Zdravlje

SPOR OKO VINSKIH ETIKETA: Italija traži razgovor s Irskom oko zakona koji propisuje stavljanje upozorenja na alkohol

Autor Euractiv/Gerardo Fortuna

Nema predaje za Talijane koji nastavljaju borbu protiv novog zakona irske vlade koji bi mogao propisati da u se Irskoj na sva alkoholna pića stavljaju etikete sa zdravstvenim upozorenjima, kao što se već radi s cigaretama.

Izvor: Pixabay

Proteklih nekoliko tjedana talijanske političare uznemirio je nacrt nove EU regulative za etiketiranje alkoholnih pića kojeg je sastavila Irska - preciznije, odredba iz članka 12. njihovog zakona o javnom zdravstvu iz 2018. - koji propisuje da alkoholni proizvodi moraju na etiketama imati upozorenje da su štetni za zdravlje, slično postojećem rješenju na kutijama cigareta.

"Ispijanje alkohola uzrokuje bolesti jetre," kaže jedna od njih. Ili primjerice "Postoji direktna veza između alkohola i smrtonosnih oblika raka," ili pak u obliku simbola koji bi kupce upozorio na opasnost konzumacije alkohola u trudnoći. Zabrinutost u Italiji se povećala kad na predloženi zakon Europska komisija uopće nije formalno reagirala, što se u proceduri Europske unije interpretira kao prešutni pristanak.

U četvrtak, 26. siječnja, talijanski ministar za poljoprivredu Francesco Lollobrigida je u govoru pred zastupnicima gornjeg doma parlamenta najavio da Rim misli zbiti redove i pojačati aktivnosti u Bruxellesu kako bi odvratili Dublin od takve ideje.

"Sljedeći ponedjeljak, u kontekstu sastanka Vijeća ministara za poljoprivredu u Bruxellesu sastat ću se s irskim ministrom za poljoprivredu, i objasnit ću mu naše razloge protiv. Uvjeren sam da ćemo se složiti oko nekih stvari i da ćemo na taj način pomiriti svoja različita mišljenja," rekao je Lollobrigida. 

Dodao je da će irski kolega Charlie McConalogue od njega dobiti bocu vina, "tako da vidi da nemamo nikakvu namjeru naškoditi njegovom zdravlju." Početkom tjedna, talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani - u čiji resor spada i međunarodna trgovina - izrazio je sličan stav, i pozvao na razgovore s predstavnicima irske vlade, nakon što je o tome pokušao pričati sa svojim irskim kolegom Micheálom Martinom.

"Utvrdio sam da je irski ministar voljan upustiti se u sukob oko tog, pa ćemo stoga povezati naša ministarstva poljoprivrede, da vidimo može li se iznaći neko pozitivno rješenje," Tajani je rekao novinarima nakon sastanka europskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu 23. siječnja.

Prehrambena diplomacija

Ovo nije prvi put da se talijanska vlada upušta u neku vrstu tzv. prehrambene diplomacije u briselskim kuloarima, jer su u posljednjih nekoliko godina uložili neviđen trud u blokiranje odluke da se na EU razini uvede sistem raznobojnih etiketa s nutricionističkim vrijednostima, nazvan Nutri-score. Za tu svrhu pokrenuli su nekoliko inicijativa, organizirali sastanke na visokoj razini, i okupili oko sebe druge države.

Ali po riječima Tajanija, sada je vrijeme da i Europska komisija intervenira i "dovede irska pravila nazad unutar okvira jedinstvenog tržišta."

Tajani je prošli tjedan i poslao pismo povjereniku Europske komisije za unutarnje tržište, Thierryu Bretonu, i zatražio "intervenciju na razini EU kako bi se zaštitilo ispravno funkcioniranje unutarnjeg tržišta, u skladu sa sudskom praksom EU koja zabranjuje kvantitativne restrikcije."

Međutim, jedan dužnosnik Komisije rekao je za Euractiv da, nakon što nacrt zakona nije dobio negativno mišljenje, uloga Europske komisije završava, i da je sad to stvar dogovora samih država članica EU.

Obje procedure - jedna propisana Direktivom o transparentnosti jedinstvenog tržišta (Single Market Transparency Directive, SMTD) i druga, po regulativi o prehrambenim informacijama za potrošače donesenoj 2011. - po kojima je mogla intervenirati Europska komisija, sada su gotove. Prilika da se komentiraju nacrti tehničke regulative unutar tri mjeseca je "samo alat za prevenciju, kojemu je cilj osigurati glatko funkcioniranje unutarnjeg EU tržišta i popraviti potencijalne probleme prije usvajanja zakona," objasnio je izvor iz Europske komisije.

Ukratko, sad samo o Irskoj ovisi želi li usvojiti novi zakon i uvesti zdravstvena upozorenja na etikete alkoholnih proizvoda.

'Nitko nije protiv vina'

Prijepori oko irskih etiketa doveli su do energičnih reakcija u talijanskoj javnosti, a toj temi su domaći mediji posvetili mnogo prostora. Dok su s jedne strane proizvođači vina žestoko osudili tu ideju, uz upozorenja da bi talijanski izvoz mogao potencijalno izgubiti milijarde eura, neki stručnjaci za zdravlje izrazili su podršku Irskoj i rekli da je je to najzdravije što se može učiniti kad se radi o alkoholnim etiketama.

"Za nas, čaša crnog vina - i svi doktori se u tome slažu - je dobra za srce," rekao je Tajani.

"Nitko nije protiv vina. Ja volim vino. Mislim da svi mi volimo popiti lijepu čašu vina. Smisao plana Europske komisije za borbu protiv raka jest izbjegavanje štetne konzumacije alkohola," rekao je glasnogovornik Europske komisije, Eric Mamer.

Međutim, Svjetska federacija za srce (WHF) službeno je 2022. odbacila priče kako je vino korisno za kardiovaskularni sustav, nazvavši ih urbanom legendom. A početkom 2023. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je izvještaj u kojem se kaže da baš nikakva konzumacija alkohola nije potpuno zdrava za ljude.

(Originalan članak čitajte ovdje: Italy seeks dialogue with Ireland in wine label row)