Energetika

POZIV MINISTARSTVA GOSPODARSTVA INVESTITORIMA: Za projekte obnovljivih izvora energije 60 milijuna eura

Objavljen Poziv za dodjelu sredstava 'Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu' iz Modernizacijskog fonda Europske unije

Solarna elektrana
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je danas Poziv za dodjelu sredstava “Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu“.

Cilj Poziva je da poduzeća sama proizvode energiju za vlastite potrebe čime bi, između ostalog, smanjila ovisnost o nabavi energije na tržištu i troškove energenata, priopćili su iz Ministarstva.

“Pokrećemo ciklus vrijedan milijardu eura namijenjen investicijama u hrvatska poduzeća, u razvoj, u podizanje konkurentnosti i zelenu tranziciju", izjavio je ministar Davor Filipović.

Investicije mogu biti za izgradnju integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu, izgradnju elektrana na biomasu, izgradnju elektrane na bioplin, postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije) te projektantski nadzor i stručni nadzor građenja te koordinacija zaštite na radu.

 Dodao je da je danas objavljeni, prvi poziv iz Modernizacijskog fonda, usmjeren prema tome da hrvatska poduzeća sama proizvode što više energije za vlastite potrebe koristeći obnovljive izvore energije.

Najviše četiri milijuna eura po investitoru

"Poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije Republika Hrvatska čini još jedan korak prema klimatski neutralnom gospodarstvu i ostvarivanju ciljeva na koje se obvezala prema Europskoj uniji“, kazao je.

Vrijednost Poziva iznosi 60 milijuna eura, a bespovratni iznos koji se može dodijeliti po projektnom prijedlogu iznosi između 100.000 i maksimalno dva milijuna eura. Prijavitelji mogu imati više projekata, a najviši iznos koji može ostvariti jedan prijavitelj je četiri milijuna eura.

Kroz realizaciju Poziva cilj je utjecati na smanjenje smanjenje emisija stakleničkih plinova (60 000 tona CO2 godišnje), povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (80 MW), uštedu energije (140.000 MWh godišnje) te povećanje kapaciteta skladištenja energije (20 MWh).

Nakon objave ovog Poziva uslijedit će objava Poziva za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovite kogeneracije u prerađivačkoj industriji, ukupne vrijednosti 80 milijuna eura.