicus srpanj 2023. oborio je temperaturne rekorde i očekuje se da će postati najtopliji mjesec ikad zabilježen.

epa10764526 A firefighter tries to put out a wildfire at Metochi village, near Epidaurus, Greece, 23 July 2023. There is an extreme, category 5, fire risk high alert also for 24 July, for five Greek regions of Attica, Central Greece, the Peloponnese, Western Greece and southern Aegean with the island of Rhodes, according to the Fire Risk Forecast Map issued by the General Secretariat for Civil Protection at the climate crisis and civil protection ministry. EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS
Izvor: BOUGIOTIS EVANGELOS/ANA-MPA

Početkom srpnja zabilježeno je najtoplije trotjedno razdoblje u povijesti i "praktički je sigurno" kako će to biti najtopliji srpanj i općenito najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja, istaknule su te dvije meteorološke organizacije u zajedničkom priopćenju objavljenom u četvrtak.

Te visoke temperature povezane su s toplinskim valovima koji su se pojavili u velikim dijelovima Sjeverne Amerike, Azije i Europe, koji su pak došli kao posljedica klimatskih promjena koje uzrokuju ljudi.

"Rekordne temperature dio su trenda drastičnog povećanja globalnih temperatura," rekao je Carlo Buontempo, direktor službe za klimatske promjene programa Copernicus.

"Antropogene emisije u konačnici su glavni pokretač ovih sve većih temperatura," dodao je Buontempo, misleći na ugljične emisije koje proizvodi ljudska aktivnost.

Plinovi poput ugljičnog dioksida i metana zagrijavaju cijeli svijet zbog toga što u atmosferi zadržavaju toplinu. Zbog fosilnih goriva poput ugljena, nafte i plina, u atmosferu se ispušta sve veća količina takvih plinova, koji ond stvaraju efekt staklenika i zagrijavaju planet.

Svijet mora brzo smanjiti potrošnju fosilnih goriva kako bi se spriječile drastične klimatske promjene koje bi mogle dovesti do većeg broja toplinskih valova, šumskih požara, suša i poplava.

Međutim, u mnogim područjima već se osjećaju efekti klimatske krize, i tamo će u nadolazećim godinama biti potrebno uvesti mjere za adaptaciju na postojeće stanje, poput primjerice pripreme gradova za sve žešće toplinske valove i poplave.

Predznak budućnosti

U srpnju su diljem svijeta zabilježeni požari, poplave i toplinski valovi. U Europi su Grčku, Italiju i Španjolsku posebno jako pogodili veliki šumski požari, a na grčkim otocima poput Krfa i Rodosa zbog toga je došlo i do evakuacije ljudi.

Ali znanstvenici upozoravaju da je ovo tek početak.

"Ekstremne vremenske pojave koje su pogodile milijune ljudi u srpnju ove godine nažalost predstavljaju tešku realnost klimatskih promjena, i služe kao predznak budućnosti," izjavio je Petteri Taalas, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije.

"Potreba da se smanje emisije stakleničkih plinova hitnija je danas nego ikad prije. Borba protiv klimatskih promjena nije luksuz, već obaveza," dodaje Taalas.

Slično mišljenje ima i povjerenik Europske komisije za zaštitu okoliša Virginijus Sinkevičius koji je u reakciji na rekordne temperature poručio kako su znanstvene spoznaje o uzrocima takve klime jasne.

"Ne postoje čarobna rješenja za klimatsku krizu. Međutim, moguće je uhvatiti se u koštac s tim problemom, ako plan za Green Deal Europske unije dosljedno stavimo na prvo mjesto u svakoj zemlji u Europi i u svijetu," napisao je na društvenim mrežama.

Srpanj 2023. tek označava početak

Ove je godine je 6. srpnja oborio rekord za najtopliji dan na planetu, što znači da je globalna dnevna prosječna temperatura premašila dosadašnji rekord postavljen u kolovozu 2016. godine. A dan prije i dan kasnije također su bili gotovo jednako topli.

Uz to, u prvom i trećem tjednu mjeseca srpnja globalna prosječna temperatura privremeno je premašila 1,5 °C iznad predindustrijskih razina. To je razina na koju svjetske države žele ograničiti globalno zatopljenje, na temelju Pariškog sporazuma.

Međutim, to ne znači da će svijet i trajno premašiti razinu zagrijavanja od 1,5 °C kako stoji u sporazumu, jer se to odnosi na dugoročno zagrijavanje tijekom dužeg perioda od više godina.

Prema predviđanjima Svjetske meteorološke organizacije, postoji 98-postotna vjerojatnost da će najmanje jedna od narednih pet godina biti najtoplija ikad zabilježena godina, kao i 66-postotna vjerojatnost da će se tijekom najmanje jedne od sljedećih pet godina privremeno premašiti globalna temperatura za 1,5 °C iznad predindustrijskih razina.

U 2023. godini također je došlo do zabrinutost zbog morskih toplinskih valova koji mogu uzrokovati pomore morske faune i prekinuti migracijske tokove, te utjecati na vremenske prilike i obalna naselja.

Od svibnja pa nadalje globalne prosječne temperature mora nalaze se na nezapamćenim razinama za to doba godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: July 2023 expected to be hottest month ever recorded)