Energetika

MADRID U PROBLEMIMA: Zbog najavljenih pa ukinutih poticaja investitori prijete ovrhom imovine vrijedne 2 milijarde eura

Autor Euractiv/Max Griera

Investitori kojima je u sporu sa Španjolskom dosuđena odšteta od dvije milijarde eura mogli bi sad ovršiti imovinu španjolske države u Londonu, uključujući i prostorije kulturnog instituta Cervantes i zgradu veleposlanstva Katalonije

Izvor: Unsplash / Jason Leung

Odluku o tome donio je britanski sud 27. ožujka, u rješenju koje je Euractiv dobio na uvid.

Problem je nastao kad je španjolska vlada srezala dotad izdašne energetske subvencije radi smanjenja javne potrošnje. Zbog tih retroaktivnih mjera štednja investitori koji su računali na državna sredstva za financiranje svojih projekata zatekli su se u problemima.

Protiv Španjolske pokrenuta 51 tužba

Investitori su se onda odlučili izboriti za naknadu štete kod Svjetske banke, odnosno kod njenog tijela za međunarodnu arbitražu ICSID. Iako su isprva tražili od Španjolske osam milijardi eura, iznos je nakon godina sporenja na kraju smanjen na dvije milijarde.

Investitori su tražili odštetu po odredbama Ugovora o energetskoj povelji (Energy Charter Treaty), međunarodne konvencije koja omogućava tvrtkama da tuže države potpisnice sporazuma zbog odluka koje utječu na njihove investicije.

Protiv Španjolske je zbog ovog pokrenuta 51 tužba - od toga je već 21 riješeno u korist investitora, dok za 24 još traje arbitraža, navodi američka agencija Associated Press. No, unatoč presudama, Španjolska odbija isplatiti odštete.

Arbitražne odluke koje donosi ICSID mogu se provoditi u bilo kojoj državi potpisnici sporazuma, a jedna od njih je i Velika Britanija, kojoj se obratila američka tvrtka Blasket Renewable Investments i gdje potražuju odštetu od 40 milijuna eura od španjolske države.

Ovrhe prijete zgradama, avionima i bankovnim računima

Na temelju rješenja koje je izdao britanski sud, Blasket se može namiriti ovrhom imovine u posjedu španjolske vlade, uključujući i prostor u kojem je smješten španjolski ured za kulturu Instituto Cervantes, njegovi bankovni računi te zgrada veleposlanstva regionalne vlade Katalonije.

Sudski nalog zasad nije pravomoćan i još se može izmijeniti.

"Sud zasad nije naredio da se bilo kakav iznos mora isplatiti, a Instituto Cervantes je dobio dva mjeseca u kojima se može pozvati na državni imunitet," rekli su u priopćenju iz španjolskog ministarstva za ekološku tranziciju.

Londonski High Court je ranije već izdao slično rješenje u korist investicijskih tvrtki Antin Infrastructures Luxembourg i Antin Energia Termosolar, kojim je blokirano 120 milijuna eura iz ukupne sume od 925 milijuna eura dosuđene odštete koju britanski brodovlasnik treba isplatiti Španjolskoj kao naknadu za izlijevanje nafte iz tankera Prestige 2002. godine pred obalom Galicije.

Investitori koji traže odštetu od Španjolske imaju i širi popis vladine imovine koja bi se mogla ovršiti, poput službenih aviona koje koriste premijer Pedro Sánchez i razni ministri. Britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati slučaj "jer se radi o sudskom postupku koji je u tijeku."

Ključno mišljenje Europske komisije

Španjolska vlada odbija isplaćivati naknade zbog ukinutih subvencija, i tvrdi da bi takve odštete "bile protivne zakonima EU" jer bi se radilo o "nedopuštenoj državnoj pomoći," kažu iz Madrida, i dodaju da sad čekaju mišljenje Europske komisije prije no što isplate odštetu investitorima.

Komisija je, pak, u srpnju 2021. preliminarno ocijenila da je odšteta za tvrtku Antin nedopuštena državna pomoć, što se vidjelo iz pisma kojeg je Komisija poslala Španjolskoj i u kojeg je uvid imao Euractiv. Međutim, u pismu se također poziva obje strane da iznesu svoje argumente kako bi se došlo do kompromisnog rješenja.

Zatim su odvjetnici koji zastupaju Antin i druge investitore zbog pisma uložili prigovor uredu europske pravobraniteljice, u kojem su optužili pravnu službu Europske komisije - koju vodi Španjolac Daniel Calleja Crespo - za pristranost i za sukob interesa. U prijavi tvrde da pravna služba Europske komisije podržava Španjolsku u sudskom postupku, iako bi nominalno trebala neovisno istraživati slučaj potencijalno nedopuštene državne pomoći.

U siječnju je britanski High Court donio rješenje koje sprečava Komisiju da sudjeluje u slučaju Antin, ustvrdivši da Komisija "očito nije neutralna stranka."

Početkom ožujka pravobraniteljica je odbacila prijavu jer se žalitelj "nije prvo obratio Europskoj komisiji sa svojim problemom."

'EU puca sebi u nogu'

Borba oko odštete između investitora i španjolske vlade događa se u vrijeme kad EU pokušava subvencijama za zelene tehnologije i električna vozila konkurirati američkom paketu poticaja.

Investitori zainteresirani za zelene tehnologije kažu da španjolsko izbjegavanje plaćanja odštete uvodi pravnu nesigurnost i da se zbog tog pojavila bojazan za sigurnost i održivost investicija u obnovljive izvore energije.

"Ako pogledate širu sliku, EU sama sebi puca u nogu podržavanjem Španjolske u ovom predmetu," rekao je Nikos Lavranos, stručnjak za europsko pravo iz Nizozemske, u izjavi za Associated Press.

"Ako ne možete vjerovati da će obećano biti i ispunjeno, onda će i povjerenje investitora biti poljuljano," kaže Lavranos.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: UK court may seize Spanish sovereign assets amid international arbitration quagmire)