Energetika

UOČI KLIMATSKOG SUMMITA: EU zbog podjela oko nuklearne energije izmijenila tekst ciljeva svoje ekološke diplomacije

Autor Euractiv.com/Reuters

Države EU na ovogodišnjem summitu UN-a zagovarat će globalno napuštanje fosilnih goriva - ali tek nakon što su prijepori oko uloge nuklearne energije riješeni izmjenom teksta u kojem se navode ciljevi tzv. klimatske diplomacije EU.

Izvor: FRANCOIS LENOIR, Europska unija

Nacrt dokumenta postavlja diplomatske prioritete EU uoči ovogodišnje klimatske konferencije UN-a, gdje će gotovo 200 zemalja pregovarati o zajedničkom radu na suzbijanju klimatskih promjena.

U nacrtu kojeg je na uvid dobila agencija Reuters EU će podržati globalni zaokret i smanjenje korištenja fosilnih goriva. "Pomak prema klimatski neutralnoj ekonomiji zahtijeva globalno napuštanje neometanog korištenja fosilnih goriva," stoji u dokumentu. "EU će sistematski promicati i pozivati na globalni zaokret prema energetskim sustavima bez fosilnih goriva, i prije 2050. godine."

Neke države se nadaju da bi ovogodišnji COP28 summit mogao dovesti do konačnog dogovora o napuštanju fosilnih goriva koja proizvode emisije CO2 - i to ne samo ugljena, kako je dogovoreno na ranijim summitima, već i nafte i plina.

Prijedlog Indije koja je to tražila prošle godine na UN-ovom summitu dobio je podršku i drugih zemalja, ali su mu se usprotivile Saudijska Arabija i druge naftom bogate zemlje. Njemačka, Danska i Nizozemska su bile predvodnice u nastojanjima da se taj zahtjev uvrsti u tekst koji predstavlja cijelu EU, kažu izvori iz europske diplomacije.

Konačna verzija teksta trebala bi biti dogovorena u srijedu, kojeg potom ministri moraju formalno odobriti.

Prijepori oko nuklearne energije

Međutim, odobrenje kasni, zbog prijepora oko nuklearne energije i njene uloge u zelenoj tranziciji. Konkretnije, države EU se nisu mogle složiti bi li diplomacija EU trebala kao alternativno gorivo promicati hidrogen niskog ugljika - hidrogen dobiven korištenjem nuklearne energije - ili radije u fokus staviti hidrogen dobiven energijom iz obnovljivih izvora.

To pitanje je dovelo do razdora među zemljama članicama EU. Francuska i niz zemalja okupljenih oko nje promiču hidrogen niske stope emisija, dok su s druge strane Njemačka i Španjolska koje upozoravaju da bi takav naglasak mogao naštetiti nastojanjima da se masovno proširi korištenja obnovljivih izvora.

U posljednjem nacrtu uopće se u tekstu ne precizira koju vrstu hidrogena će EU promicati na svjetskoj sceni, već samo da se promiču "globalna tržišta hidrogena temeljena na pravilima i transparentnosti."

Na drugom mjestu u tekstu navodi se da će diplomacija EU također promicati i održive "tehnologije niskih emisija ugljika" - fraza kojom se obično misli upravo na nuklearnu energiju.

Prijepori oko nuklearne energije već su bili kamen spoticanja u europskim pregovorima o ciljevima za obnovljive izvore u EU, a neki diplomati izražavaju bojazan da bi ta tema mogla usporiti donošenje i drugih zakona koji su potrebni za ostvarenje klimatskih ciljeva.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU rewrites climate diplomacy deal to resolve nuclear sticking point)