Energetika

ODOBRILA EUROPSKA KOMISIJA: Mađarski MOL može uvjetno preuzeti OMV u Sloveniji

Autor G.I.

MOL mora prepustiti svojih 39 postaja Shell Grupi kako ne bi narušio tržišno natjecanje u maloprodaji motornih goriva u Sloveniji gdje je vodeća slovenska tvrtka Petrol

Od 5. veljače 2023. u EU se više ne mogu uvoziti benzin i dizel iz Rusije.
Izvor: Tomáš Krist / MFDNES + LN / Profimedia

Europska komisija odobrila je mađarskoj energetskoj tvrtki MOL, u skladu s Uredbom Europske unije o koncentracijama, predloženo preuzimanje društva OMV Slovenije. Odobrenje je uvjetovano prepuštanjam 39 MOL-ovih benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell.

“MOL i OMV su među najvećim proizvođačima goriva u Sloveniji. Moramo se pobrinuti za to da tržište pogonskih goriva ostane otvoreno i konkurentno, posebno kada to promatramo u kontekstu trenutačne energetske krize“, rekla je izvršna potpredsjednica EK-a za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Odluka EK uslijedila je 17. svibnja nakon dubinske provjere okolnosti predloženog MOL-ovog preuzimanja OMV Slovenije. MOL i OMV Slovenija su prije preuzimanja bili treći i drugi najveći maloprodajni opskrbljivači gorivom u Sloveniji, odmah nakon vodećeg slovenskog Petrola, koji ima 318 bezinskih crpki u Sloveniji.

Komisija je smatrala da bi transakcija, kako je prvotno prijavljena, naštetila tržišnom natjecanju u maloprodaji benzina i dizela u Sloveniji.

Kako bi otklonio zabrinutost Komisije u pogledu tržišnog natjecanja, MOL je Shell Grupi u Sloveniji ponudio kupovinu 39 benzinskih postaja u koje su dio mreža benzinskih postaja MOL-a i OMV Slovenija.

Prije preuzimanja, MOL je imao 53 benzinske crpke u Sloveniji, a OMV Slovenija 119. Shell je istovremeno upravljao mrežom od devet benzinskih postaja u Sloveniji, od kojih je osam namijenjeno teretnim vozilima.

Komisija je zaključila da izmjenjena transakcija neće narušiti tržišno natjecanja. Odluka Bruxellesa je uvjetovana potpunim poštovanjem preuzetih obveza MOL-a prema Shellu.

Iz MOL-a su najavili da će preuzimanje završiti do 30. lipnja.