Energetika

PRITISAK JAVNOSTI: Njemačka smanjila planirane kapacitete za LNG

Autori Hina G.I.

Na popularnom turističkom odredištu, otoku Rügenu gradit će dva LNG terminala kapaciteta 10, umjesto planiranih 18 milijardi prostornih metara plina

LNG terminal
Izvor: Pixabay

Njemačka će gotovo prepoloviti planirani kapacitet za terminale za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Baltičkom moru, rekao je izvor iz njemačke vlade, signalizirajući da je kabinet kancelara Olafa Scholza uvažio nezadovoljstvo javnosti gradnjom na turističkom području.

Na obali najvećeg njemačkog otoka Rügena, popularnog turističkog odredišta, bit će izgrađena dva plutajuća terminala za ukapljeni plin godišnjeg kapaciteta od oko 10 milijardi prostornih metara, iako je planirani kapacitet bio 18 milijardi prostornih metara, rekao je anonimni izvor.

Terminalima će upravljati energetska kompanija Deutsche Regas, a ne tvrtka RWE, koja je prošlog mjeseca priopćila da ne želi na dulji rok upravljati infrastrukturom za ukapljeni plin.

Dodali su da će vlada uključiti projekt u zakon o ubrzanoj proceduri za infrastrukturu za LNG.

Njemačka je prošle godine ubrzala gradnju infrastrukture za ukapljeni plin zbog smanjenog uvoza iz Rusije koja je do početka invazije na Ukrajinu bila glavni njemački dobavljač.

U nešto manje od godinu dana Njemačka je izgradila tri plutajuća terminala, koja su dobila dozvolu i počela s radom u lukama Wilhelmshaven, Brunsbuettel i Lubmin te je na taj način osigurala opskrbu plinom tokom zime.

Berlin planira od 2026. godine zamijeniti dio plutajućih terminala kopnenima. Pri tome su odbacili kritike ekoloških udruga o prekomjernom planiranom kapacitetu uz argument da će Njemačka plinom opskrbljivati i susjede.