Zdravlje

KATASTROFALNE POSLJEDICE OLUJNOG NEVREMENA U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ: Smrtno stradalo četvero ljudi, puno ozlijeđenih

Autori Hina A. M.

Olujno nevrijeme koje je u srijedu popodne poharalo Zagreb izazvalo je veliku materijalnu štetu i otežalo promet

Olujno nevrijeme u Zagrebu
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tovarnik poginuo je u srijedu navečer za vrijeme obavljanja vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju i četvrta je žrtva nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Hrvatska vatrogasna zajednica HVZ-a priopćila je u četvrtak da je sinoć za vrijeme obavljanja vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju preminuo pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tovarnik Zvonko Drmić

Olujno nevrijeme u Zagrebu odnijelo dva života

Poginuli vatrogasac četvrta je žrtva nevremena koje je u srijedu pogodilo Hrvatsku.

Dvojica muškarca, 50-godišnji pješak i 48-godišnji vozač, preminuli su u Zagrebu na mjestu nesreće uslijed pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo.

Oko 60 ozlijeđenih

Posljedica nevremena je i velik broj ozlijeđenih građana koji su zatražili liječničku pomoć.

Posljedice olujnog nevremena u Zagrebu
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL/PIXSELL

Prema podacima Ravnateljstva Civilne zaštite i zagrebačkih bolnica, liječničku je pomoć zatražilo 60-ak ozlijeđenih.

U istočnoj Slavoniji na teren upućena i Hrvatska vojska

Inače, 50 pripadnika Hrvatske vojske upućeno je u Vukovarsko-srijemsku županiju na saniranje materijalnih šeta nastalih nakon velikog nevremena, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Mario Banožić odluku je donio temeljem zahtjeva Ravnateljstva stožera Civilne zaštite, a na saniranje šteta upućeni su pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske te će biti angažirani na sanaciji štete nastale na području Vinkovaca, odnosno državne ceste D55.

Velika materijalna šteta

Olujno nevrijeme koje je u srijedu popodne pogodilo Zagreb i kontinentalni dio Hrvatske nanijelo je veliku materijalnu štetu. U Zagrebu je vjetar iščupao brojna stabla i polomio grane stabala, a nosio je i krovove na zgradama te crijepove. 

Srušio je i dizalicu, no radnik koji je na njoj radio spašen je. 

Pad dizalice tijekom olujnog nevremena u Zagrebu
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL/PIXSELL

Rezultat toga je i otežano odvijanje prometa u metropoli, iako su na teren odmah izašle sve interventne službe. Tragovi olujnog nevremena u prometu u Zagrebu vidljivi su i u četvrtak ujutro. 

Najjači udar vjetra na području Županje, čak 180 kilometara na sat  

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), brzina vjetra u Gradištu kraj Županje u srijedu između 18 i 19 sati dosegla je čak 180 kilometara na sat.

Najjači udar vjetra na zagrebačkom području registriran je u Velikoj Gorici, gdje je u zračnoj luci zabilježena brzina vjetra od 115 kilometara na sat.