Energetika

REFORMA TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE U EU: Sa skupa u Zagrebu poslane preporuke za sigurnu opskrbu i pad cijena struje

Autor Adriano Milovan

Okrugli stol o novim modelima organizacije tržišta električne energije održan je povodom reformskog paketa Europske komisije, a organizirala ga je Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji XEnergy

Okrugli stol XEnergyja
Izvor: XEnergy

Zaštita potrošača od nestabilnih i visokih cijena električne energije i sigurnost opskrbe, kao i sustavno poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije, ključni su čimbenici energetske tranzicije.

Poruka je to s nedavnog okruglog stola "Novi modeli organizacije tržišta električne energije u cilju ubrzanja energetske tranzicije" koji je, u organizaciji Mreže za promicanje žena u energetskoj tranziciji XEnergy, održan u Zagrebu.

Smjernice za reformu tržišta električne energije

Nakon što je, naime, Europska komisija u ožujku predložila uredbu kojom uređuje reformu modela tržišta električne energije, pred Europskim je parlamentom i članicama Europske unije razdoblje izrade zakonskog okvira s ciljem dodatnog poticanja korištenja obnovljivih izvora energije. Uz to, cilj je Bruxellesa spriječiti velike fluktuacije cijena struje, a europsku industriju učiniti čišćom i globalno konkurentnijom.

S okruglog je stola u Zagrebu proizašlo pet smjernica. Riječ je, ističe se u priopćenju XEnergyja, o stabilnom regulatornom okviru koji će omogućiti ulaganje u elektroenergetske mreže i fleksibilnost sustava i njegovih korisnika, zatim o smislenom korištenju lokacijskih kriterija kod raspisivanja natječaja, uklanjaju administrativnih prepreka za razvoj dijeljenja energije, koordiniranoj izradi strateških dokumenata i pojednostavljivanju izdavanja dozvola, kao i o koordinaciji dionika pri provedbi javnih poziva i natječaja tijekom cijele godine. To je, poručuju iz XEnergyja, ključno za uspješnu provedbu energetske tranzicije.

No, kako bi se ostvarili energetski i klimatski ciljevi EU i stabilizirale cijene električne energije, države članice Unije moraju definirati konkretne mjere i aktivnosti. Ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Kristina Čelić kazala je da hrvatska javna uprava na tome radi. Sve dionike pozvala je da se uključe s prijedlozima.

Ulaganja u elektroenergetsku mrežu

Tajnica i jedna od osnivačica XEnergy Martina Biondić upozorila je, pak, da ekstremna volatilnost cijena i kratkoročne intervencije mogu naizgled usporiti investicijske valove u obnovljive izvore energije, a to može ugroziti postizanje ciljeva EU o dekarbonizaciji.

"Novi model tržišta električne energije povećat će udjele vjetra i sunca u miksu električne energije, ubrzat će ulaganja u fleksibilnost, čvrste proizvodne kapacitete i skladištenje energije. Sve to trebalo bi ići ruku pod ruku s ulaganjima u elektroenergetsku mrežu koja će također biti potrebna za suočavanje s novim izazovima sustava, kao što su još veći broj distribuiranih izvora energije, brzo reagiranje na potražnju i manje predvidljivi tokovi električne energije s isprekidanim obrascima proizvodnje“, zaključila je Biondić.