Zdravlje

ZBOG PRIJAVE S ISLANDA: Europska agencija za lijekove istražuje popularne lijekove za mršavljenje

Autor Euractiv/Charles Szumski

Europska agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je otvorila istragu o nuspojavama lijekova za mršavljenje Ozempic i Saxenda, nakon što je islandska agencija za lijekove rekla kako bi ti lijekovi mogli biti vezani za suicidalne nagone

epa08897956 (FILE) - An exterior view of the headquarters of the European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam, The Netherlands, 04 December 2020 (reissued 21 December 2020). The European Medicines Agency has approved the conditional use of the Pfiizer / BioNTech coronavirus vaccine EPA-EFE/REMKO DE WAAL
Izvor: Remko de Waal/ANP

Istragu je pokrenula EMA nakon što je islandska agencija za lijekove poslala obavijest o novim i mogućim nuspojavama aktivne tvari semaglutid, koja se propisuje pacijentima koji pate od dijabetesa tipa 2.

Prodaje se pod brendiranim nazivima Ozempic, Wegovy i Rybelsus.

Tri sumnjiva slučaja

Druga aktivna tvar, liraglutid, također se propisuje pacijentima koji pate od dijabetesa i prekomjerne težine, a na tržištu je poznat pod brendiranim nazivima Victoza i Saxenda.

"Istraga se provodi u kontekstu signalnog postupka kojeg je pokrenula islandska agencija za lijekove, nakon tri [sumnjiva] slučaja," rekli su u dopisu za medije iz EMA-e.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) u sklopu EMA-e, koje provodi ocjenu štetnosti lijekova, razmotrit će je li potrebno istraživati i druge lijekove iz šire skupine aktivnih tvari koji spadaju u kategoriju glukagonu sličnih peptid-1 receptorske agoniste (GLP-1).

Problematične društvene mreže

Istraga EMA-e pokrenuta je nakon što je islandska agencija za lijekove poslala informacije o tri sumnjiva slučaja. U dva slučaja pacijenti su imali suicidalne misli dok su uzimali lijekove Saxendu i Ozempic, a u trećem su zabilježene misli o samoozljeđivanju dok je osoba uzimala lijek Saxendu.

"Europska agencija za lijekove obavijestit će javnost kada budu dostupni rezultati istraživanja," priopćila je agencija sa sjedištem u Amsterdamu.

Smatra se da su objave na društvenim mrežama - često puta od strane poznatih osoba - u kojima navode da su uspjeli smršaviti korištenjem tih lijekova dovele su do velike potražnje za takvom vrstom liječenja.

Depresija ili suicidalne misli navedene su kao moguće  uspojave u uputama o lijeku, u kojoj se preporuča korisnicima da obrate pažnju na bilo kakve psihičke promjene, a osobito na nagle promjene raspoloženja, ponašanja, misli ili emocija.

U slučaju da EMA utvrdi da je neki od sumjivih lijekova doista opasan za zdravlje, mogu se poduzeti regulatorne mjere poput suspenzije odobrenja za stavljanje lijeka u promet, ili povlačenja lijeka s tržišta, kako bi se osigurala sigurnost pacijenata.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EMA looks into ‘diet drugs’ after Icelandic suicidal thoughts report)