Zdravlje

HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT OBILJEŽIO 33 GODINE DJELOVANJA: 'Država treba zadržati mlade liječnike u Hrvatskoj'

Autor Adriano Milovan

Nacija je sve starija i sa sve većim potrebama za zdravstvenim uslugama, a mladi liječnici napuštaju Hrvatsku i zato ih treba zadržati ovdje, poručila je predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić

Hitna intervencija liječnika u Zagrebu
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) obilježava 33 godine djelovanja, a čelnici tog sindikata pozvali su državu da mjerama koje joj stoje na raspolaganju zadrži mlade liječnike u Hrvatskoj.

Liječnici su, naime, među profesijama koje su najviše iskoristile ulazak Hrvatske u Europsku uniju i mogućnost slobodnog kretanja radne snage po cijelom jedinstvenom europskom tržištu, zbog čega se Hrvatska danas suočava s nedostatkom liječnika.

'Sada je na potezu politika'

"Pitanje snaženja mladih liječnika u HLS-u smatramo ključnim za hrvatsko zdravstvo. Nacija nam je u prosjeku sve starija, sa sve većom potrebom za zdravstvenim uslugama, a istovremeno mladi liječnici napuštaju Hrvatsku. Zadržati ih u Hrvatskoj nije neko pitanje znanstvene fantastike - predložili smo i inzistiramo na nizu mjera za ostanak mladih liječnika u Hrvatskoj. Nikome od njih nije ideal ići u stranu zemlju, liječiti strance, odgajati djecu među strancima“, kazala je u subotu na obilježavanju 33. obljetnice djelovanja HLS-a u zagrebačkom hotelu Westin predsjednica tog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Renata Čulinović-Čaić na obilježavanju 33 godine djelovanja HLS-a
Izvor: HLS

Dodala je kako je naša dužnost omogućiti mladim liječnicima da ostanu u Hrvatskoj i da budu dobro plaćeni i mentorirani te da se posvete svakom pacijentu.

"To je jedini način na koji će svatko do nas za pet, 10 i 20 godina imati propisnu zdravstvenu skrb. Na ovome inzistiramo, a sada je na potezu politika", naglasila je Čulinović-Čaić.

'Političari dolaze i odlaze, problemi u zdravstvu ostaju' 

Ukazala je i na loše stanje u zdravstvenom sustavu koje vlade, međutim, ne rješavaju.

"Političari dolaze i odlaze, problemi u zdravstvu, nažalost, ostaju", ocijenila je Čulinović-Čaić.

Podsjetila je i na akcije koje je HLS pokrenuo u proteklom razdoblju. Među njima su prosvjedi i štrajkovi kojima je sindikat, kako je kazala, pokrenuo stvari s mrtve točke.

'Reagiramo kada politika nema sluha za probleme u zdravstvu'

"Nismo ni rušitelji ni ulizice, nastojimo biti korektni i konstruktivni, ponuditi rješenja temeljena na iskustvu rada u samome sustavu. Tu smo kako bismo pomogli riješiti probleme u hrvatskom zdravstvu, a ne nad njima naricali. A kada politika za to nema sluha, reagiramo", zaključila je, prema priopćenju HLS-a, Čulinović-Čaić.

HLS je, prema podacima s mrežnih stranica tog sindikata, osnovan 28. rujna 1990. godine. Podaci sindikata govore da ima oko 4000 članova.