Zdravlje

ASISTIRANO UMIRANJE: Macron brani svoj prijedlog zakona koji se razlikuje od svih postojećih europskih rješenja

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Nacrt zakona o asistiranom umiranju, u travnju će biti na dnevnom redu francuske vlade, potvrdio je predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u nedjelju, i inzistirao da se radi o jedinstveno francuskom rješenju.

France's President Emmanuel Macron gestures as he addresses a speech during a meeting with senior government officials in Paris on March 12, 2024.,Image: 856129606, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Izvor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Macron je pritom istaknuo da će francuski zakon biti drugačiji od sličnih zakona u drugim zemljama EU.

Zakonom će se omogućiti "traženje asistencije pri umiranju, pod određenim strogo određenim uvjetima," izjavio je Macron u intervjuu za francuske novine Libération i La Croix, dodavši kako ne želi koristiti termine poput "asistirano samoubojstvo" ili "eutanazija."

Kao prvo, pacijent bi za takvo što morao biti punoljetan i "sposoban za potpunu uračunljivost." Taj kriterij automatski isključuje one koji boluju od Alzheimerove bolesti ili mentalnih poremećaja - za razliku od belgijskog modela. Bolesnik također mora imati dijagnozu "neizlječive bolesti" s "kratkoročnom ili srednjoročnom prognozom da će umrijeti," i mora trpiti "neizlječivu patnju."

Pacijenti koji žele ostvariti pravo na aktivnu pomoć pri umiranju moraju svoj zahtjev predložiti liječnicima, koji o tome moraju dati svoje mišljenje. Ako se liječnik složi, bolesniku se dopušta da sam na sebi primijeni smrtonosno sredstvo. Ako to ne mogu učiniti sami, što bi mogao bio slučaj kod osoba koje boluju od Charcot-Marie-Toothove bolesti, tada mogu opunomoćiti neku drugu osobu da to napravi.

Zakon će također imati i dio o njezi, što uključuje palijativnu skrb. "Vratit ćemo palijativnu skrb u središte zdravstvene podrške... Čak i prije donošenja samog zakona," najavljuje Macron.

Zakon o okončanju života dugo se očekuje u Francuskoj, posebno nakon rada kojeg je u prosincu 2022. obavio Građanski sabor o okončanju života, savjetodavnog tijela u kojem je bilo 150 francuskih građana. U svojim zaključcima, objavljenima u travnju 2023., rekli su da se zalažu za promjenu francuskog zakona.

Zakon u Francuskoj trenutno dopušta samo "produljenu i kontinuiranu sedaciju" za pacijente koji pate od oboljenja koje bi u kratkom roku moglo dovesti do smrti.

Previše liberalan ili previše restriktivan?

U reakciji na Macronovu najavu, Udruga za pravo na dostojanstven život ADMD pozdravila je "izlazak predsjednika Macrona iz područja oklijevanja u kojem je bio zarobljen još od građanskog sabora."

"Najava prilično preciznog vremenskog rasporeda ukazuje da je predsjednik odlučan da se u narednim tjednima napokon tekst dostavi parlamentu."

Međutim, ADMD JE također i kritizirao Macronov nacrt zakona, jer kažu da nije najbolje rješenje za ono što treba ljudima s legitimnim zahtjevima koji su na kraju svojeg života.

Posebno im smeta što je iz nacrta isključeno da se takva opcija unaprijed zatraži, što prognoza za pacijenta mora biti loša na kratak ili srednji rok - pa će određeni pacijenti morati čekati do završnog stadija svoje bolesti, te činjenica da je iz zakona izostavljena eutanazija.

S druge strane, čak 15 organizacija i udruga njegovatelja izrazilo je nezadovoljstvo predloženim zakonom jer smatraju  da je "udaljen od pacijenata i svakodnevne stvarnosti njegovatelja," jer smatraju da je zakon previše permisivan.

"Nijedna zemlja na svijetu ne predviđa mogućnost da se smrtonosno sredstvo primijeni na blisku osobu," navodi se u njihovom priopćenju za medije.

Belgija, Švicarska, Nizozemska

U drugim dijelovima Europe zemlje koje su donijele zakone o okončanju života predvidjele su dva scenarija - ili se radi o asistiranom samoubojstvu, odnosno oduzimanje vlastitog života uz pomoć osobe koja pruža sredstvo za to, ili o eutanaziji, to jest slučajevima kada liječnik namjerno skrati patnju bolesniku.

U Austriji, Njemačkoj i Italiji, potpomognuto samoubojstvo je zakonito. Nizozemska, Belgija, Španjolska i Luksemburg dopuštaju eutanaziju, dok se u Francuskoj ona zakonski tretira kao ubojstvo.

Prema Institutu za europsku socijalnu zaštitu (IPSE), nekoliko stotina Francuza svake godine odlazi iz Francuske kako bi bili eutanazirani negdje drugdje u Europi.

Premijer Gabriel Attal izjavio je za agenciju AFP da će prijedlog, nakon što prođe sjednicu vlade početkom travnja, biti predstavljen u parlamentu 27. svibnja.

Iako je Macron najavio donošenje u brzom roku, kazao je da "kod zakona s tako visokim ulogom nećemo tražiti donošenje po hitnoj proceduri," što znači da ni nakon predstavljanja vladinog prijedloga parlamentarne rasprave oko njega mogle potrajati i nekoliko mjeseci.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron defends strict conditions of ‘French-style’ model for assisted dying)