Energetika

SASTANAK U BERLINU: Francuska, Italija i Njemačka žele blisko surađivati na razvoju strategije za ključne sirovine

Autor Euractiv/Paul Messad

Francuska, Njemačka i Italija ubuduće će uže surađivati po pitanju ključnih sirovina, a ministri te tri zemlje su u ponedjeljak, 26. lipnja, u Berlinu najavili ulaganja u zajedničke projekte

epa10712235 German Minister for Economy and Climate Action Robert Habeck (C), French Minister for Economy and Finances Bruno Le Maire (L) and Italy's Minister of Enterprises Adolfo Urso attend a press conference in Berlin, Germany, 26 June 2023. The ministers met to disscuss cooperation on obtaining critical raw materials. EPA-EFE/FILIP SINGER
Izvor: Filip Singer/EPA

Europska komisija je u ožujku predstavila svoj prijedlog Zakona o ključnim sirovinama (CRMA) kojemu je cilj da države EU smanje ovisnost o stranim zemljama za nabavku resursa ključnih za zelenu i digitalnu tranziciju.

"Mislili smo kako bi bilo korisno da tri najveće ekonomije u Europi razmijene mišljenja i podnesu prijedloge amandmana na predloženi zakon CRMA", pojasnio je njemački ministar za gospodarstvo i klimatske promjene Robert Habeck.

Prekomjerno oslanjanje na strane dobavljače

"Ovo je prvi put da su Francuska, Italija i Njemačka zajedno odlučile ojačati svoju neovisnost u lancu opskrbe ključnim materijalima", dodao je njegov francuski kolega ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Rizike prekomjernog oslanjanja na strane dobavljače za ključne sirovine posebno su se istaknuli za vrijeme pandemije Covida-19 i rata u Ukrajini, zbog kojeg su prekinuti neki dijelovi globalnog opskrbnog lanca, što je dovelo do nestašice čipova.

Prema prijedlogu u zakonu CRMA, države članice Europske unije moraju do 2030. na svom teritoriju imati postrojenja za 15 posto proizvodnje, 40 posto prerade i 10 posto recikliranja ukupne europske potrošnje određenih ključnih sirovina, poput primjerice litija, kobalta, mangana i bakra.

Ti materijali imaju ključnu važnost za proizvodnju vjetroturbina, solarnih panela, baterija za električna vozila i drugih tehnologija koje su nužne za dekarbonizaciju europskog gospodarstva.

Zajednički projekti, zajednička ulaganja

Te tri države također su najavile spremnost na ulaganja u zajedničke projekte i razmjenu podataka kako bi se ubrzalo postizanje ciljeva utvrđenih na razini EU.

U tu će svrhu biti uspostavljena "zajednička platforma," objasnio je Le Maire. Također će se napraviti i zajednička strategija za "istinsku industriju recikliranja", dodao je francuski ministar.

Što se tiče investicija, Habeck je rekao kako će Njemačka slijediti Francusku i Italiju, aludirajući pritom na nedavne najave Pariza i Rima kako namjeravaju investirati dodatna sredstva u svoje rudarske sektore.

"Francuska predlaže javna ulaganja od oko 500 milijuna eura, Italija od oko jedne milijarde eura, što je više-manje ono što i mi predlažemo," rekao je Habeck.

Žele europski fond za rudarstvo

Na razini EU, talijanski ministar za poduzetništvo Adolfo Urso izjavio je kako bi volio vidjeti "stvaranje europskog fonda koji bi europskim kompanijama omogućio investicijske projekte za razvoj rudarskog sektora".

Po njegovom mišljenju, "važno je da se suradnja od samog početka temelji na ključnim igračima u našoj industriji".

U Berlinu su se trojica ministara sastali s nekoliko industrijalaca iz tog sektora, uključujući i predstavnike francuske tvrtke Imerys koja se bavi upravljanjem rudnicima i koja je trenutno u procesu razvoja rudnika litija u Allieru u središnjoj Francuskoj.

Proširenje popisa ključnih sirovina

Sastanak je također bio prilika za čelnike da razgovaraju o proširenju popisa sirovina obuhvaćenih propisima EU, posebice uvrštenje aluminija na taj popis.

"Francuska je predvodila tu inkluziju", izjavio je za EuractivCyrille Mounier, izaslanik francuskog strukovnog udruženja industrije aluminija Aluminium France.

Kao što se već raspravljalo na sastanku Vijeća EU za konkurentnost 22. svibnja, trojica ministara također su pozvali na donošenje različitih sektorskih ciljeva za ekstrakciju, preradu i recikliranje svake od navedenih ključnih sirovina.

"Bilo bi apsurdno postaviti iste ciljeve za kobalt, kod kojeg se 80 posto svjetskih rezervi nalazi u jednoj afričkoj zemlji, kao i za, primjerice, litij, koji se može crpiti i u Europi", izjavio je francuski ministar industrije Roland Lescure za Euractiv u intervjuu nakon sastanka Vijeća. Prema njemu, za takav pristup se zalažu i Luksemburg i Slovenija.

Kad je riječ o francusko-talijansko-njemačkoj inicijativi, Le Maire jerekao kako je njihov klub "otvoren i za ostale članice koje se možda žele priključiti".

Brzo donošenje zakona CRMA

Kako bi se mogao nadgledati taj novi oblik suradnje tri najveća gospodarstava EU, ministri su dogovorili uspostavljanje radne skupine stručnjaka za praćenje provedbe zajedničkih mjera.

Tim novim savezom trebale bi se potanuti i buduće rasprave o CRMA-u na razini EU. Sva tri ministra pozivaju na "brz završetak pregovora" o tom zakonu između Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije.

Popratni sastanci

Osim toga, trojica čelnika najavili su popratne sastanke - u Rimu, u listopadu ove godine, i kasnije u Parizu - kako bi nastavili i proširili razgovore o ključnim sirovinama.

"Berlinski sastanak otvara novu fazu u definiranju europske industrijske politike koja će nam omogućiti sučeljavanje s izazovima dvostruke tranzicije, prema zelenoj i digitalnoj ekonomiji," zaključuje Urso.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France, Germany, Italy pledge close cooperation on critical raw materials)