Zdravlje

NOVI ODRON SMEĆA NA ODLAGALIŠTU OTPADA U JAKUŠEVCU: Trojica radnika ozlijeđena, jedan teže

Autor Hina

Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio da se mora utvrditi odgovornost i zatražio sastanak s Vladom, a oporba kaže da je Zagreb 'sramota u EU po gospodarenju otpadom'

Odlagalište otpada Jakuševec
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Tri osobe su ozlijeđene su u novom odronu smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec koji se dogodio u ponedjeljak rano ujutro.

Novi odron smeća, drugi u manje od mjesec, dogodio se u ponedjeljak oko 6,40 sati.

Policija osigurava mjesto događaja. Zatvorena je Sajmišna cesta od Jakuševca u smjeru zapada.

Tomašević izrazio žaljenje

Od tri ozlijeđene osobe u odronu otpada, jedna je teže ozlijeđena, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, naglasivši da se odgovornost mora utvrditi.

"Trojicu radnika je odvezla hitna, jedan je teže ozlijeđen, tako da čekamo dnevne informacije o njegovom stanju i izražavam žaljenje", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Stanovnici Jakuševca u razgovoru s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem nakon novog odrona otpada
Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Zatražio je sastanak s Vladom kako bi se utvrdilo što sve treba napraviti da se odlagalište zatvori.

Drugi odron smeća u mjesec dana

Svi nalazi inspekcije dosad nisu pokazale nepravilnosti, ali još uvijek se čeka analiza, rekao je Tomašević novinarima na Jakuševcu gdje se odron otpada dogodio i prije nešto manje od mjesec dana.

"Moramo pričekati nalaze i rezultate te istrage da odgovorimo odgovorno na pitanja vezana za odron koji je bio prije tri tjedna", rekao je.

Poručio je da se takve stvari ne smiju događati i da će napraviti sve što relevantne državne institucije utvrde da treba napraviti.

Kaže da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika i metana

Ono što je ključno je sigurnost radnika i sigurnost građana. Za sada, mjerne postaje koje ovdje jesu na Jakuševcu ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za sumporovodik, niti za metan, kazao je Tomašević.

Izvijestio je i da je dovoz smeća na Jakuševec sada suspendiran, kao i da mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Istaknuo je da se još uvijek utvrđuje kako je do odrona došlo i kako je on povezan s odronom koji se dogodio prije tri tjedna.

"Sve su inspekcije na terenu, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija građevinskih radova koje utvrđuju što se dogodilo, tako da moram pričekati nalaze i rezultate te istrage", dodao je.

Grad provodi i vlastitu istragu

Grad će uz inspekcije i policiju koji provode svoje istrage, napraviti vlastitu neovisnu istragu.

"Angažirali smo stručnjaka, neovisnog, da napravi i on istragu, da se utvrde uzroci kako se ovo dogodilo, a kako se to više ne bi ponovilo", naglasio je.

Grad je naručio i mobilno dodatno mjerenje pored odlagališta, tako da će Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro tamo doći s mobilnim uređajem koji se koristio kad je bio požar u Osijeku vezano za tvrtku Drava International.

Traži hitan sastanak s Vladom

"Tražim hitan sastanak s Vladom da se utvrdi što se sve treba napraviti da se konačno zatvori odlagalište", poručio je, podsjetivši da obećanja postoje 20 godina.

"Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali to nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države", poručio je gradonačelnik uz apel da se što prije nađe zajednički rješenje da se odlagalište zatvori i da se napravi novi centar u Resniku.

Suspendirano odlaganje otpada na Jakuševcu

Što se tiče dnevnog odlaganja otpada njega, kako je izvijestio, nema, suspendirano je "i bit će onako kako kažu državne nadležne institucije koje trebaju utvrditi što dalje".

"Na njima je da kažu što da se radi i gdje se može odlagati i da li se može odlagati, to je apsolutno u ingerenciji državne institucije. Mi ćemo postupiti prema svakom nalogu svake nadležne državne institucije", rekao je.

'Najprije utvrđivanje odgovornosti, a onda sankcije'

Na upit osjeća li odgovornost u cijeloj situaciji, Tomašević je rekao da se odgovornost mora utvrditi, a "kad se utvrdi bit će sankcija".

"Ako se utvrdi da je odgovornost gradske firme, ako se utvrdi da je odgovornost privatnih firmi, ako se utvrdi odgovornost projektanta, nadzora, izvođača, moraju biti sankcije za ovo".

Ako je bilo kakvih propusta vezano za sigurnost radnika, za to će isto, kaže, biti posljedica.

Državni inspektorat još nema nalaze o nepravilnostima

Naveo je i da su razgovarali s Državnim inspektoratom i još uvijek nemaju nikakvih nalaza da je bilo nekakvih nepravilnosti što se tiče upravljanja odlagališta i što se tiče odlaganja na Jakuševcu.

Još su neki izvidi u tijeku, čekaju se još neke analize, tako da će znati više kad te analize završe, tada će Državni inspektorat izaći s novim nalazima.

"Međutim, ovakve stvari se ne smiju događati", poručio je gradonačelnik, dodavši da će gradska uprava napraviti sve što relevantne državne institucije utvrde da treba napraviti.

'Jakuševec više nije siguran ni za vlastite djelatnike'

Gradska oporba ustvrdila je u ponedjeljak da se nesreća na Jakuševcu u kojoj su ozlijeđene tri osobe dogodila zbog ignorancije problema te zatražila hitan izvid i ostavku voditelja Čistoće Davora Vića.

"Jakuševečko odlagalište više nije sigurno mjesto za vlastite djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost", poručio je zagrebački Most, zatraživši razrješenje dužnosti voditelja Čistoće Davora Vića.

Incident takvih razmjera, kažu u Mostu zahtijeva i hitan izvid na odlagalištu kako bi se utvrdila stabilnost i pomaci u cjelokupnoj masi odlagališta.

"Nesreća se dogodila zbog ignorancije problema o kojem pričaju svi građani Novog Zagreba jer ne mogu živjeti zbog nesnosnog smrada koji se širi gradom", kažu u Mostu.

Gradonačelniku Tomaševiću zamjeraju što se nakon prvog odrona 11. studenoga "u potpunosti oglušio na upute gradske oporbe".

"Od tada do danas nije proveo ispitivanja kojima bi se utvrdio razlog zbog kojeg se Jakuševačko odlagalište odronilo prvi put ili njihove rezultate skriva od javnosti" priopćio je zagrebački Most.

'Zagreb sramota u EU u gospodarenju otpadom'

Predsjednik gradskog ogranka HSLS-a Darko Klasić rekao je na konferenciji za novinare da se u mjesec dana ništa nije promijenilo u načinu formiranja odlaganja otpada te se i dalje nastavlja s miješanim odlaganjem bio otpada i mljevenog krupnog otpada.

"Iako je od posljednjeg urušavanja otpada na Jakuševcu prošlo mjesec dana, današnji odron smeća pokazuje da Tomašević i gradska uprava nisu prvi odron i njegovu sanaciju shvatili dovoljno ozbiljno", izjavio je.

Tvrdi da u predloženom proračunu Zagreba za 2024. nije predviđeno izdvajanje ni za jedan od velikih projekata izgradnje infrastrukture kojima bi se trebao riješiti problem gospodarenja otpadom u Zagrebu.

"Politika gradonačelnika Tomaševića i stranke Možemo vezano za gospodarenje otpadom očigledno i dalje ostaje samo deklarativna, a Zagreb postaje sramota u EU u pitanju gospodarenja otpadom", izjavio je Klasić.

Zagrebački odbor HDZ-a ustvrdio je u ponedjeljak da je novi odron smeća na Jakuševcu u kojem su jutros dvije osobe ozlijeđene, kao i 11. studenog izazvalo odlaganje velike količine razvrstanog biootpada, zbog čega prozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića.